Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα…Γνώρισε τα!

Τι είναι τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

Σήμερα όλοι ξέρουμε στο περίπου ποιες είναι οι παθήσεις που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, αλλά πόσο σίγουροι είμαστε ότι τις κατανοούμε και προστατευόμαστε επαρκώς από αυτές;

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων του κολπικού, στοματικού και πρωκτικού σεξ. Υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες, τα ΣΜΝ ιογενούς αιτιολογίας και  τα ΣΜΝ βακτηριακής αιτιολογίας.

 

ΣΜΝ ιογενούς αιτιολογίας:

1.HPV Human PapillomaVirus (Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων)

Ένας DNA ιός. Σύμφωνα με το Pubmed μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί 189 υπότυποι του ιού των θηλωμάτων από τους οποίους οι 120 υπότυποι προσβάλουν τον άνθρωπο και περίπου οι 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι.

Μεταδίδεται με το σεξ και κατά τον κολπικό τοκετό, και προκαλεί τον Καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τα κονδυλώματα. Προστατευόμαστε με το test Pap, τη χρήση προφυλακτικού και το εμβόλιο ενάντια στον HPV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2.HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας)

Είναι ένας ρετροϊός, έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, έκθεση σε μολυσμένα σωματικά υγρά(ιστοί, σύριγγες, αίμα), κάθετα και με τον θηλασμό. Η νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις. Με την έγκαιρη και σωστή αντιρετροϊκή θεραπεία, το σώμα μπορεί να παραμένει υγιές και να αντιμετωπίζει τις περισσότερες λοιμώξεις. Προστατευόμαστε με προφυλακτικό, αποφυγή επαφής με σωματικά υγρά χωρίς προστασία, χρήση αποστειρωμένων βελονών

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ιός HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με: Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα, αγκαλιά, φιλί, χειραψία, τσιμπήματα εντόμων, συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό, κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους.

3.Έρπης γεννητικών οργάνων

Είναι σύμπλεγμα του ιού του απλού έρπητος (HSV). Επηρεάζει το δέρμα ή τις βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων. Μεταδίδεται με την επαφή με το δέρμα ατόμου που νοσεί και έχει ορατές πληγές, φουσκάλες, ή ένα εξάνθημα και κατά τον κολπικό τοκετό. Προκαλεί την εμφάνιση των μικρών, επίπονων φυσαλίδων που είναι γεμάτες με καθαρό ή κιτρινωπό υγρό. Προστατευόμαστε με την αποφυγή σεξουαλικής επαφής όταν είναι ενεργός ο έρπης και με τη χρήση προφυλακτικού

4.Ηπατίτιδα Β

Οφείλεται σε DNA ιό που σχετίζεται με τρία αντιγόνα και τα αντισώματα τους και είναι περισσότερο μεταδοτικός από τον HIV ! μεταδίδεται με μη χρήση προφυλακτικού, κοινή χρήση οδοντόβουρτσας, σύριγγας ξυραφάκι, νυχοκόπτη, κολπικό τοκετό, τρύπημα με μολυσμένη βελόνα. ΔΕΝ μεταδίδεται όμως με νερό, τροφή, τουαλέτα, κοινωνική επαφή.

Προκαλεί πυρετό, ανορεξία, ναυτία, σκουρόχρωμα ούρα, πόνο αρθρώσεων και ίκτερο. Προστατευόμαστε με εμβολιασμό, χρήση αποστειρωμένων βελόνων, προφυλακτικό, μη μοιράζεστε προσωπικά είδη (οδοντόβουρτσα/νυχοκόπτης/ ξυραφάκι ) και ελέγξτε το κατάστημα που θα επισκεφτείτε για τατουάζ .

ΣΜΝ βακτηριακής αιτιολογίας:

1.Χλαμύδια

Είναι λοίμωξη που  προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis και είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε άτομα με έντονη σεξουαλική ζωή. Προκαλεί οξεία σαλπιγγίτιδα, φλεγμονώδη νόσο πυέλου, υπογονιμότητα. Τα συμπτώματα είναι σταγονοειδής αιμόρροια /μετά την επαφή, βλεννώδης / πυώδης έκκριση, δυσουρία. Προστατευόμαστε με το προφυλακτικό. Επειδή όμως πολύ πιθανόν η λοίμωξη από χλαμύδια να συνοδεύεται κι από γονόρροια ή σύφιλη, γίνεται έλεγχος και για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

2.Γονόρροια

Είναι ένα μικρόβιο που πολλαπλασιάζεται εύκολα στους βλεννογόνους. Μεταδίδεται με κολπική/πρωκτική/στοματική επαφή και κατά τον κολπικό τοκετό. Προκαλεί πρασινοκίτρινες ή λευκές εκκρίσεις, πόνο χαμηλά στην κοιλιά, δυσουρία , επιπεφυκίτιδα, αιμορραγία μεταξύ της περιόδου, διόγκωση του αιδοίου, πρησμένοι αδένες. Προστατευόμαστε με το προφυλακτικό και τον περιορισμό εναλλαγής συντρόφων.

3.Σύφιλη

Προκαλείται από το βακτήριο ωχρά σπειροχαίτη και μεταδίδεται με την κολπική ή στοματική επαφή, (εισέρχεται στον οργανισμό μέσα από μικρές αμυχές ή εκδορές στο δέρμα ή στους βλεννογόνους υμένες) και διαμέσου του πλακούντα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;