Αντιμετωπίστε το έλκος με τη διατροφή

Στο προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε τι είναι το έλκος, μάθαμε τι το προκαλεί, ποια είναι τα συμπτώματά του και οι επιπτώσεις του καθώς και πως γίνεται η διάγνωσή του. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε για τους τρόπους αντιμετώπισής του και τι διατροφή πρέπει να έχει κάποιος που πάσχει από αυτή την ασθένεια.

Η αντιμετώπιση του έλκους

Ριζική και πλήρης θεραπεία για το έλκος δεν υπάρχει καθώς ακόμα και στην περίπτωση εγχείρησης το έλκος μπορεί να επανεμφανιστεί. Γενικότερα η εγχείρηση θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως λύση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις του έλκους (διάτρηση, πυλωρική στένωση, κακοήθη εξαλλαγή κλπ). Η φαρμακευτική, διαιτητική και κάθε άλλου είδους θεραπευτική αγωγή επίσης δεν έχουν οριστικά αποτελέσματα πλήρους ίασης του ελκοπαθή, όμως βοηθούν στην πληρέστερη επούλωση του ενεργού έλκους και στην διατήρηση μακροχρόνιων διαστημάτων ηρεμίας. Παλαιότερα κύριο ρόλο στην θεραπεία του έλκους έπαιζε η διαιτητική αγωγή, σήμερα όμως με την εξέλιξη της ιατρικής υπάρχει φαρμακευτική αγωγή η οποία δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Φυσικά όμως πρέπει να ακολουθούνται και κάποιοι κανόνες στην διατροφή του ασθενή. Πάμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Τι επιτρέπεται να καταναλώνει ένας ελκοπαθής;

Από τα δημητριακά και τα ζυμαρικά κάποιος που έχει έλκος μπορεί να καταναλώσει από την κατηγορία των αλεύρων φαρίνα, σιμιγδάλι, ρυζάλευρο, κορν φλάουρ και βρώμη. Από την κατηγορία του άρτου μπορεί να καταναλώσει φρυγανιές, παξιμάδια και ψωμί αλλά πρέπει να είναι φτιαγμένα όλα από φαρίνα. Από την κατηγορία των ζυμαρικών μπορεί να καταναλώσει φιδέ, ψιλά σπαγγέτι, ψιλό κριθαράκι, ψιλό τραχανά (χωρίς γάλα και αυγά), όλα νερόβραστα και χωρίς αλάτι. Επίσης ένας ελκοπαθής μπορεί να καταναλώσει ρύζι αλλά πρέπει να είναι καλοβρασμένο και ανάλατο.
Από τα γαλακτοκομικά μπορεί να καταναλώσει γάλα φρέσκο, ανθόγαλο και γιαούρτι αλλά όχι ξινό. Από τυροκομικά φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, τυρί φέτα όχι αλμυρή, τυρί κρέμα ανάλατη και γραβιέρα επίσης ανάλατη. Από λίπη μπορεί να καταναλώσει φρέσκο βούτυρο ανάλατο ωμό, φυτικό λάδι α’ ποιότητας χωρίς οξύτητα και ωμό και πολυακόρεστη μαργαρίνη. Επίσης μπορεί να καταναλώσει κρόκο αυγού ωμό χτυπητό και αυγά ολόκληρα πολύ μελάτα.

Διαβάστε επίσης  Προστατευτείτε από τις ιώσεις με την διατροφή σας

Από τα κρέατα επιτρέπεται το ψαχνό από μοσχάρι και αρνί και το μπόν φιλέ, χωρίς αλάτι και πιπέρι, ιδανικά στον ατμό. Από το κοτόπουλο το στήθος και το μπούτι, χωρίς το δέρμα, ψημένο στη σχάρα ή καλά βρασμένο επίσης χωρίς αλάτι και πιπέρι. Από τα ψάρια ένας ελκοπαθής μπορεί να καταναλώσει φρέσκο μπακαλιάρο, λαβράκι, ροφό, φαγκρί βρασμένα χωρίς αλάτι, λιθρίνι, τσιπούρα και συναγρίδα στην σχάρα. Γενικά όλα τα άλιπα ψάρια (όχι τα πολύ μικρά) βραστά ή στη σχάρα ανάλατα.

Advertisements
Ad 14

Από τα λαχανικά επιτρέπονται οι πατάτες ψημένες ολόκληρες στη χόβολη ή στον φούρνο ή βρασμένες καλά, ξεφλουδισμένες και περασμένες για πουρέ (χωρίς αλάτι). Τα κολοκυθάκια επίσης επιτρέπονται βρασμένα καλά, τα φρέσκα φασολάκια, τα καρότα, τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, το λάχανο και το μαρούλι. Μεγάλη σημασία δίνουμε στο πλύσιμό τους και στο να είναι καλοβρασμένα και συνοδευμένα μόνο με ωμό λάδι και ανάλατα.

Από τα φρούτα επιτρέπονται τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα μήλα και οι μπανάνες ψημένα στη χόβολη ή στον φούρνο. Οι κομπόστες από ροδάκινα, αχλάδια και μήλα. Ωμά μπορούν να καταναλωθούν το καλογινωμένο αχλάδι, η μπανάνα, το πεπόνι και το σταφύλι, όλα χωρίς φλούδες και κουκούτσια. Επιτρέπεται επίσης ο χυμός πορτοκαλιού αλλά αραιωμένος και σε μικρή ποσότητα.

Τι απαγορεύεται να καταναλώνει ένας ελκοπαθής;

Ανεξάρτητα από κατηγορίες τροφίμων, απαγορεύονται όσα αυξάνουν την έκκριση των γαστρικών υγρών και όσα ερεθίζουν τον βλεννογόνο του στομάχου, όπως:

Τα σκληρά, άπεπτα συστατικά: οι σκληρές ίνες και το δέρμα ζώων, πουλερικών και ψαριών. Το πίτουρο, ο φλοιός των δημητριακών και των οσπρίων. Τα κόκαλα των μικρών ψαριών που τρώγονται ολόκληρα (αθερίνα, γαύρος κλπ).
Τα πολύ καυτά ή παγωμένα ποτά και φαγητά, το καμένο λάδι ή βούτυρο.
Τα οινοπνευματώδη όλα και ιδιαίτερα τα βαριά (ούζο, τσίπουρο, ουίσκι κλπ) και η μπύρα.
Τα σακχαρούχα και αεριούχα ποτά, ιδιαίτερα η κόκα κόλα.
Ο βαρύς καφές (ιδιαίτερα ο στιγμιαίος) και το δυνατό τσάι
Τα πολλά υγρά και ζωμοί, ιδιαίτερα ο ζωμός κρέατος.
Τα αλμυρά τρόφιμα όπως αλίπαστα ψάρια (ρέγκα παστή ή καπνιστή, λακέρδα, πέστροφα καπνιστή ή σολομός, χαβιάρι, αυγοτάραχο, θαλασσινά κλπ), τα αλλαντικά καθώς τα παστά ή καπνιστά κρέατα κάθε είδους (λουκάνικα, σαλάμια, ζαμπόν, μπέικον κλπ).
Τα πολύ ξινά ή ξιδωμένα παρασκευάσματα (τουρσιά, λεμόνι, ξύδι).
Οι σάλτσες, τα μπαχαρικά, τα βαριά καρυκεύματα, τα αρωματικά χόρτα.
Τα τηγανιτά, τα καβουρδισμένα και τα γιαχνιστά φαγητά.
Όλες οι κονσέρβες.
Τα γλυκά του κουταλιού, οι μαρμελάδες, τα γλυκά του τηγανιού και του ταψιού, τα γλυκά με φρουί γλασέ, τα γλυκά που περιέχουν τριμμένο αμύγδαλο, καρύδι, φυστίκι, φουντούκι, κουκουνάρι ή σταφίδες.

Διαβάστε επίσης  Άσθμα: η πνευμονική πάθηση των αεραγωγών

Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου μένω μέχρι και σήμερα. Ασχολούμαι με την διατροφή και την άσκηση τα τελευταία 10 χρόνια. Αγαπάω τα ταξίδια και το καλό φαγητό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

70s boho chic: Το trend που κάνει δυνατό comeback.

Το boho chic των 70s, εμπνευσμένο από την ανεπιτήδευτη αισθητική

Απόγνωση, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ: Μια χειριστική πρόζα

Το αριστούργημα του Ναμπόκοφ, Απόγνωση, συντίθεται με μια συγκλονιστική πρόζα