Προλαμβάνοντας το AIDS

Αποτέλεσμα εικόνας για retrovirus

Γιατί δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού HIV

Ο ιός του HIV είναι ένας ρετροϊός. Αυτό σημαίνει πως στο εσωτερικό του έχει ένα μόριο RNA για γενετικό υλικό και ένα ένζυμο που ονομάζεται αντίστροφη μεταγραφάση. Όπως κάθε ιός έτσι και ο HIV μολύνει ένα κύτταρο, και αρχίζει να αναπαράγεται δίνοντας πολλά αντίγραφά του. Το RNA που περιέχει ο HIV είναι πολύ ευαίσθητο έτσι όταν μετατρέπεται σε DNA και όταν αντιγράφεται μπορεί να πάθει πολλές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις του HIV είναι τόσο πολλές με αποτέλεσμα μέσα σε έναν πληθυσμό ατόμων που όλα εμφανίζουν το AIDS μόνο λίγοι να φέρουν ακριβώς την ίδια μορφή του HIV. Για αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολη η απομόνωση και η συγκέντρωση όλων των πιθανών μορφών του HIV και η κατασκευή εμβολίου. Εμβόλια κατά ιών υπάρχουν, όμως αυτοί οι ιοί είναι πιο ανθεκτικοί σε μεταλλάξεις οπότε είναι πιο εύκολη η απομόνωσή τους. Για αυτό όμως υπάρχει η αγωγή PrEP.

Τι είναι η αγωγή PrEP;

Η PrEP είναι μια νέα καινοτόμος αγωγή που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού του HIV και της εμφάνισης του AIDS. PrEP σημαίνει προφύλαξη πριν από την έκθεση. Την αγωγή PrEP λαμβάνει ένας οροαρνητικός άνθρωπος με σκοπό να παραμείνει έτσι. Η PrEP είναι ένα αντιρετροϊκό φάρμακο και ανήκει στην ίδια κατηγορία με τα θεραπευτικά φάρμακα για τον HIV. Η PrEP έχει την μορφή χαπιού το οποίο συνήθως λαμβάνεται μια φορά κάθε μέρα. Η αγωγή αυτή είναι δωρεάν διαθέσιμη για τους πολίτες σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Γαλλία, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α., η Νορβηγία, η Ταϋλάνδη, όχι όμως και η Ελλάδα.

Ο μηχανισμός δράσης των αντιρετροϊκών φαρμάκων

Ο μηχανισμός της PrEP έχει ως εξής: εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα κύτταρα του υγιούς οργανισμού. Για να μπορέσει ένας ιός να λειτουργήσει θα πρέπει να παρασιτήσει πάνω σε ένα κύτταρο, να αντιγραφεί και να δώσει νέους ιούς. Αυτό ακριβώς είναι που καταφέρνει και το αντιρετροϊκό φάρμακο PrEP. Αυτό που ξεχωρίζει την PrEP από την PEP είναι ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνεται. Η PEP είναι επίσης αντιρετροϊκή αγωγή, απλά χορηγείται μετά από την  μόλυνση από τον ιό. Συγκεκριμένα η PEP λαμβάνεται για τριάντα μέρες μετά την σεξουαλική επαφή κατά την οποία υπάρχει υπόνοια μόλυνσης από τον ιό. Αντίθετα η PrEP λαμβάνεται σε μια δεδομένη δοσολογία καθημερινά.

Ερωτήματα γύρω από την χορήγηση της PrEP

Όσον αφορά την συνιστώμενη δοσολογία – ένα χάπι την ημέρα – είναι αυτή που οι περισσότερες έρευνες έχουν καταδείξει ως πιο αποτελεσματική. Μερικές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική αν λαμβάνεται αμέσως πριν και μετά το σεξ. Το ερώτημα περί της συχνότητας της χρήσης της αγωγής ακόμα υφίσταται. Εκτός όμως από αυτό αναπάντητα μένουν και τα ερωτήματα σχετικά με τις παρενέργειες. Άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει την PrEP δεν έχουν σημειώσει σοβαρές παρενέργειες. Μόνο ορισμένα άτομα έχουν δηλώσει κόπωση και μερικές ήπιες ενοχλήσεις στο στομάχι. Δεν έχει σημειωθεί κάποιος ο οποίος θα διέκοπτε την αγωγή λόγω των παρενεργειών. Παρόλα αυτά το φάρμακο δεν χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια επομένως είναι ακόμα δύσκολο να προβλεφθούν οι μακροπρόθεσμες ίσως παρενέργειες που ενδεχομένως να έχει.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την αγωγή PrEP

  • H χρήση της PrEP σε καμία περίπτωση  δεν συνεπάγεται διακοπή χρήσης προφυλακτικού κατά τις σεξουαλικές επαφές. Η PrEP προστατεύει ΜΟΝΟ από τον HIV. Υπάρχουν και πολλά άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα και άλλα νοσήματα.
  • Είναι καλύτερο να λαμβάνεται καθημερινά και να υπάρχει συνέπεια σε αυτό.
  • Δεν μπορεί να χορηγείται εφ’ όρου ζωής.
  • Θα πρέπει πριν από την έναρξη της λήψης της αγωγής να έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Θα πρέπει το άτομο που θα λάβει την αγωγή να είναι 100% σίγουρο ότι είναι οροαρνητικό. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο οργανισμός του μπορεί να αναπτύξει αντίσταση στα αντιρετροϊκά φάρμακα και να κάνει πολύ δύσκολη την θεραπεία.
  • Έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τρεις μήνες) ακόμα και αν λαμβάνεται PrEP.
  • Η αγωγή PrEP απευθύνεται σε οροαρνητικά άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας.

My Checkpoint

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kάνε το πρώτο βήμα-Κέντρο ζωής: Το μήνυμα περί του HIV προς όλες τις γυναίκες

Ο ΙΟΣ ΤΟΥ HIV ΣΗΜΕΡΑ, ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΤΕΡΟΦΥΛΑ ΚΑΙ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Σχετική εικόνα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;