Πώς θα διατηρήσεις το βάρος σου τις γιορτές

 

Πώς να διατηρήσεις το βάρος σου τις γιορτές
Πηγή εικόνας: drkevindolan.com.au

Η αύξηση βάρους στις διακοπές αποτελεί κοινό μέλημα πολλών ενηλίκων. Διάφορες εποχιακές διακοπές μπορούν να ενθαρρύνουν την υπερκατανάλωση τροφής πλούσια σε θερμίδες. Από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου  οι ενήλικες στις δυτικές κοινωνίες κερδίζουν κατά μέσο όρο 1 κιλό. Ως εκ τούτου, οι διακοπές – ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου – μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές στο συνολικό ετήσιο βάρος σας.

Τούτου λεχθέντος, το κέρδος βάρους στις διακοπές δεν είναι αναπόφευκτο.

Παρακάτω δίνονται συμβουλές οι οποίες θα σας  βοηθήσουν να αποφύγετε την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των εορτών.

1. Να είστε ενεργός με την οικογένεια και τους φίλους σας

Οι καθιστικές δραστηριότητες, όπως να μαζεύεστε στον καναπέ και να βλέπετε τηλεόραση, είναι κοινές παραδόσεις για πολλές οικογένειες. Η αδράνεια μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά εάν συνοδεύεται από υπερκατανάλωση τροφής. Κάνοντας κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας με την οικογένειά σας μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός για τον έλεγχο του βάρους. Ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο μια οικογενειακή βόλτα μπορεί να πάρει το μυαλό σας από το φαγητό και να σας επιτρέψει να δεσμεύσετε με τους αγαπημένους σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. Σοφά σνακ

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, τα ανθυγιεινά σνακ, όπως τα μπισκότα και άλλα καλούδια, τείνουν να είναι διαθέσιμα για να τα παίρνετε όπως θέλετε. Όταν είναι εύκολο να αποκτήσετε πρόσβαση στις απολαύσεις, η λήψη των σνακ γίνετε ανεξέλεγκτα. Προσπαθήστε να προσέχετε τις συνήθειες σνακ. Αν βρεθείτε να τρέχετε μόνο επειδή υπάρχει φαγητό – και όχι επειδή είστε πεινασμένοι – είναι καλύτερο να αποφύγετε το σνακ. Ωστόσο, εάν είστε πεινασμένοι και χρειάζεστε ένα σνακ, επιλέξτε πραγματικά φαγητά. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα καρύδια και οι σπόροι γεμίζουν σνακ που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή ανθυγιεινά λίπη – και τα δύο αυξάνουν το σωματικό βάρος.

3. Παρακολουθήστε το μέγεθος σας

Όταν φτάνουν οι γιορτές είναι πιο εύκολο να υπερφορτώσεις το πιάτο σου. Εκείνοι που τρώνε μεγαλύτερες μερίδες τείνουν να κερδίζουν βάρος πιο εύκολα από όσους δεν το κάνουν. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό είναι να ελέγξετε τα μεγέθη των μερίδων ή να χρησιμοποιήσετε μικρότερο πιάτο. Για να προσδιορίσετε ένα κατάλληλο μέγεθος μερίδας, διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων και τα συνιστώμενα μεγέθη που αναφέρονται στις συνταγές. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, χρησιμοποιήστε την καλύτερη κρίση για να γεμίσετε το πιάτο σας με μια λογική ποσότητα τροφής.

4. Ελέγξτε τα επίπεδα στρες σας

Η τήρηση των απαιτήσεων των διακοπών μπορεί να είναι αγχωτική. Τα άτομα που  έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μια ορμόνη που απελευθερώνεται ως αντίδραση στο στρες, μπορεί να έχουν αύξηση βάρους, καθώς έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής. Επιπλέον, ένας αγχωτικός τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει περισσότερους πόθους για πρόχειρο φαγητό.  Για αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα στρες υπό έλεγχο – αλλά ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν μπορεί να είστε απασχολημένοι και να περιβάλλεστε από ανθυγιεινά τρόφιμα.

Προτεινόμενα άρθρα:
Κορτιζόνη: επικίνδυνη ή θεραπευτική; Ακολουθώντας τη σωστή διατροφή

Έξυπνες συμβουλές για να μην πάρετε κιλά τις γιορτές

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κονδυλοπούλου

Είμαι η Κονδυλοπούλου Σοφία. Λατρεύω τα ταξίδια, τα γλυκά και ασχολούμαι με πολλά πράγματα γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;