Τί είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ)

SHARE

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι ένα χρόνιο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες αυτοάνοσο νόσημα. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή αυτοαντισωμάτων, όπως τα αντιπυρηνικά αντισώματα (διάγνωση). Οι σημαντικές επιπτώσεις του ΣΕΛ είναι η νεφρική ανεπάρκεια, η αγγειίτιδα, η αρθρίτιδα και οι νευροψυχιατρικές επιπλοκές που περιλαμβάνουν σπασπούς και ψύχωση. Η κλινική πορεία του ΣΕΛ χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων και η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει την εκτεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών. Ακόμη η συχνότητα προσβολής της νόσου στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη απο ότι στους άντρες.

Αιτιολογία

Η αιτία του ΣΕΛ είναι άγνωστη. Το κλινικό σύνδρομο του λύκου πιθανόν είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης διαφόρων γονιδίων ευπάθειας στη νόσο και ενδογενών παραγόντων όπως ο μεταβολισμός των ορμόνων του φύλου, το στρές, ή η δίαιτα και εξωγενών παραγόντων όπως η έκθεση σε ηλιακό φώς ή οι λοιμώξεις.

Τα αναθεωρημένα κριτήρια του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας για τον Συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (1997):

1)Εξάνθημα ζυγωματικών (εξάνθημα δίκην πεταλούδας)

2)Δισκοειδές εξάνθημα

3)Φωτοευαισθησία

4)Έλκη στόματος

5)Αρθρίτιδα

6)Ορογονίτιδα (Πλευρίτιδα, Περικαρδίτιδα)

7)Νεφρικές διαταραχές

8)Νευρολογικές  διαταραχές (Σπασμοί,Ψύχωση)

9)Αιματολογικές διαταραχές

10)Ανοσολογικές διαταραχές

11)Αντιπυρηνικά διαταραχές

 

Αντιμετώπιση και Θεραπεία:

Η θεραπεία εστιάζεται στις κλινικές εκδηλώσεις. Για να επιλέξει κανείς την κατάλληλη θεραπεία είναι βασικό να καθορίσει τη βαρύτητα της νόσου (π.χ ενεργός ή σε ύφεση) και τη δυνητική προσβολή ζωτικών οργάνων.

  • Αποφυγή της υπερβολικές έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία (ήλιο).
  • Καθημερινή άσκηση για την εξάλειψη της κόπωσης και για την διατήρηση καλής μυικής μάζας του σώματος.
  • Διακοπή Καπνίσματος.
  • Βελονισμός ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πόνου.
  • Εκτός των κορτικοστεροειδών η χορήγηση και άλλων ανοσοκατασταλτικών(στόχος είναι η ανοσοκαταστολή)
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν τον πόνο της αρθρίτιδας.
  • Γλυκοκορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) όπως είναι η πρεδνιζόνη χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φλεγμονής και τη καταστολής της δραστηριότητας του ανοσιακού συστήματος.
  • Ανθελονοσιακά φάρμακα που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για την ελονοσία, είναι η υδροξυχλωροκίνη και χρησιμεύουν για τη θεραπεία των φωτοευαίσθητων δερματικών εξανθημάτων.
  • Καλή διατροφή η οποία θα περιλαμβάνει υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες.
  • Benlysta, ένα φάρμακο που δίδεται ενδοφλεβια μια φορα τον μήνα και φαίνεται να βοηθά σημαντικά και με ασφάλεια αρκετούς ασθενείς. Και άλλα νεά φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα επομενα χρόνια.

Αναφορές-Βιβλιογραφία

Advertisement

1)Frank H. Netter(2012). Παθολογία Βασικές αρχές: Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος(ΣΕΛ): Σελ 1022-1029

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι τελειόφοιτος στο ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Αθηνων. Παράλληλα με τις σπουδές μου ανακάλυψα πολλά πράγματα που με ενδιέφεραν όπως είναι η μουσική,η ανάγνωση βιβλίων κυρίως Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας. Ήθελα πάντα να βοηθάω κόσμο αλλά για να βοηθήσεις κάποιον πρώτα πρέπει να βοηθήσεις τον εαυτο σου. Έτσι αγαπημένο μου απόφθεγμα είναι: Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται.Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει. Καρλ Γιούγκ

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG