Τα αντιβιοτικά της φύσης

Πηγή εικόνας: ypervasinews.gr

Παρ’ όλο που αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, βοήθησαν τους ανθρώπους να ανακάμψουν από θανατηφόρες ασθένειες ήδη από τη δεκαετία του 1940, πλέον 1 στους 10 ανθρώπους αντιμετωπίζει παρενέργειες που βλάπτουν το πεπτικό σύστημα μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Και περίπου 1 στους 15, είναι αλλεργικοί σε αυτό το είδος φαρμάκων.

Επίσης, με τη συνεχή αύξηση των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων, οι επιστήμονες έχουν στραφεί στη φύση για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Άς δούμε παρακάτω όμως ποια είναι τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά:

  • Σκόρδα: Πολιτισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν αναγνωρίσει στο σκόρδο τις προληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία ενάντια πολλών μορφών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella και Escherichia coli ( Ε. Coli ). Το σκόρδο έχει ακόμη ληφθεί υπόψη για χρήση κατά της φυματίωσης, ανθεκτικής σε πολλαπλά φάρμακα .
  • Μέλι: Από την εποχή του Αριστοτέλη, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ως αλοιφή που βοηθά τα τραύματα να επουλωθούν και να αποτραπούν από μόλυνση. Λειτουργεί θεραπευτικά σε χρόνια τραύματα, εγκαύματα, έλκη και δερματικά μοσχεύματα. Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού αποδίδονται στην περιεκτικότητά του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ωστόσο, το μέλι manuka καταπολεμά τα βακτήρια, αν και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το μέλι αναστέλλει περίπου 60 είδη βακτηρίων. Επίσης, αντιμετωπίζει επιτυχώς πληγές που έχουν μολυνθεί με ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus .
  • Τζίντζερ: Αρκετές μελέτες, έδειξαν την ικανότητα του τζίντζερ να καταπολεμά πολλά στελέχη βακτηρίων. Επίσης, βοηθά στην καταπολέμηση της ναυτίας και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Echinacea: Έχει χρησιμοποιηθεί πριν εκατοντάδες χρόνια για τη θεραπεία λοιμώξεων και πληγών. Το εκχύλισμα Echinacea μπορεί να σκοτώσει πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Streptococcus pyogenes. Μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με βακτηριακή λοίμωξη.
  • Γαρύφαλλο: Έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί στις οδοντικές διαδικασίες. Έρευνες διαπιστώνουν, ότι το εκχύλισμα γαρυφάλλου μπορεί να είναι αποτελεσματικό έναντι πολλών διαφορετικών ειδών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Ε. Coli.
  • Ρίγανη: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ως αντιοξειδωτικό. Έχει επίσης και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι η ρίγανη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά αντιβιοτικά.

Υπάρχουν κίνδυνοι στη λήψη φυσικών αντιβιοτικών;

Επειδή κάτι χαρακτηρίζεται φυσικό, δεν είναι απαραίτητα και ασφαλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ποσότητες και οι συγκεντρώσεις των δραστικών συστατικών ποικίλλουν μεταξύ των συμπληρωμάτων. Γι’ αυτό διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες.

Επίσης, ενώ το μαγειρεμένο σκόρδο είναι συνήθως ασφαλές για κατανάλωση, μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπυκνωμένου σκόρδου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα που έχουν προβεί σε χειρουργική επέμβαση ή κάνουν λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων. Τα συμπυκνώματα σκόρδου μπορεί επίσης να μειώσουν τη χρησιμότητα των φαρμάκων για το HIV .

Βλέπουμε λοιπόν ότι, ενώ τα φυσικά αντιβιοτικά μπορεί να παρουσιάζουν οφέλη, φέρουν επίσης κινδύνους. Παρόλα αυτά, η έρευνα για τις θεραπείες αυτές αυξάνεται και εξετάζεται ένας αυξανόμενος αριθμός ευεργετικών ουσιών. Τα φυσικά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά εδώ και αιώνες μπορούν να συμβάλουν ενάντια στην επιβίωση των ανθεκτικών βακτηρίων του μέλλοντος.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Παπαδάκη

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα, κάτοικος Μονάχου εδώ και ενάμιση χρόνο. Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία.Χορτοφάγος εδώ και λίγους μήνες. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;