Ρήξη μηνίσκου: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

SHARE

Πηγή εικόνας: ygeiasdromoi.gr

Η ρήξη μηνίσκου συμβαίνει στην άρθρωση του γονάτου και χωρίζεται σε έσω και έξω.  Ο μηνίσκος χρησιμεύει στην απορρόφηση φορτίων, ώστε να αποφορτίζεται ο αρθρικός χόνδρος κατά το περπάτημα και όποιες άλλες κινήσεις των γονάτων. Επίσης οι μηνίσκοι βοηθούν στη σταθεροποίηση του γόνατος κάνοντας την κίνηση πιο ομαλή. Περιορίζουν τη λειτουργία και επέκταση των άκρων και εξασφαλίζουν το απαραίτητο υγρό για την άρθρωση.

Η ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων λόγω ισχυρής περιστροφής ή υπερέκτασης της άρθρωσης του γόνατος. Στους πιο ηλικιωμένους, οι ρήξεις αποδίδονται συνήθως στον εκφυλισμό που επέρχεται με τη γήρανση.
Για καθαρά ανατομικούς λόγους, η ρήξη του εσωτερικού μηνίσκου είναι πιο συχνή από του εξωτερικού.  Με τη πάροδο του χρόνου το τραύμα μπορεί να επιδεινωθεί, συνεπώς κρίνεται επιβεβλημένη η ιατρική εξέταση το δυνατόν συντομότερο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

  • Δυνατός πόνος στο γόνατο
  • Οίδημα
  • Δυσκαμψία
  • Μάγκωμα ή εμπλοκή του γόνατος
Διάγνωση και θεραπεία

Για τη διάγνωση, απαιτείται πρώτα κλινική εξέταση από ορθοπεδικό και απεικόνιση του τραυματισμού με μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή, το επάγγελμα του, το μέγεθος της ρήξης, το είδος της, και τα συμπτώματα που αυτή προκαλεί. Όλοι δικαιούνται αρχικά ένα διάστημα εντατικής και πολύ συγκεκριμένης συντηρητικής θεραπείας. Αυτή περιλαμβάνει:

  • Ειδική φυσικοθεραπεία
  • Παγοθεραπεία
  • Ελαστική επίδεση για την αποφυγή οιδήματος
  • Ανάπαυση
  • Αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Ενδυνάμωση των μυών των κάτω άκρων (αργότερα)

Σε περίπτωση μη βελτίωσης των συμπτωμάτων οι ασθενείς αντιμετωπίζονται χειρουργικά με αρθροσκόπηση. Η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια κάμερας και μικροεργαλείων, μέσα από δύο πολύ μικρές τομές λίγων χιλιοστών.
Η αρθροσκόπηση μηνίσκου περιλαμβάνει τη συρραφή της ρήξης του μηνίσκου αν αφορά την περιφέρεια του ή αν είναι κεντρικότερα ο τραυματισμός, τη μερική μηνισκεκτομή στην περιοχή που δεν υπάρχει φυσιολογική αιμάτωση. Εκεί αφαιρείται το ελάχιστο δυνατό τμήμα του φθαρμένου μηνίσκου, ενώ διατηρείται το υπόλοιπο υγιές που προστατεύει την άρθρωση.
Ο χρόνος αποθεραπείας εξαρτάται από το είδος της ρήξης και την αντιμετώπιση της. Σε μερική έσω ή έξω μηνισκεκτομή, ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες περίπου σε ένα μήνα, ενώ όταν έχει γίνει συρραφή μηνίσκου μετά από τρεις-τέσσερις μήνες.

Advertisement

Διαβάστε ακόμη:
https://www.maxmag.gr/soma-igia/epikondylitida-ti-einai-kai-pos-antimetopizetai/

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό, ενώ μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό, τα ταξίδια και να είμαι πολυπράγμων και να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG