Πώς το διάβασμα συμβάλλει στην καλή ποιότητα ζωής

Το διάβασμα συμβάλει στην καλή ποιότητα ζωής
Πηγή εικόνας: elle.com

Όλοι ονειρευόμαστε μια καλή ποιότητα ζωής γεμάτη εμπειρίες, ευτυχία και επιτυχίες, δουλεύοντας σκληρά για να το πετύχουμε. Η ανάγκη για καλή ποιότητα ζωής, μας οδηγεί τις περισσότερες φορές σε συμπεριφορές που τάσσονται ενάντια στα θέλω μας, με αποτέλεσμα να καταπονούμε σε μεγάλο βαθμό το σώμα και το πνεύμα μας. Κατ’ αυτό τον τρόπο αυξάνονται τα επίπεδα του στρες και χάνουμε πολύτιμες ώρες χαλάρωσης και ύπνου.

Προκειμένου να το αλλάξουμε αυτό, και να αποκτήσουμε μια καλή ποιότητα ζωής, οφείλουμε να υιοθετήσουμε κάποιες νέες συνήθειες που θα μας βοηθήσουν έμπρακτα. Μια τέτοια συνήθεια είναι το διάβασμα, κυρίως πριν τον ύπνο.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί, έχει αποδειχθεί πως οι άνθρωποι που έχουν την συνήθεια να διαβάζουν πριν τον ύπνο, έχουν μειωμένα επίπεδα άγχους, είναι πιο επιτυχημένοι στην δουλειά τους και έχουν καλή υγεία. Επίσης, τους είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν την συναισθηματική κατάσταση που βρίσκονται οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο συμπονετικοί.

Με βάση την μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Sleep Junkie πάνω σε 1000 άτομα, αποδείχθηκε ότι:

  • Όλοι οι συμμετέχοντες που διάβαζαν από 1 έως 5 βράδια πριν τον ύπνο, είχαν αρχίσει να μειώνουν το στρες και να βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου τους και κατά συνέπεια οδηγούνται σε μια καλή ποιότητα ζωής.
  • Το 76% των συμμετεχόντων που δήλωναν ικανοποιημένοι από την ποιότητα του ύπνου τους, φαίνεται πως κέρδιζαν στο τέλος της εβδομάδας 1 ώρα και 37 λεπτά επιπλέον ύπνο.
  • Το 12% των συμμετεχόντων απέκτησαν καλύτερες διατροφικές συνήθειες.
  • Το 70% απέκτησαν μια θετικότερη στάση ζωής.

Η παρούσα έρευνα λοιπόν αποδεικνύει ότι ο ύπνος, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας, βελτιώνεται αισθητά με την συνήθεια του διαβάσματος πριν από αυτόν. Άρα, βελτιώνεται αισθητά η καλή ποιότητα ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλες πολύ σημαντικές πτυχές του διαβάσματος που βοηθούν στην βελτίωση της καλής  ποιότητας ζωής μας είναι οι εξής:

Εκπαιδεύει τον εγκέφαλο

Τι σημαίνει αυτό; Όταν διαβάζουμε σε τακτικό χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί πιο σωστά. Το μυαλό μας αναγκάζεται να σκεφτεί πολύ περισσότερο από ότι συνήθως με αποτέλεσμα να είναι σε συνεχή λειτουργία. Έτσι, μπορεί να επεξεργαστεί γρηγορότερα την κάθε πληροφορία που λαμβάνει. Αυτό καθιστά τον εγκέφαλο πιο δυνατό και ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πάθηση τον απειλεί.

Βελτιώνει την συγκέντρωση

 Οι άνθρωποι που διαβάζουν τακτικά τείνουν να είναι πιο συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουν. Αυτό τους καθιστά πιο αποτελεσματικούς και ικανούς στην άμεση λήψη αποφάσεων, καθώς και την επίλυση προβλημάτων.

Συμβάλει στην πρόληψη της άνοιας

Εξίσου σημαντικό είναι να αναφερθούμε στο γεγονός ότι το διάβασμα προστατεύει τον εγκέφαλο από την άνοια. Με το τακτικό διάβασμα «γυμνάζεται» ο εγκεφαλικός ιστός. Κατά την διαδικασία της ανάγνωσης, ο εγκέφαλος τονώνεται και διεγείρεται. Η διαδικασία αυτή βοηθάει στην πρόληψη για την αποφυγή εγκεφαλικών βλαβών μεταξύ άλλων και αυτών που προκαλούνται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την παράμετρο του διαβάσματος όσον αφορά την τρίτη ηλικία οφείλουμε να βοηθάμε τους ανθρώπους μας που είναι ηλικιωμένοι. Αυτό θα το καταφέρουμε αν τους παροτρύνουμε αντί να παρακολουθήσουν τηλεόραση να διαβάσουν ένα βιβλίο. Εάν τους είναι δύσκολο, οφείλουμε να αφιερώσουμε χρόνο ώστε, να τους διαβάσουμε εμείς. Έτσι, εξασκείται η μνήμη τους και θα βελτιώνεται η λειτουργία του μυαλού τους.

Κλείνοντας, αξίζει να αναγνωρίσουμε τα οφέλη του διαβάσματος για όλες τις πτυχές της ζωής μας. Εάν λοιπόν, επιθυμούμε πραγματικά να βελτιώσουμε την ποιότητα της, οφείλουμε να το εντάξουμε ενεργά στην καθημερινότητα μας.

Διαβάστε ακόμη:
https://www.maxmag.gr/book/meri-gia-diavasma/

 

Βιβλιογραφία:

https://www.healthview.gr/72842/diavasma-i-synitheia-poy-kalytereyei-ti-zoi-mas/

https://apotis4stis5.com/more-music/vivlio/18535-diavasma-ofeli

https://www.grandmama.gr/a/349/ta-ofelh-toy-diabasmatos-sthn-trith-hlikia


Podcast

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Τα τελευταλια χρόνια ασχολούμαι ενεργά με τον χώρο της μόδας και την αρθρογραφία. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Πλέον είμαι μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη... άντε ... το όμορφο ταξίδι μας ξεκίνησε....

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;