Συναισθηματικό φαγητό: Πώς μπορώ να το σταματήσω;

Σε όλους μας έχει συμβεί όταν είμαστε στεναχωρημένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, υπό συνθήκες ακόμα και χαρούμενοι, να “πέφτουμε με τα μούτρα” στο φαγητό. Πως εξηγείται όμως αυτή η απρόσμενη λαιμαργία;

Υπάρχει άρρηκτη σχέση ανάμεσα στο φαγητό και την ψυχολογία μας. Η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή μας. Αυτό συμβαίνει διότι έχουμε δυο ειδών πείνας. Η πρώτη είναι η βιολογική και αναφέρεται στη φυσιολογική πείνα του κάθε ατόμου και έχει σκοπό την αυτοσυντήρηση και επιβίωση του. Η δεύτερη μορφή πείνας είναι η λεγόμενη συναισθηματική, στην οποία το άτομο όταν βρίσκεται σε συναισθηματική σύγχυση τείνει να τρώει ακατάπαυστα μεγάλες ποσότητες φαγητού(κυρίως γλυκών) ακόμα και όταν φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να φάει άλλο.

“Σύνδρομο Υδατανθράκων”:  Η Σεροτονίνη είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση. Όταν μας πιάνει ξαφνική λαιμαργία και θέλουμε να φάμε γλυκό ή ζυμαρικά ευθύνεται το ότι τα επίπεδα της σεροτονίνης μας είναι χαμηλά. Αυτό είναι γνωστό ως το σύνδρομο των υδατανθράκων, καθώς ένα γεύμα αποτελούμενο από υδατάνθρακες προκαλεί έκκριση ινσουλίνης, η οποία βοηθά στη ταχύτερη διείσδυση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο και προκαλείται καλή διάθεση. Έτσι εξηγείται πως η σοκολάτα εκτός από την καλή της γεύση προκαλεί ευφορία μόλις φάμε έστω και δύο κομμάτια. Συγκεκριμένα, η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη και σεροτονίνη ταυτόχρονα.

Το βέβαιο είναι πως η στιγμιαία απόλαυση που μας προκαλεί το φαγητό δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση των προβλημάτων μας στην οποία καταφεύγουμε. Υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το αποβάλλετε αυτό και να νιώσετε κι εσείς καλύτερα με τον εαυτό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Σκέψου τι το προκαλεί
  Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι κοινό είχαν όλες οι φορές που φάγατε υπερβολικά, χωρίς όμως να πεινάτε. Έφταιγε το στρες, ή μήπως η θλίψη; Θα μπορούσε να ήταν ακόμα και απλή βαρεμάρα. Εκείνες είναι οι στιγμές που πρέπει να αποφύγετε την κουζίνα και να κάνετε κάτι διαφορετικό.
 • Άφησε τον εαυτό σου να νιώσει
  Όποιο κι αν είναι το συναίσθημα που προκαλεί την υπερφαγία, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να το διώξετε αμέσως με το φαγητό. Νιώστε το και προσπαθήσετε να το καταπολεμήσετε. Κάντε κάτι ευχάριστο που θα διώξει το αρνητικό συναίσθημα που σας κατακλύζει.
 • Δημιούργησε ρουτίνες
  Φτιάξε ένα καθημερινό πρόγραμμα για τον εαυτό σου που θα περιλαμβάνει τα γεύματα σου και κάποια ευχάριστη δραστηριότητα (γυμναστήριο, χορός, πολεμικές τέχνες, βόλτες στο πάρκο, τρέξιμο).
 • Ασκηθείτε
  Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης. Όταν λοιπόν ασκούμαστε μπορούμε να παρατηρήσουμε την ευφορία και την καλή διάθεση που αποκτάμε, καθώς αποτελεί τον πιο φυσικό και ασφαλή τρόπος αύξησης της σεροτονίνης και ανακούφισης από την κατάθλιψη. Σημαντικό επίσης είναι πως εν αντιθέση με τα συναισθήματα που μας δημιουργεί το να φάμε μια σοκολάτα, τα οποία διαρκούν για λίγες στιγμές, τα οφέλη της άσκησης διαρκούν για μέρες.
 • Ζητήστε βοήθεια
  Ένας ειδικός θα σε βοηθήσει ώστε να επιτεύξεις την αποσύνδεση των συναισθημάτων με το φαγητό. Καλό θα είναι να αγαπήσουμε το σώμα μας και κυρίως τον εαυτό μας. Να περνάμε το χρόνο μας με φίλους κάνοντας πράγματα που αγαπάμε και μας ευχαριστούν.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Στίλλο

Απόφοιτη(σχεδόν) στο τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μεγάλη αδυναμία στη ψυχολογία, τα παιδιά και το σκύλο της. Αγαπά τη λογοτεχνία, την αρθρογραφία και τις ξένες γλώσσες.Αγαπημένο μότο;: ''Everything you want is on the other side of fear''

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;