Ψυχική υγεία: Βήματα προσέγγισής της

 

Ψυχική υγεία
Πηγή εικόνας: pixabay.com

Το ζήτημα της μέριμνας για ψυχική υγεία λαμβάνει σταδιακά την προσήκουσα αναγνώριση. Δικαίως, αφού το επίπεδο ψυχικής ευημερίας που επικρατεί μέσα μας αντανακλάται σε αναρίθμητες πτυχές της ζωής μας. Επιχειρώντας μια πρακτική προσέγγιση, αναλογίσου το ποσοστό της ενέργειας που δαπανούμε πασχίζοντας για όλα τούτα που είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μας ευτυχήσουν. Αξιόλογη επαγγελματική θέση, αποδεκτό κοινωνικό προφίλ, επαρκής αριθμός διαπροσωπικών σχέσεων, ευπρεπής σωματική κατάσταση, άρτια συνύπαρξη εξωτερικής και εσωτερικής εμφάνισης. Με τους κατάλληλους χειρισμούς και λίγη τύχη, φτάνουμε στην διεκπεραίωσή τους. Τα καταφέραμε, βρισκόμαστε πια ακριβώς στο σημείο που θα μας έκανε ευτυχισμένους. Κι όμως, κάτι ξενίζει, μας εμποδίζει να δεχθούμε την ικανοποίηση. Αν δεν βρισκόμαστε σε ειρήνη με το μέσα μας, πώς να μας αγγίξει οποιοδήποτε επίτευγμα; Μονίμως μαγκωμένοι αδυνατούμε να βιώσουμε το ταξίδι μας, που τόσο σχολαστικά μα μάταια σχεδιάζουμε.

Δεν αξίζει λοιπόν να αφιερώσουμε κάμποση από την ενέργειά μας στο χτίσιμο μιας ψυχικής αρμονίας; Μιας ισορροπίας που θα μας επιτρέπει να αισθανθούμε κάθε εξωτερικό ερέθισμα, να απολαύσουμε τις χαρές, να διαχειριστούμε τις ήττες.

Επαναπροσδιορισμός

Στην κοινωνία που ζούμε περιβαλλόμαστε από πρότυπα. Με τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και την απόσπαση προσοχής, αυτά αποκτούν πρόσβαση στο μυαλό μας. Οι ενδεδειγμένες αυτές συμπεριφορές λειτουργούν σαν βάση, κατευθυντήριο οδηγό για τον καθορισμό των προσωπικών μας επιδιώξεων, ή ακόμη καθίστανται οι ίδιες, αυτοσκοπός μας. Τι συμβαίνει όμως όταν τα πρότυπα αλλάζουν; Αυτόματα προσαρμόζονται αναλόγως και τα ιδανικά μας; Γεγονός είναι ότι δεν υφίσταται καμία σταθερότητα όσον αφορά το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό ή μη. Κάτι που μέχρι χθες αποδοκιμαζόταν, αύριο μπορεί να εκθειάζεται. Κάπως έτσι, βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε μία αέναη πάλη να ικανοποιούμε κάτι τόσο ευμετάβλητο και ξένο, χάνοντας τελικά κάθε εσωτερική ψυχική ισορροπία.

Διαβάστε επίσης  Pole Dance - Η νέα τάση στην άσκηση

Πρώτο βήμα, κάνε ένα βήμα πίσω. Για μια στιγμή σταμάτα το κυνήγι και εστίασε σε αυτό που κυνηγάς. Ήσουν εσύ που το όρισες, ή σου επιβλήθηκε; Συνάδει με την ιδιοσυγκρασία σου, τις ανάγκες, τις αξίες σου; Αντικατοπτρίζει την ψυχή σου; Αν όχι, μην δειλιάσεις να αλλάξεις κατεύθυνση, να το εγκαταλείψεις, να εκτεθείς σε καταστάσεις άβολες. Αναζήτησε αυτό που ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητές σου, αποσυνδεδεμένο από κάθε εξωτερικό περισπασμό, κι ας απέχει από το προτεινόμενο. Ένας σκοπός συνειδητά επιλεγμένος, βασισμένος σε καθαρή προσωπική εκτίμηση θα σε κινητοποιήσει, φέρνοντάς σε κοντά στην ατομική πληρότητα.

Advertisements
Ad 14
Άνθρωποι

Στην ζωή ερχόμαστε μόνοι, αποχωρούμε ομοίως. Θα τρομάζαμε όμως αν αντιλαμβανόμασταν την ισχύ που διαθέτουν οι άνθρωποι στον ψυχισμό μας στη διάρκεια αυτής. Ο περίγυρός μας μπορεί να αποβεί πολύτιμος στον αγώνα για ψυχική υγεία, ή και καταστροφικός.

Δεύτερο βήμα, επίλεξε σοφά. Συναίσθημα, πάθος για ανθρώπους που κυριαρχούν-και αδιαπραγμάτευτα αξίζουν να κυριαρχούν-στις ανθρώπινες σχέσεις. Ενίοτε όμως παρασυρόμενοι από την λαχτάρα, παραβλέπουμε στοιχεία ουσιώδη. Ανεπάρκεια σεβασμού, έλλειψη ειλικρίνειας, κακοβουλία, κακοπροαίρετη κριτική, αποθάρρυνση, υποβάθμιση υποδεικνύουν προσωπικότητες βλαπτικές για την ψυχική ειρήνη. Κι όμως, συμβαίνει τέτοιου είδους συμπεριφορές να υπερκαλύπτονται. Μην αφήσεις λοιπόν την αδυναμία που ενδεχομένως παροδικά βιώνεις να αναιρέσει την προσδοκία σου για υγιείς και ευεργετικές για την ψυχή σου συναναστροφές. Κι αν έχεις υποπέσει στο αδιέξοδο μιας ήδη υφιστάμενης μη αναστρέψιμης σχέσης, κάνε εμφανή την παρουσία της αξιοπρέπειάς σου, θέσε όρια, υπερασπίσου τα, χτίσε ένα περιβάλλον μη μολυντικό-στο μέτρο του εφικτού-για την εσωτερική σου ηρεμία.

Διαβάστε επίσης  Πώς επηρεάζει η καφεΐνη την ψυχική υγεία;
Επιείκεια

Συμπόνια, υπομονή, συμπαράσταση, συγχώρεση είναι αρετές που επιζητούμε στους ανθρώπους που συντροφεύουν την ζωή μας. Κι ενώ οι ίδιοι ανώδυνα θα μπορούσαμε απλόχερα να μας τις χαρίσουμε, επιλέγουμε να υποδυθούμε τους πιο σκληρούς κριτές του εαυτού μας. Χωρίς καμία ντροπή μας επιβάλλουμε όλες εκείνες τις συμπεριφορές που σιχαινόμαστε. Μονίμως αρνητικά προκατειλημμένοι για τις δυνατότητές μας, μας αμφισβητούμε, μας καταπιέζουμε, αδιαφορώντας για τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία μας.

Επόμενο βήμα, δείξε επιείκεια. Είσαι άνθρωπος. Πολύ περισσότερο, είσαι ο άνθρωπός σου. Δείξε λοιπόν κατανόηση, συμπάθεια, εμπιστοσύνη. Αναγνώρισε την αξία σου, αγκάλιασε την ιδιαίτερη και ατέλεια υπόστασή σου. «Καθένας έχει δικαίωμα στο λάθος», εσύ γιατί όχι; Φυσικά κανείς δεν μίλησε για κατάλυση κάθε αυτοκριτικής. Είναι ζωτικής σημασίας το να προσδοκείς από εσένα την εξέλιξη, να θέτεις ψηλά τον πήχη, να μην επαναπαύεσαι. Αλλά η ευγένεια προς το πρόσωπό σου είναι κι αυτή θεμελιώδης, αναπόσπαστο συστατικό του αυτοσεβασμού.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Λαζαρίδου, Μ. (2020). Τι είναι ψυχική υγεία. Ανακτήθηκε από vimakoino.gr (τελευταία πρόσβαση 02.01.2021)

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

η χώρα του χιονιού

Η χώρα του χιονιού του Γιασουνάρι Καβαμπάτα και “αδιέξοδοι” έρωτες

“Η χώρα του χιονιού”, το μυθιστόρημα του Ιάπωνα συγγραφέα Γιασουνάρι

Dune 2: Αμμοσκώληκες, έρωτας και προφητείες

Το δεύτερο μέρος του Dune επιτέλους έφτασε με αμμοσκώληκες, προφητείες,