Σεξ στην τρίτη ηλικία: Πόσο υγιές είναι

Σεξ στην τρίτη ηλικία
Πηγή εικόνας: tromaktiko.gr

Το σεξ στην τρίτη ηλικία αποτελούσε ταμπού. Η πρώτη απελευθέρωση γύρω από την σεξουαλική ζωή ήρθε το 1970. Από εκεί και ύστερα, οι άνθρωποι άρχισαν να εκδηλώνουν περισσότερο τις ανάγκες τους, χωρίς φόβο και ταμπού. Μια τέτοια απελευθέρωση έγινε και για την τρίτη ηλικία. Η γενικότερη θέση γύρω από την σεξουαλικότητα όριζε ότι, είναι συγκεκριμένο το ηλικιακό πλαίσιο, που μπορούν οι άνθρωποι να έχουν ορμές. Αυτό καταρρίφθηκε από έρευνες που έγιναν, οι οποίες απέδειξαν ότι η ερωτική επιθυμία μπορεί να εξασθενεί, αλλά δεν εξαφανίζεται στην τρίτη ηλικία.

Τρίτη ηλικία και σεξουαλικότητα

Το ποσοστό της τρίτης ηλικίας (άνω των 65 ετών) στον πληθυσμό, όπου το 2030 θα ανέρχεται στο 25%, φαίνεται πως έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της σεξουαλικής επιθυμίας. Παλαιότερα, η έλλειψη στοιχείων και δεδομένων γύρω από την σεξουαλικότητα στην μερίδα αυτή του πληθυσμού, δεν βοηθούσε σε μια ξεκάθαρη εικόνα των πραγμάτων. Η εξέλιξη των μέσων έρευνας έχει δώσει τα τελευταία χρόνια σπουδαία στοιχεία γύρω από την σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία.

Το 2008 διεξήχθη μία έρευνα σε 3005 ηλικιωμένους (άντρες και γυναίκες). Η έρευνα εστιάστηκε στην σεξουαλική επιθυμία των ηλικιωμένων, καθώς και της σεξουαλικής τους ζωής. Τα ευρήματα των ερευνών έδειξαν ότι, οι ηλικιωμένοι άνω των 75% σε μεγάλο ποσοστό είχαν έντονη ερωτική δραστηριότητα. Ένα μικρότερο ποσοστό είχε μια ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία τον τελευταίο χρόνο. Τα αποτελέσματα λοιπόν δείχνουν ότι, η ερωτική επιθυμία δεν χάνεται στην τρίτη ηλικία. Αντιθέτως, ανάλογα την ψυχική και σωματική υγεία γίνεται εντονότερη ή μειώνεται.

Σεξουαλική υγεία στην τρίτη ηλικία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το σεξ αποτελεί την τέταρτη πηγή καλής υγείας. Οι άλλες είναι η διατροφή, η άσκηση, η συναισθηματική πληρότητα και ο ύπνος.

Σωματική υγεία

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, το σεξ ενισχύει σε ποσοστό 45% την ποιότητα ζωής. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, εκρήγνονται οι ορμόνες της ευτυχίας, δηλαδή οι σεροτονίνη και ωκυτοκίνη. Οι ορμόνες αυτές συμβάλουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μέσω των αγγειοδιασταλτικών λειτουργιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, η καλή σεξουαλική υγεία στην τρίτη ηλικία εκτός των άλλων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι, οι ηλικιωμένοι δεν είναι τόσο επιρρεπείς σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Βοηθάει στην εξάλειψη της παχυσαρκίας και τονώνει το ηθικό των ηλικιωμένων με ενεργή ερωτική ζωή.

Η τόνωση στην προκειμένη περίπτωση είναι αναγκαία, ειδικά στους ηλικιωμένους άνω των 70. Αυτό συμβαίνει διότι, οι άνω των 70 τείνουν να έχουν στυτική δεισλειτουργία. Στην στυτική δεισλειτουργία, παρότι υπάρχει έντονη ερωτική διάθεση, χρειάζεται περισσότερος χρόνος έως ότου, επιτευχθεί η κορύφωση της ερωτικής πράξης. Για να αποφευχθεί η στυτική δεισλειτουργία θα πρέπει, να να ακολουθείται σωστή διατροφή και να αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων. Με την επίτευξη αυτού του στόχου θα υπάρξει βελτίωση στην υγεία τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχικό επίπεδο.

Ψυχική υγεία

Η σεξουαλικά ενεργή ζωή στοχεύει στην ψυχολογική ανάταση των ηλικιωμένων. Μειώνει την κατάθλιψη, η οποία μπορεί να προκληθεί από πάρα πολλούς παράγοντες. Όπως γνωρίζουμε, οι άνθρωποι στην τρίτη ηλικία τείνουν να έχουν πολλά προβλήματα υγείας, είτε σωματικής είτε ψυχολογικής φύσεως. Αυτό έχει σαν επακόλουθο, να είναι πολύ επιρρεπείς στην εμφάνιση κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών.

Η άσχημη συναισθηματική κατάσταση των ατόμων που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, μπορεί να αποφευχθεί όταν η σεξουαλική του ζωή είναι ενεργή σε τέτοιο βαθμό, που να τους δημιουργεί ικανοποίηση. Η ικανοποίηση αυτή μετατρέπεται σε αίσθημα χαράς και ευτυχίας. Οπότε, αυτό βοηθάει στην εξάλειψη των αρνητικών συναισθημάτων, στην αποτροπή εμφάνισης κατάθλιψης και κατά συνέπεια, στην καλυτέρευση της ψυχολογικής τους υγείας.

Συνεπώς, η ερωτική διάθεση των ηλικιωμένων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σωματική και ψυχική τους υγεία. Όσο καλύτερες και εντονότερες είναι οι σεξουαλικές τους εμπειρίες μετά τα 65 έτη, τόσο καλύτερο θα είναι και το βιοτικό τους επίπεδο. Το σεξ  μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου, η οποία είναι συνυφασμένη με την κατάθλιψη. Οπότε, αποτελεί πηγή μακροζωίας για άτομα που ανήκουν στην τρίτη ηλικία.

Πηγες

Σεξουαλικότητα στην τρίτη ηλικία – Research Gate – Νοέμβριος 2008 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: researchgate.com (Τελευταία τροποποίηση: 18/11/2021)

Σεξ στην τρίτη ηλικία: Οι διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών – tp TestPap – Ανακτήθηκε από την ηκεκτρονική διεύθυνση: testpap.com (Τελευταία τροποποίηση: 18/11/2021)

Το σεξ στην τρίτη ηλικία είναι δείκτης μακροζωΐας! – ygeia 50 plus – 17/1/2021 – Ανακτήθηκε από την ηκεκτρονική διεύθυνση: ygeia50plus.gr (Τελευταία τροποποίηση: 18/11/2021)

Σεξουαλική υγεία στην τρίτη ηλικία και ποιότητα ζωής – e-βιβλιοθήκη – 1/4/2017 – Ανακτήθηκε από την ηκεκτρονική διεύθυνση: gerolib.gr (Τελευταία τροποποίηση: 18/11/2021)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;