Πρωινό ξύπνημα: 7 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουμε

Πρωινό ξύπνημα
Πηγή εικόνας: poynter.org

Το πρωινό ξύπνημα για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ενώ για άλλους είναι μια ευχάριστη και εύκολη διαδικασία. Ο καθένας έχει κάποιες συνήθειες οι οποίες αποτελούν την πρωινή ρουτίνα. Ωστόσο, πολλές από αυτές μπορεί να προβούν επιβλαβείς για την υγεία μας. Για να διευκολύνουμε το πρωινό μας ξύπνημα, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε κάποιες από αυτές.

1. Βάζουμε σε αναβολή το ξυπνητήρι

Πολλοί από εμάς, όταν ακούμε το ξυπνητήρι «μπαίνουμε» σε πειρασμό βάζοντάς το σε αναβολή για πέντε, δέκα λεπτά ή και παραπάνω. Υιοθετώντας αυτή τη συνήθεια, κάνουμε το πρωινό ξύπνημα ακόμη πιο δύσκολο και επηρεάζεται αρνητικά ο κύκλος του ύπνου μας. Η αναβολή, υποδηλώνει την αναστολή των εργασιών και των δραστηριοτήτων μας. Μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή και αθώα πράξη, όμως θα πρέπει αναμφίβολα να την αποφύγουμε.

2. Δεν ενυδατωνόμαστε αρκετά

Μετά τον ύπνο, το σώμα μας χρειάζεται ενυδάτωση. Παρόλα αυτά, πολλές φορές ξεκινάμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες χωρίς να έχουμε πιει αρκετό νερό. Το νερό, είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας, ειδικότερα μετά τον ύπνο. Συνεπώς, οφείλουμε να πίνουμε νερό μετά το πρωινό ξύπνημα, βοηθώντας τον οργανισμό μας για να λειτουργεί καλύτερα.

Πηγή εικόνας: communitymedcare.com

3. Δεν ερχόμαστε σε επαφή με το φως του ήλιου

Αρκετές φορές, συνηθίζουμε να αφήνουμε τις κουρτίνες ή τα παράθυρα μας κλειστά και καθόμαστε αποχαυνωμένοι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Αφήνοντας τις ακτίνες του ηλίου να μπουν στο δωμάτιο μας, το πρωινό ξύπνημα γίνεται ευκολότερο. Οι ηλιακές ακτίνες που διαπερνούν το παράθυρό μας, δημιουργούν κυματισμούς εγρήγορσης στα μάτια μας, γι’αυτό και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξυπνήσουμε. Αν επιλέγουμε να καθόμαστε στο σκοτάδι, μπερδεύουμε το βιολογικό μας ρολόι, με αποτέλεσμα να θέλουμε να κοιμηθούμε περισσότερο.

4. Δεν ξυπνάμε αρκετά νωρίς

Συχνά κάνουμε το λάθος και δεν ξυπνάμε όσο νωρίς χρειάζεται. Όταν έχουμε προγραμματισμένο κάποιο γεγονός, πρέπει να ξυπνάμε αρκετά νωρίτερα, ώστε να έχουμε αρκετό χρόνο για να προλάβουμε να ετοιμαστούμε. Όμως, πολλοί από εμάς δεν το τηρούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε για το αν θα προλάβουμε, κάνοντας τα πάντα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ξεκινώντας τη μέρα μας με αρνητικά, γεμάτη άγχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: yourvisionyourfuture.co.nz

5. Περνάμε αρκετή ώρα με το κινητό μας

Είναι συνηθισμένο, μετά το πρωινό ξύπνημα να αρπάζουμε το κινητό μας, για να ελέγξουμε τα μηνύματά μας, την επικαιρότητα κ.ο.κ. Αυτή τη συνήθεια, θα έπρεπε όλοι να την αποφύγουμε όσο περισσότερο μπορούμε, γιατί πολλές φορές με αυτά που διαβάζουμε, μας καταβάλλει το άγχος και ο πανικός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την αρνητική έναρξη της μέρας και κυρίως, κάνει το πρωινό ξύπνημα ακόμη πιο ζόρικο.

6. Παραλείπουμε το πρωινό γεύμα

Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουμε ακούσει για την αξία του πρωινού γεύματος. Παρόλα αυτά, συνηθίζουμε να ξεκινάμε τη μέρα μας με άδειο στομάχι. Το πρωινό, είναι πολύ σημαντικό γεύμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι μας δίνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, τα οποία διευκολύνουν το πρωινό μας ξύπνημα. Δυστυχώς, λόγω των πολλών υποχρεώσεων πολλοί παραλείπουμε αυτό το γεύμα.

Πρωινό ξύπνημα
Πηγή εικόνας: hips.hearstapps.com

7. Τρώμε ανθυγιεινό πρωινό

Όπως προαναφέρθηκε, η αξία του πρωινού γεύματος είναι πολύ μεγάλη. Ένα υγιεινό πρωινό, σαφώς και δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιέχει καθόλου ζάχαρη. Το ιδανικό γεύμα, πρέπει να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Η αναλογία αυτή μας γεμίζει ενέργεια, ενώ παράλληλα ο οργανισμός μας λαμβάνει και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του.

Πρωινό ξύπνημα
Πηγή εικόνας: wallpaperaccess.com

Πρέπει να θυμόμαστε, ότι η αποφυγή των επιβλαβών συνηθειών οδηγεί σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Ο μοναδικός τρόπος για να τις εξαλείψουμε είναι να τις αντικαταστήσουμε με άλλες, καλύτερες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Ταραντζοπούλου

Κατάγομαι από τη Φλώρινα, είμαι λάτρης της μουσικής και τα τελευταία χρόνια παίζω κλασική κιθάρα. Fav quote: Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;