Συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Καθαρά Δευτέρα
Πηγή εικόνας: topontiki.gr

Ίσως  για τους περισσότερους είναι ενοχλητικό να ακούν  διατροφικές συμβουλές και υποδείξεις σε τέτοιες ημέρες με γιορτινό χαρακτήρα όπως η Καθαρά Δευτέρα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που είτε είναι σε υποθερμιδικό πρόγραμμα και ίσως τους αγχώνουν μέρες όπως η Καθαρά Δευτέρα, είτε  θέλουν να τρων ισορροπημένα ανεξαρτήτως του βάρους τους. Σίγουρα είναι καλό να υπάρχουν μέρες όπως η Καθαρά Δευτέρα, ώστε να συνεχίζονται τα έθιμα. Είναι επιπλέον η ευκαιρία για μια πιο χαλαρή ημέρα, για  διασκέδαση με φιλικά και συγγενικά πρόσωπα.

Λάθη στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Οι περισσότεροι σκέφτονται πως επειδή μες στην ημέρα θα βγουν να φαν έξω ή θα παν σε εκδηλώσεις που έχουν κυρίως φαγητό, δε θα φαν έως εκείνη τη στιγμή.

Αυτό είναι και το πρώτο λάθος. Δεν παραλείπουμε το πρωινό και μένουμε ώρες νηστικοί έως το μεσημέρι, γιατί ήδη είμαστε νηστικοί όταν ξυπνάμε με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να είναι υψηλά. Όσο παρατείνουμε την κατανάλωση του πρώτου γεύματος, τόσο περισσότερο ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου. Ξεκινάμε την ημέρα χωρίς ενέργεια και δεν υπάρχει σωστή κρίση μόλις αντικρίσουμε φαγητό.

Το επόμενο λάθος λοιπόν είναι πως θα φάμε ό, τι βρούμε μπροστά μας σε μεγάλη ποσότητα, βιαστικά ώστε να καλύψουμε την πείνα μας. Κυρίως υπάρχει η τάση να καταναλώνουμε υδατάνθρακα και γλυκά (ζάχαρη), λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε θα είναι σωστό το αίσθημα κορεσμού, απλώς ξαφνικά θα αισθανθούμε αυτό το «σκάσιμο», φούσκωμα στο στομάχι. Έτσι μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο, διότι και πάλι δεν έχουμε ενέργεια. Με την μεγάλη ποσότητα φαγητού είμαστε πιο βραδύς και όχι τόσο δραστήριοι. Έτσι δε θα απολαύσουμε και την ημέρα.

Σωστές επιλογές

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρα περιέχει κυρίως όσπρια, την κλασική Ελληνική φασολάδα. Μαλάκια, ελιές, χαλβά, τουρσί και λαγάνα. Όλα αυτά τα τρόφιμα μπορούν να συνθέσουν ένα εξαιρετικό θρεπτικό γεύμα, αρκεί να συνδυαστούν σωστά.

Κούλουμα και μεσημεριανό

Εάν έχετε σκοπό να παρευρεθείτε σε τοπική εκδήλωση, τα γνωστά κούλουμα, καλό είναι να έχετε καταναλώσει ένα πλήρες, αλλά ελαφρύ πρωινό (π.χ. γάλα με δημητριακά) και να φάτε εκεί το μεσημεριανό σας.

Επειδή φρέσκα λαχανικά δε θα υπάρχουν, μπορείτε να ξεκινήσετε τρώγοντας τουρσί (αν είναι πολύ αλμυρό μπορείτε να το ξεπλύνετε). Οι φυτικές ίνες και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες συνεχίζουν να υπάρχουν στο τουρσί, παρ’ όλη την επεξεργασία των λαχανικών. Συνδυάζοντάς το με μερικές ελιές (μονοακόρεστο λίπος), θα έχετε την ίδια αίσθηση της σαλάτας.

Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυτικής πρωτεΐνης (3,5 – 7 γρ. / 100 γρ. φασολάδας) , βιταμινών του συμπλέγματος Β, μονοακόρεστων λιπαρών, ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο, αλλά επίσης έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα νατρίου. Αποτελούν πολύ καλή επιλογή για χορτοφάγους, αλλά και για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση. Φυσικά περιέχουν υδατάνθρακες , έως και πάνω από 35 γρ. / 100 γρ. φασολάδας. Όλα τα παραπάνω τα καθιστούν ένα πλήρες γεύμα.

Απογευματινό snack

Έπειτα από το κυρίως γεύμα σας, μπορείτε φυσικά να απολαύσετε και το γλυκό της ημέρας, που δεν είναι άλλο από το χαλβά. Αν και έχει αρκετές θερμίδες 160- 165 / 30 γρ., είναι ένα θρεπτικό γλυκό. Παρασκευάζεται από ταχίνι ή σησάμι, το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο. Με λίγη προσοχή στα σημεία μπορεί να γίνει ακόμη πιο θρεπτικό και χορταστικό.

χαλβάς Καθαρά Δευτέρα
Πηγή εικόνας: nou-pou.gr

Επιλέξτε χαλβά με ξηρούς καρπούς, ώστε να λάβετε τα «καλά λιπαρά».  Δώσε τε προσοχή στη γλυκαντική ουσία, δηλαδή προτιμότερο να επιλέξετε χαλβά με μέλι ή στέβια αντί της ζάχαρης, αλλά προσέξετε την «κρυμμένη ζάχαρη», όπως αμυλοσιρόπι, γλυκόζη, φρουκτόζη.

Έτσι μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό απογευματινό snack μαζί με τον καφέ σας.

Βραδινό γεύμα

Αν έχετε φάει φασολάδα το μεσημέρι, προτιμήστε κάποιο μαλάκιο για το βραδινό σας γεύμα, συνοδεύοντας το με λαγάνα, ακόμη καλύτερα αν βρείτε ολικής άλεσης ώστε να χορτάσετε με μικρότερη ποσότητα. Γιατί όχι και πάλι με κάποιο τουρσί, αν όχι με την κλασική σαλάτα.

μαλάκια καθαρά δευτέρα
πηγή εικόνας: corfuland.gr

Τα μαλάκια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυσικά σε πρωτεΐνες, σε σελήνιο, σε βιταμίνη Β12 (κυρίως το χταπόδι) και σε φώσφορο. Καλύτερα να προτιμήσετε αχνιστά μαλάκια, γιαχνί ή και ψητά, παρά τηγανιτά ώστε να αποφύγετε τα «κακά λιπαρά», δηλαδή τα trans.

Καλές απόκριες & καλή Σαρακοστή!

Εξερχόμενοι σύνδεσμοιhttps://www.foodbites.eu/j15/el/diatrofi/zoume-ygieina/1168-2012-08-12-08-02-20

Εσωτερικοί σύνδεσμοιhttps://www.maxmag.gr/taxidia/3-1-apodraseis-tis-teleytaias-stigmis-gia-tin-kathara-deytera/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λιάββα

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;