Πώς να γυμναστείς άμεσα, εύκολα και αποδοτικά

SHARE:

Η ανάγκη για σωματική άσκηση

Πάντα δίνουμε όλοι την υπόσχεση στον εαυτό μας ότι θα ξεκινήσουμε γυμναστήριο για να είμαστε σε φόρμα, και να προετοιμάσουμε το summer body μας. Ξέρουμε όμως βαθιά μέσα μας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καταναλώνοντας ένα νόστιμο έξτρα θερμιδογόνο φαγητό. Ας αφήσουμε όμως στην άκρη για λίγο τα της στερεότυπης ομορφιάς και των τέλειων καλοσχηματισμένων σωμάτων που περιπλανιούνται ανέμελα στις παραλίες. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο θα πρέπει κάποιος να ασκείται καθημερινά είναι η σωματική υγεία και ευεξία. Τα καλά νέα που σας έχουμε εδώ είναι ότι η σωματική άσκηση αυτή μπορεί να γίνει με πολύ απλούς μεν οικονομικούς τρόπους δε.

Πρώτη πρόταση

Η πιο απλή, η πιο εύκολη, η πιο οικονομική, για την ακρίβεια, δωρεάν. Αρχικά τσεκάρεις τον καιρό. Αν δεις και είναι υποφερτός τότε βάζεις τα πιο άνετα ρούχα που έχεις και τα αθλητικά σου και βγαίνεις έξω. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να περπατήσεις στην γειτονιά σου. Υπάρχουν δύο τρόποι να το προγραμματίσεις. Πρώτον θα μπορούσες να έχεις στο μυαλό σου πόσο χρόνο έχεις διαθέσιμο και με βάση αυτό να καθορίσεις μέχρι που θα περπατήσεις. Δεύτερον θα μπορούσες να σκεφτείς εξαρχής ένα σημείο στο οποίο θα θες να φτάσεις και να βάλεις στόχο το χρόνο. Για αρχή δεν χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου. Μπορείς να περπατήσεις χαλαρά και φορά με τη φορά να αυξάνεις το τέμπο σου ή/και το χρόνο και την έκταση της άσκησης.

Δεύτερη πρόταση

Αν ο καιρός δεν μας κάνει την χάρη και είναι κακός, έχουμε και για αυτό λύση. Αρκετά αποδοτικός τρόπος άσκησης είναι η άσκηση στο σπίτι. Μόνο που αυτή εγκυμονεί ορισμένους “κινδύνους”. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν την ποιότητα των ασκήσεων. Πολλές φορές όταν οι ασκήσεις δεν γίνονται σωστά μπορούν να προκαλέσουν ήπιους τραυματισμούς και πόνο. Αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να παραλείπεις Α) την προθέρμανση και Β) την αποθεραπεία. Ο οργανισμός σου ενώ βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας υφίσταται ένα τεράστιο σοκ αν τον εξαναγκάσεις σε έντονη άσκηση αστραπιαία. Αυτό καθιστά τους μύες ανίκανους να “αναπνεύσουν” σωστά. Και αυτό με την σειρά του οδηγεί στην παραγωγή γαλακτικού οξέος, μιας ουσίας που κάνει τελικά τους μύες να πονούν. Όμοια και στην αποθεραπεία αν διακόψεις απότομα την έντονη άσκηση τότε θα καταλήξεις με μύες που πονάνε.

Advertisement

Στην προθέρμανση μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι:

α. επιτόπου τροχάδην – ξεκινάς αργά αργά και σιγά σιγά επιταχύνεις

β. επιτόπου τροχάδην με υψηλά τα γόνατα – πάλι θα πρέπει να ξεκινάς αργά αργά και να αυξάνεις την ταχύτητα της άσκησης

γ. jumping jacks – άσκηση αστέρι – πρόκειται για την άσκηση κατά την οποία με μικρά ή μεγάλα άλματα τεντώνουμε τα πόδια και ανασηκώνουμε τα χέρια, είναι η χαρακτηριστική άσκηση με την οποία σχηματίζουμε ένα αστέρι με το σώμα μας

Ασκήσεις κύριου μέρους και αποθεραπεία

Όσον αφορά τώρα τις ασκήσεις του κυρίου μέρους, μπορούν να καλύπτουν μια τεράστια γκάμα. Αυτό που θα πρέπει να ξέρεις είναι ποια μυική ομάδα θες να γυμνάσεις. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεις ασκήσεις που περιλαμβάνουν έλξεις των άκρων ή του κορμού. Αν δεν έχεις τόσο χρόνο για όλα αυτά, υπάρχει μια πολύ καλή άσκηση που μπορείς να κάνεις, και αυτή είναι η άσκηση σανίδα. Φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Στην αρχή θα πρέπει να προσπαθείς να μείνεις σε αυτή τη θέση για λίγο χρόνο, π.χ. 20 sec χωρίς να κινείσαι και σιγά σιγά να το αυξάνεις. Πίστεψε με δεν είναι τόσο εύκολο.

Ένα αρκετά επεξηγηματικό βίντεο στο λίνκ εδώ

https://www.chatelaine.com

Τέλος η αποθεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει πολύ καλές διατάσεις, έτσι ώστε να είσαι σε αρκετά καλή κατάσταση για την επόμενη ημέρα. Αν θες να έχεις κάποιον οδηγό, μπορείς να κατεβάσεις ορισμένες εφαρμογές που έχουν ομάδες ασκήσεων και σου δίνουν οδηγίες για το πώς να τις κάνεις σωστά χωρίς να ξοδέψεις τα χρήματά σου. Να σημειώσουμε όμως εδώ ότι πολλές φορές (αν όχι πάντα) με το πρόγραμμα αυτών των εφαρμογών δεν φτάνεις το αποτέλεσμα που σου υπόσχονται στον χρόνο που σου υπόσχονται. Η σωματική άσκηση βελτιώνει την λειτουργία του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος.

Advertisement

Αγάπα το σώμα σου, αλλά αγάπα και την υγεία σου. Δεν πρέπει να εξαντλείς τον οργανισμό σου ούτε στερώντας του τροφή ούτε εξαναγκάζοντάς τον σε σκληρή σωματική άσκηση.

Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να ανατρέξετε στα παρακάτω

Διατροφή: Το σημαντικό είναι να το πάρεις απόφαση

Η γυμναστική στην ζωή μας

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG