Πως θα απαλλαγείτε από την κούραση

πρωινή κούραση
Πηγή εικόνας: iatropedia.gr

Η κούραση είναι δείγμα κακής ευρωστίας. Ιδίως η πρωινή κούραση, διότι έπειτα από το νυχτερινό ύπνο ο οργανισμός ουσιαστικά ξεκουράζεται, ώστε να είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει στη νέα ημέρα. Όσοι ταλαιπωρείστε από την πρωινή κούραση, θα αναρωτιέστε πως θα απαλλαγείτε, είναι άραγε εφικτό;

Τι είναι η κούραση

Η κόπωση, γνωστή ως κούραση, δεν είναι ένα απλό φαινόμενο. Η κούραση προέρχεται είτε από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (κεντρική κόπωση), αλλά μπορεί επίσης να εντοπισθεί στις συμφύσεις μυϊκών και νευρικών ινών (περιφερική κούραση).

Επομένως μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, όπως κατάθλιψη ή και σε σωματικά αίτια, όπως η υπερπροπόνηση ή η κόπωση που αισθάνεται ένας δρομέας πριν τερματίσει.

Γιατί κουραζόμαστε

Η σωματική ευρωστία είναι στην ουσία το σύνολο των ικανοτήτων που απαιτούνται για την εκτέλεση συγκεκριμένων σωματικών δραστηριοτήτων. Η ανάπτυξή της πρέπει να είναι κύριος στόχος όλων μας, ώστε να υπάρχει υγεία.

Η υγεία του κάθε ατόμου επηρεάζεται από την κληρονομική προδιάθεση, αλλά και από το συνολικό τρόπο ζωής, δηλαδή τη διατροφή και την άσκηση.  Αυτοί είναι οι τρεις κύριοι παράγοντες οι οποίοι προκαλούν την κούραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρόποι αντιμετώπισης της πρωινής κούρασης

αντιμετώπιση κούρασης
Πηγή εικόνας: mednutrition.gr

Στο γενετικό υπόβαθρο δεν μπορούμε να επέμβουμε, αλλά μπορούμε να διορθώσουμε τον τρόπο ζωής. Ξεκινώντας με ισορροπημένη δίαιτα.

Το χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα, αλλά και η αφυδάτωση είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην κούραση. Επομένως πριν κοιμηθούμε και αφού ξυπνήσουμε καταναλώνουμε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό.

Για να διατηρούμε τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικά όρια, είναι απαραίτητη η κατανάλωση πρωινού. Το 50% περίπου του πρωινού θα πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι ενεργειακό υπόστρωμα.

Στο πρωινό επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνονται τρόφιμα γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση, όπως είναι το μήλο, η μπανάνα, η σοκολάτα, αλλά και ροφήματα όπως το τσάι, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, καθώς και ο καφές.

Φυσικά η έλλειψη ύπνου είναι αίτιο εμφάνισης κούρασης. Ο ύπνος που χρειάζεται ένας ενήλικας είναι από 5 έως 7 ώρες ξεκούραστου ύπνου. Όσο μεγαλώνουμε χρειαζόμαστε λιγότερες ώρες ύπνου, διότι δεν αναπτυσσόμαστε. Καλό είναι πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι να μη σκεφτόμαστε τα προβλήματα της ημέρας, διότι προκαλούμε άγχος με αποτέλεσμα το ξενύχτι ή τον κακό ύπνο.

Εξερχόμενοι σύνδεσμοιhttps://www.iatronet.gr/ygeia/pathologia/article/28425/12-perierges-aities-koyrasis-kai-i-antimetwpisi-toys.html

Εσωτερικοί σύνδεσμοιhttps://www.maxmag.gr/soma-igia/sosti-stasi-ypnou-gia-xekourasi-ke-miosi-ponon/

Πηγές άρθρου:

Williams M.H., Διατροφή Υγεία, Ευρωστία & Αθλητική Απόδοση, επιμέλεια: Συντώσης Α., Διτροφή , άσκηση και ευρωστία για λόγους υγείας, σελ: (29-30), Ενεργειακά συστήματα και κόπωση κατά την άσκηση, σελ: (135-138), εκδόσεις, Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα :(2010 Β’ Ανατύπωση).

Λυμπεράκη Ε., Ελευθερίου Φ., Μακρή Σ., Πέτρου Χ., Προσδιορισμός επιπέδων αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα μετά από πλούσια σε αντιοξειδωτικά διατροφή, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, Αθήνα (2011).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λιάββα

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;