Σύνδρομο Ehlers-Danlos: Τι είναι

Σύνδρομο Ehlers-Danlos
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Το σύνδρομο Ehlers-Danlos είναι μια κληρονομική νόσος που χαρακτηρίζεται από την υπερευλυγισία των αρθρώσεων, υπερεκτασιμότητα του δέρματος και ευθραυστότητα των ιστών. Υπάρχουν 10 τουλάχιστον διαφορετικοί τύποι του συνδρόμου, μεταξύ των οποίων το EDS IV και EDS VIIC. Προσβάλει σε ποσοστό 1:5000 στον γενικό πληθυσμό.

Πως εκδηλώνεται το σύνδρομο Ehlers-Danlos

Το σύνδρομο Ehlers-Danlos Μπορεί να έχει πολλές κλινικές εκδηλώσεις. Η υπερευλυγισία των αρθρώσεων και η υπερεκτασιμότητα των αρθρώσεων είναι οι πιο συχνές. Επίσης, η πρώιμη έναρξη οστεοαρθρίτιδας είναι μια περίπτωση του συνδρόμου. Ακόμη, το εύθραυστο δέρμα που μπορεί να υποστεί κακώσεις και εκχυμώσεις, καθώς και οι
έντονες ουλές με αργή και φτωχή επούλωση.

Σκολίωση και Σύνδρομο Ehlers-Danlos

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνδρομο Ehlers-Danlos οφείλεται και η σκολίωση, μία πάθηση η οποία συναντάται κυρίως σε μαθητές.

Η σκολίωση είναι η πολύπλοκη τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Εμφανίζεται κυρίως σε υγιή άτομα και μπορεί να εξελιχθεί σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής του παιδιού και μεταγενέστερα.

Επιφέρει αλλαγή σε τρία επίπεδα κινήσεις Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει ένα πλάγιο κύρτωμα μία αξονική περιστροφή στο οριζόντιο επίπεδο η μία αλλαγή στα φυσιολογικά κυρτώματα όπως είναι η κύφωση. Η σκολίωση μπορεί να είναι λειτουργική, άρα να οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Τέτοιοι μπορεί να είναι ο μυϊκός σπασμός. Επίσης, χαρακτηρίζεται και ως οργανική, στην περίπτωση της συσχέτισης μεταξύ της πλάγιας κλίσης της σπονδυλικής στήλης, της στροφής και παραμόρφωσης των σπονδύλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάγνωση και τρόποι αντιμετώπισης

Η διάγνωση του συνδρόμου μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της λήψης του οικογενειακού ιστορικού των ασθενών. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα φανεί κατά πόσο είναι κληρονομικό, καθώς και τα συμπτώματα που το επιβεβαιώνουν. Άλλοι μέθοδοι διάγνωσης του συνδρόμου είναι η βιοψία του δέρματος, το ηχοκαρδιογράφημα και εξειδικευμένες εξετάσεις γενετικής που καθορίζουν τα επίπεδα των γονιδίων, στα οποία οφείλεται η εμφάνιση του συνδρόμου.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο  Ehlers-Danlos, τείνουν να έχουν αδυναμία κίνησης και έλλειψη ενδιαφέροντος για άσκηση. Βιώνουν έντονους μυϊκούς πόνους, που αισθάνονται ακόμα και σε μικρής εκτάσεως ασκήσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τις αποφεύγουν. Έτσι, καθίσταται αδύνατο για τα άτομα αυτά να έχουν μία φυσιολογική ζωή, καθότι δεν μπορούν να αθληθούν όπως άνθρωποι οι οποίοι είναι εντελώς υγιείς. Αυτό συνεπάγεται κακή φυσική κατάσταση και υποτροπή στους μικροτραυματισμούς.

Προκειμένου, να καταστεί καλύτερη η ποιότητα ζωής των ασθενών του συνδρόμου  Ehlers-Danlos, θα πρέπει να αξιολογηθεί το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η ασθένεια. Στην συνέχεια, να τους χορηγηθούν φυσικοθεραπείες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν καλύτερη κινησιολογική κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό ο εκάστοτε ασθενής θα μπορέσει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του και να ενταχθεί ομαλά ξανά στο κοινωνικό σύνολο, κάνοντας πάλι δραστηριότητες που στο παρελθόν του ήταν αδύνατον.

Πηγές

Σύνδρομο Ehlers-Danlos – PHYSIOMEDICA – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: physiomedica.gr (Τελευταία τροποποίηση: 2.1.2021)

Σύνδρομο  Ehlers-Danlos Τύπου IV – orphanet – Ιούλιος 2007 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: orpha.net (Τελευταία τροποποίηση: 2.1.2021)

The Ehlers-Danlos Syndromes – Pubmed – Sept 1993 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://pubmed.ncbi.nlm.nih (Τελευταία τροποποίηση: 2.1.2021)

Τι είναι η σκολίωση – Schroth Scoliosis and Spine Clinic – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: scoliosis.gr (Τελευταία τροποποίηση: 2.1.2021)

Attachment.png


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;