Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα υγείας που μας απασχόλησαν το 2016

Το 2016 ήταν μια περίεργη χρονιά για όλους μας. Οι εξελίξεις συνεχώς έτρεχαν σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Το παρόν άρθρο σκοπό έχει να κάνει μια ανασκόπηση στα σκάνδαλα υγείας τα οποία μας απασχόλησαν το 2016.

 

Αντιεμβολιαστικό παραλήρημα

Τι άλλο να πούμε για αυτό το επικίνδυνο κίνημα-απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Η ιδέα περιστρέφεται γύρω από την άποψη ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για την υγεία των μικρών παιδιών και ότι προκαλούν αυτισμό. Το κίνημα γεννήθηκε στη γωνιά του ίντερνετ όπου κυριαρχεί η ημιμάθεια και οι θεωρίες συνωμοσίας.  Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε πανικός και ένα μεγάλο ποσοστό γονέων σταμάτησε να εμβολιάζει τα παιδιά του. Καταγράφηκαν θάνατοι παιδιών από ασθένειες που σκότωναν τους παππούδες μας, όπως ο κοκκύτης. Στην Ελλάδα απαγορεύτηκε η εγγραφή στο σχολείο όσων παιδιών δεν είχαν πραγματοποιήσει τα υποχρεωτικά εμβόλια με τους γονείς να αντιδρούν και να φτάνουν μέχρι και στην πλαστογραφία προκειμένου να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Χρειάστηκε εκστρατεία ενημέρωσης, πολλές ιντερνετικές διαμάχες σε ομάδες γονέων στο facebook, και δυστυχώς θάνατοι παιδιών ώστε να κοπάσει κάπως αυτός ο πανικός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν λειτουργούν

Μεγάλο ήταν το πλήγμα και για τους οπαδούς της ομοιοπαθητικής μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών (FTC) ότι τα σκευάσματα αυτά πρέπει να συμμορφωθούν με την νομοθεσία περί ισχυρισμών υγείας. Οι ισχυρισμοί για την επίδραση τους στα διάφορα προβλήματα υγείας θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένοι, με επιστημονικό υπόβαθρο που να προκύπτουν από δοκιμές, αναλύσεις, έρευνες και μελέτες. Ειδάλλως θα κυκλοφορούν με την αναγραφή «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί» . Και όλα αυτά σε μία οικονομία η οποία έχει κέρδη εκατομμυρίων από την πώληση των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Αναλυτικά όλο το κείμενο της απόφασης εδώ: https://www.ftc.gov/system/files/documents/public_statements/996984/p114505_otc_homeopathic_drug_enforcement_policy_statement.pdf

 

Ο μύθος της αποτοξίνωσης

Δίαιτες αποτοξίνωσης, τσάι αποτοξίνωσης, χάπια αποτοξίνωσης, μαγικά smoothies. Τα social media έχουν γεμίσει από τέτοιου είδους προϊόντα τα οποία διαφημίζονται από celebrities και instagram famous πανέμορφες κοπέλες. Τι από όλα αυτά λειτουργεί στην πραγματικότητα; Η απάντηση είναι τίποτα. Ο καθηγητής Edzard Ernst της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Exeter σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The Guardian δήλωσε ότι υπάρχουν 2 ειδών αποτοξινώσεις, η αξιοσέβαστη η οποία χρησιμοποιείται στους εξαρτημένους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, και εκείνη που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες τσαρλατάνους με σκοπό να πουλήσουν μια ψεύτικη θεραπεία.

Η πραγματικότητα είναι ότι το σώμα μας έρχεται συνεχώς σε επαφή με τοξίνες κάθε είδους, όμως ο ρόλος των νεφρών, του συκωτιού, του δέρματος και των πνευμόνων είναι ακριβώς αυτός, να φιλτράρουν όλες αυτές τις τοξίνες. Η καλύτερη «αποτοξίνωση» θα ήταν να εστιάσουμε στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των φυσικών αποτοξινωτικών μηχανισμών του σώματος μας, και ο καλύτερος τρόπος να το επιτύχουμε είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός του αλκοόλ.

 

Η απαγόρευση των τεστ δυσανεξίας και  και των συσκευών βιοσυντονισμού

Τα νέα ήταν πολύ άσχημα και για τους «επαγγελματίες υγείας» οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις μεθόδους αυτές με σκοπό να προσελκύσουν πελάτες στο όνομα μιας νέας τεχνολογίας η οποία θα τους εξασφάλιζε μόνιμη απώλεια βάρους. Τροφικές δυσανεξίες σε τροφές όπως η πατάτα, το ρύζι και τα σιτηρά, και η απαγόρευση τους από το διαιτολόγιο του πελάτη συνοδεύονταν και από δυσανεξίες στον μαϊντανό, το σέλινο και τη ρίγανη (για το ξεκάρφωμα). «Μα την ακολούθησα και έχασα». Προφανώς, αν κάποιος σου πει ότι έχεις δυσανεξία σε κάτι θα το αποκλείσεις από τη διατροφή σου πολύ πιο εύκολα από ότι όταν σου πει ότι απλά σε παχαίνει.

Η εξαπάτηση του κόσμου ήταν μεγάλη και συνέβαινε για πολλά χρόνια όμως επιτέλους το Υπουργείο Υγείας απαγόρευσε τη χρήση των εν λόγω συσκευών, και προχωρά σε οριστικό κλείσιμο των γραφείων και επιχειρήσεων που συνεχίζουν να εξαπατούν τους καταναλωτές.

Περισσότερες λεπτομέρειες σε προηγούμενο άρθρο: https://www.maxmag.gr/soma-igia/test-dysanexias-ke-syskeves-viosyntonismou-apolyti-apati/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Aλεξάνδρα Κοντοδήμου

Είμαι διαιτολόγος απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημόσιας Υγείας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δεν μου φτάνουν 24 ώρες να ασχοληθώ με όσα με ενδιαφέρουν αλλά έχω αλλάξει αυτο το bio 100 φορές. Επικοινωνία: alexandra@maxmag.gr

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;