Πολυβιταμίνες: Είναι αναγκαία τελικά η χρήση τους;

SHARE

Πηγή εικόνας: golden-gym.gr

Οι πολυβιταμίνες ανήκουν στα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία περιέχουν κυρίως συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Κάποια από αυτά μπορεί να περιέχουν επιπλέον συστατικά όπως αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τις βιταμίνες για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού, των μυών, του νευρικού συστήματος και τη γενικότερη καλή υγεία.
Το πιο βασικό στις πολυβιταμίνες είναι οι πηγές και τα συστατικά των βιταμινών, διότι αυτές είναι που καθορίζουν τη βιοδιαθεσιμότητα τους. Οι πολυβιταμίνες στα μαγαζιά συμπληρωμάτων είναι συνήθως πιο ενισχυμένες απ’ ότι στα φαρμακεία. Έχει μεγαλύτερη σημασία να είναι καλές οι αναλογίες, παρά η νοοτροπία «παίρνω υπερδόσεις από τα πάντα και το σώμα θα αποβάλλει αυτά που δεν χρειάζεται». Ο μεταβολισμός ήδη κάνει πολλές δουλειές και δεν πρέπει να το φορτώσουμε με μία ακόμα.

Πότε χρειάζονται

Το βασικότερο θέμα είναι να γίνεται -σε συνεννόηση και με το γιατρό- συνειδητοποιημένη επιλογή του εν λόγω συμπληρώματος. Κυρίως όσον αφορά την ποιότητα, την τιμή και τους λόγους για τους οποίους πιθανόν να χρειάζεται. Γενικά, η χρήση μπορεί να βοηθήσει για ψυχολογικούς λόγους σε περίπτωση π.χ. κόπωσης ή αν για λόγους εργασίας ή οικονομικούς, ένα άτομο αδυνατεί να τραφεί σωστά. Συνεπώς, ο πιο συνηθισμένος λόγος που λαμβάνονται οι πολυβιταμίνες, είναι εξαιτίας ελλιπούς διατροφής, προκειμένου να καλυφτούν τα απαραίτητα για τον οργανισμό μικροθρεπτικά συστατικά.
Οι πολυβιταμίνες δε χρειάζονται ως εξωτερική ενίσχυση αν η διατροφή είναι σωστή και ολοκληρωμένη, τουλάχιστον όχι σε μεγάλες ποσότητες. Η υπερβιταμίνωση μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στον οργανισμό και η χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ανεβάσει τα ηπατικά προβλήματα στα ύψη. Όταν υπάρχει καταστροφή των κυττάρων του ήπατος, οι τρανσαμινάσες αυξάνονται και δείχνουν πρόβλημα στο συκώτι. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, γιατί σε περίπτωση που χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, αυτή πρέπει να αρχίσει άμεσα.

Advertisement

Αξίζει να πάρω;

Οι πολυβιταμίνες δε θα κάνουν κάποια μεγάλη διαφορά, έχουν στόχο να καλύψουν αδυναμίες που δεν αντιλαμβανόμαστε. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν την ίδια αξία που έχουν οι μη συνθετικές βιταμίνες που υπάρχουν στις τροφές. Εξαιρούνται βέβαια μερικά συμπληρώματα κάποιων εταιρειών (όπως βιταμίνης C) από φυσικές πηγές. Ίσως εκεί, η χρήση σε φυσιολογικές ποσότητες έχει και καλύτερη απορρόφηση. Συνίστανται επίσης οι πολυβιταμίνες σε κάψουλα σε αντίθεση με τις συμπιεσμένες ταμπλέτες που δεν έχουν τόσο καλή αφομοίωση. Σχεδόν σε όλες είναι απόλυτα φυσιολογικό, να μην μπορεί να απορροφηθεί όλη η ποσότητα τους. Τίθεται και το θέμα πως αν λαμβάνονται μαζί κάποια συστατικά, κάποια δεν απορροφώνται λόγο παρουσίας κάποιου άλλου. Συνοψίζοντας, δεν είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης. Είναι καλύτερο να λαμβάνονται οι βιταμίνες αυτές από τη διατροφή, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που δεν μπορούν να λάβουν όσα χρειάζονται από τις τροφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μια θεμιτή επιλογή.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό, ενώ μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό, τα ταξίδια και να είμαι πολυπράγμων και να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG