Στραβό ρινικό διάφραγμα: Πώς αντιμετωπίζεται

Πηγή εικόνας: s.kathimerini.gr

Η σωστή αναπνοή από τη μύτη είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες γιατί έτσι οξυγονώνεται ο οργανισμού μας. Η μύτη δεν πρέπει μόνο να φαίνεται ωραία αλλά πρέπει και να λειτουργεί σωστά. Αν δεν αναπνέεις σωστά, όλα είναι πιο δύσκολα. Επομένως, καλό είναι να την ελέγχουμε για να δούμε ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το στραβό ρινικό διάφραγμα είναι συχνό φαινόμενο και εμφανίζεται σε εννιά από δέκα ανθρώπους. Όμως, στους περισσοτέρους δεν εκδηλώνεται κανένα σύμπτωμα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί και να μην το γνωρίζουν.

Τι είναι το διάφραγμα μύτης;

Το διάφραγμα βρίσκεται στο κέντρο του σκελετού της μύτης και χωρίζει τα ρουθούνια στα δύο. Λειτουργεί ως φίλτρο και βοηθά ώστε ο αέρας  να καθαριστεί και να ζεσταθεί, πριν φθάσει στους πνεύμονες. Το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η σκολίωση που λέγεται και αλλιώς  στραβό διάφραγμα. Το ρινικό διάφραγμα που παρουσιάζει αυτή την σκολίωση έχει ασυμμετρία στις δύο θαλάμες της μύτης. Είναι πολύ συνηθισμένο και οποιαδήποτε παραμόρφωση ή απόκλιση από την ευθεία μέση γραμμή σημαίνει σκολίωση. Αυτό όμως, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην αναπνοή αλλά και σε αισθητικά προβλήματα αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας απασχολεί και πολύ.

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι τα εξής:

  • Διαταραχές ύπνου, ροχαλητό
  • Ευαισθησία σε φλεγμονές (λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα)
  • Πονοκέφαλος
  • Δυσκολία στην αναπνοή, βουλωμένη μύτη
  • Αιμορραγία από τη μύτη

Πως μπορεί να προέκυψε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το στραβό ρινικό διάφραγμα μπορεί να οφείλεται είτε σε εκ γενετής είτε σε επίκτητους παράγοντες. Επίσης, από ένα τραυματισμό που μπορεί να έχει ένα μικρό παιδί μπορεί να δημιουργηθεί αυτό γιατί ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί καλά και μπορεί πιο εύκολα να μετατοπιστεί. Επιπλέον, σε παιδιά που έχουν ’’κρεατάκια’’ αναγκάζονται να αναπνέουν με το στόμα και είναι πιθανό να παρουσιαστεί σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Βέβαια και η κληρονομικότητα μπορεί να ευθύνεται και για ένα ανατομικό πρόβλημα στη μύτη. Η διάγνωση του γίνεται από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο μέσω κλινικής εξέτασης που ονομάζεται ρινοσκόπηση.

Πως αντιμετωπίζεται;

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η εγχείρηση ειδικά άμα το στραβό διάφραγμα μας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή και έχουμε έντονα κάποια συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Όταν όμως αναφερόμαστε στα παιδιά δεν χρειάζεται εγχείρηση ειδικά άμα είναι κάτω από 16 γιατί ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και μόνο άμα υπάρχει μεγάλο θέμα μπορεί να γίνει αλλά και πάλι με πολύ προσοχή πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση.

 

Βιβλιογραφία

https://www.vita.gr/2002/10/10/ygeia/den-anapnew-kala-mhpws-ftaiei-to-diafragma/

https://www.doctoranytime.gr/p/strabo-diafragma

https://www.iatronet.gr/ygeia/wtorinolaryggologia/article/36762/stravo-diafragma-giati-prepei-na-xeiroyrgeitai.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Πάφρα

Ονομάζομαι Αγγελική Πάφρα , κατάγομαι από Εύβοια και σπουδάζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;