Το στίγμα της Μεσογειακής Αναιμίας : Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ;

Το στίγμα της Μεσογειακής Αναιμίας είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά, αντικαθιστώντας τον ιατρικό όρο ετερόζυγος β- μεσογειακή αναιμία.
Το στίγμα είναι κληρονομικό και μπορεί να το έχει είτε ο πατέρας, είτε η μητέρα του παιδιού είτε και οι δύο γονείς. Στον οργανισμό μας κάθε χαρακτηριστικό ελέγχεται από την παρουσία ενός ζεύγους γονιδίων. Από αυτά το ένα το κληρονομούμε από τη μητέρα και το άλλο από τον πατέρα.

Όσοι φέρουν το στίγμα της Μεσογειακής Αναιμίας είναι υγιείς φορείς και όχι νοσούντες. Χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι ότι έχουν σχετικά μικρότερο αιματοκρίτη και κάποιες μορφολογικές ατυπίες των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε μικρό ποσοστό.

Όταν ένας από τους δύο γονείς έχει στίγμα, η πιθανότητα να έχει στίγμα και το παιδί τους είναι 50%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να διαγνωσθεί το στίγμα, πρέπει να κάνουμε μια απλή εξέταση αίματος, η οποία λέγεται ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης. Σήμερα υπάρχουν ασφαλείς μέθοδοι διάγνωσης της μεσογειακής αναιμίας πριν τη γέννηση ενός παιδιού.

 

Ωστόσο, μπορεί ως φορέας κάποιος να μην έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, ωστόσο, αν σμίξει με άλλο φορέα, το παιδί που θα προέλθει από αυτή την ένωση έχει πιθανότητα 25% να νοσεί από μεσογειακή αναιμία.

Σε αυτήν την περίπτωση:

Όταν και οι δύο γονείς έχουν το στίγμα τότε οι πιθανότητες έχουν ως εξής

  • Να γεννηθεί υγιές παιδί χωρίς στίγμα  (25% – 1 στις 4)
  • Να γεννηθεί ένα υγιές παιδί με στίγμα (50%, 2 στις 4)
  • Να γεννηθεί παιδί με μεσογειακή αναιμία (25%, 1 στις 4)

* Η πιθανότητα είναι ίδια για κάθε εγκυμοσύνη

 

Όταν ένας από τους δύο γονείς έχει στίγμα τότε οι πιθανότητες έχουν ως εξής

  • Να γεννηθεί υγιές παιδί χωρίς στίγμα (50% – 1 στις 2)
  • Να γεννηθεί υγιές παιδί με στίγμα (50%, 1 στις 2)

 

 Όταν και οι δύο γονείς είναι υγιείς χωρίς στίγμα 

  • Το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι απόλυτα υγιές χωρίς στίγμα (100%) ακόμη κι αν κάποιος παππούς ή γιαγιά είναι φορέας. Τα γονίδια των γονέων και μόνο έχουν σημασία.

Σε κάθε περίπτωση, σημαντικότερο ρόλο στην πρόληψη, όσον αφορά το «στίγμα της Μεσογειακής Αναιμίας» είναι η έγκαιρη ενημέρωση . Κάτι τέτοιο φυσικά είναι εφικτό προγεννητικά, με μια σειρά εξετάσεων, οι οποίες θα μας βγάλουν σίγουρα από τη δύσκολη θέση του άγχους,  πριν ακόμη αποφασίσουμε να γίνουμε γονείς


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Λιάππα

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;