Συμβουλές για σωστή αντηλιακή προστασία

Οι ηλιόλουστες μέρες κάνουν όλο και πιο δυναμικά την εμφάνιση τους, καθώς το καλοκαίρι είναι προ των πυλών ! Όλοι μας μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουμε να καθόμαστε στον ήλιο, διότι χαρίζει φως και ζωή με τα πολλαπλά οφέλη που έχει στην υγεία μας, ψυχική και σωματική! Πρέπει όμως να προσέχουμε ιδιαίτερα όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο και κυρίως όταν τα μικρά παιδιά βρίσκονται στον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού μπορεί να προκαλέσει γήρανση του δέρματος, αλλά και διάφορα καρκινώματα.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο δέρμα μας κατά την έκθεση μας στον ήλιο και στις ακτίνες UVB-UVA; 

Οι UVA ακτίνες έχουν σταθερή παρουσία όλο το χρόνο και η ένταση τους αυξάνεται ανάλογα με την ένταση του ηλιακού φωτός. Αυτές είναι πιο διεισδυτικές και προκαλούν βλάβες στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και αυτές προκαλούν σωρευτικές βλάβες κατά την διάρκεια του χρόνου.

Οι UVB ακτίνες είναι αυτές που προκαλούν κοκκινίλες, ερεθισμό και τέλος έγκαυμα. Είναι πιο έντονες τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως τις μεσημεριανές ώρες!

Πως γίνεται η σωστή αντηλιακή προστασία;

  • Πρέπει να γίνεται χρήση αντηλιακού, το οποίο να εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα και κυρίως στην περιοχή των ποδιών, των χεριών και του προσώπου, μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο και μάλιστα σε στεγνό δέρμα
  • Συχνή επανάληψη εφαρμογής αντηλιακού ανά 2-3 ώρες και αμέσως μετά το κολύμπι ή τις αθλητικές δραστηριότητες που προκαλούν έντονη εφίδρωση.
  • Είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού και εφόσον αυτή έχει παρέλθει να το αντικαταστήσετε με ένα καινούριο.
  • Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες 11-4 , που η ακτινοβολία είναι αρκετά έντονη
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν τα  άτομα που έχουν ήδη αλλοιώσεις στο δέρμα και σε άτομα με πολλές ελιές στο δέρμα τους
  • Σωστή επιλογή φακών στα γυαλιά ηλίου. Τα πολύ σκούρα γυαλιά διαστέλλεται η κόρη των ματιών , όπως ακριβώς συμβαίνει όταν είμαστε στο σκοτάδι. Επομένως , αν ο φακός δεν απορροφά πλήρως τις ακτίνες του ηλίου, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στο εσωτερικό του ματιού.
  • Φοράτε πάντα καπέλο
  • Η ομπρέλα όταν είναι κοντά σε πισίνα, στη θάλασσα, την άμμο, το τσιμέντο και γενικά σε οποιαδήποτε επιφάνεια αντανακλά την ακτινοβολία, μας προστατεύει μόνο κατά 20%. Γι’αυτό είναι καλό να λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα, ειδικά όταν πρόκειται να καθίσουν μικρά παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φεντερίκα Καπούλα

Μέλλουσα φαρμακοποιός, λάτρης του καλού φαγητού, των ταξιδιών, της ενημέρωσης, του θεάτρου και του διαβάσματος! Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με έκανε να επιλέξω αυτό το αντικείμενο σπουδών και γι'αυτό μαζί θα δούμε κυρίως θέματα καθημερινά που αφορούν στην υγεία! Enjoy it!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;