Ποιες βιταμίνες βοηθούν στη φλεγμονή;

Πηγή εικόνας: bioathens.com

 

Κατά τη φλεγμονή, τα λευκά αιμοσφαίρια του πλάσματος  παράγουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ώστε να προστατεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από ξένες ουσίες, όπως είναι οι ιοί. Οι χημικές αυτές ουσίες προκαλούν αύξηση της ροής αίματος στην πάσχουσα περιοχή, έχοντας ως αποτέλεσμα, το οίδημα, την ερυθρότητα ακόμη και τον πόνο.

Ασθένειες και φλεγμονή

Ορισμένοι  τύποι αρθρίτιδας σχετίζονται με φλεγμονή, όπως η ρευματοειδής και η ουρική αρθρίτιδα. Και οι 2 τύποι έχουν οίδημα και πόνο. Υπάρχουν  όμως και νόσοι  που έχουν τη φλεγμονή ως αποτέλεσμα της διαταραχής. Επηρεάζοντας εσωτερικά όργανα. Αυτοάνοσα δηλαδή νοσήματα στα οποία ο οργανισμό αντιδρά σα να έχουν προσβληθεί οι κανονικοί ιστοί του και τους καταστρέφει. Όπως μυοκαρδίτιδα και νεφρίτιδα, αλλά μιλάμε για φλεγμονή και στην παχυσαρκία, στην σκλήρυνση κατά πλάκας και στις μορφές καρκίνου.

Η ομάδα ειδικών που συμμετείχε στις κλινικές μελέτες του συνεδρίου του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης της Υγείας σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων στοιχείων και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, απέδειξαν ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων έχει επίδραση στην ελάττωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου καθώς και στη θνησιμότητα.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

βιταμίνη D και φλεγμονή
Πηγή εικόνας: euroclinic.gr

Η λήψη βιταμίνης D, δρα προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου, της εμφάνισης της νόσου ΣΚΠ και του ΣΔ τύπου 2. Αντιθέτως η έλλειψη βιταμίνης D συνδυαστικά με την έλλειψη ασβεστίου, προδιαθέτει σε ορισμένες μορφές καρκίνου, σε χρόνιες φλεγμονώδεις και  αυτοάνοσες  παθήσεις, καθώς και σε μεταβολικές διαταραχές. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D στους ηλικιωμένους, έχει σημαντικό ρόλο κατά της φλεγμονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιταμερές της βιταμίνης D η χοληκαλσιφερόλη ή αλλιώς D3, αποδείχθηκε πως βελτιώνει την εξέλιξη της ΣΚΠ, διορθώνοντας τις μεταβολικές ανωμαλίες. Εξασθενεί το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Έπειτα από κλινικές μελέτες, φάνηκε πως η λήψη συμπληρωμάτων D3, για 12 μόλις εβδομάδες, είχε ευεργετικές επιδράσεις στο EDSS score των ασθενών, καθώς και της γενικότερης μεταβολικής τους κατάστασης.

Σε κλινικές μελέτες φάνηκε πως η δ- τοκοτριενόλη, η οποία είναι βιταμερές της βιταμίνης Ε, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η λήψη της μπορεί να μειώσει τον τραυματισμό στο ήπαρ σε ασθενείς με Μη Αλκοολική Λιπώδη Νόσο. Η δ-τοκοτριενόλη είναι ασφαλής και βελτιώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα αμινοτρανσφεράσης και τους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες στους ασθενείς με ΜΑΛΝ.

Υδατοδιαλυτές βιταμίνες

βιταμίνη Β και φλεγμονή
Πηγή εικόνας: tsakalidislabs.gr

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β2 ή αλλιώς ριβοφλαβίνης, έχει ενοχοποιηθεί για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Το φυλλικό οξύ έχει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα του μορίου DNA. Οι ομοζυγωτές του γονιδίου που ρυθμίζει τα ένζυμα που μεταβολίζουν το φυλλικό οξύ, έχουν ελαττωμένο ποσοστό εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ασθενείς με Alzheimer υποφέρουν από ψυχωτικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου. Η βιταμίνη Β12 συνδυαστικά με αντιψυχωτικά φάρμακα, μπορεί να τροποποιήσει την έκφραση των προ αντιφλεγμoνωδών κυτοκινών σε ασθενείς με Alzheimer, μειώνει τον πόνο.

Συνδυασμοί βιταμινών

Κλινικές μελέτες σε ελίτ αθλητές έδειξαν πως η μυογλοβίνη ήταν μειωμένη σε όσους λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης C και βιταμίνης Ε. επίσης μειωμένη ήταν η κρεατινική κινάση στο πλάσμα των ίδιων αθλητών, καθώς και η αιμόλυση. Με λίγα λόγια, η βραχυπρόθεσμη (μόλις 4 ημερών) χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης C και Ε, εξασθένησε αποτελεσματικά την προκαλούμενη από την άσκηση βλάβη ιστών και τη φλεγμονώδη απόκριση. Σε αθλητές κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τους διαδοχικούς αγώνες.

Η συγχορήγηση της βιταμίνης C, της θειαμίνης ή αλλιώς βιταμίνης Β1 και της υδροκορτιζόνης, έχει φανεί πως αυξάνει τις ώρες χωρίς αγγειοδιαστολή, σε ασθενείς με κρίσιμο σηπτικό σοκ.

Outbound linkshttps://www.onmed.gr/ygeia/story/326123/flegmoni-ti-einai-akrivos–ti-aitia-kai-ti-symptomata-exei

Internal linkshttps://www.maxmag.gr/soma-igia/polyvitamines-einai-anagkaia-telika-i-chrisi-toys/

Πηγές άρθρου:

Koukaki E, Afarini M, Abolhassani J, Mirhosseini N, Bahmani F, Masoud SA, Asemi Z. (2018), High-dose ω-3 Fatty Acid Plus Vitamin D3 Supplementation Affecys Clinical Symptoms amd Metabolic Sratus of Patients with Multiple SclerosisQ A Randomized Controlled Clinical Trial. doi: 10.1093/jn/nxy116.

Chou CC, Sung YC, Davison G, Chen CY, Liao YH. (2018). Short – Term High-Dose Vitamin C and E Supplementation Attenuates Muscle Damage and Inflammatory Responses to Repeated Taekwondo Competitions: A Randomizzed Placebo – Controlled Trial. doi: 10.7150/ijms.26340

Yimcharoen M, Kittikunnathum S, Suknikorn C, Nak-On W, Yeethong P, Anthony TG, Bunpo P. (2019). Effects of ascorbic acid supplementation on oxidative stress markers in healthy women following a single bout of exercise. doi: 10.1186/s12970-019-0269-8.

Fugii T, Udy AA, Deane AM, Luethi N, Bailey M, Eastwood GM, etc. (2019). Vitamin C, Hydrocortisone and Thiamine in Patients with Sertic Shock (VITAMINS) trial: study protocol and statistical analysis plan, vitamins triaal investigators.

Vakilian a, Razavi-Nasab SM, Ravari A, Mirzaei T, Moghadam-Ahmadi A, Jalali N, etc. (2018). Vitamin B12 in Association with Antipsychotic Drugs Can Modulate the Expression of Pro-/ Anti- Inflammatory Cytokines in Alzheimer Disease Patients. Neuroimmunomodulation. doi: 10.1159/000486597

Pervez MA, Khan DA, Ijaz A, khan S. (2018). Effects of Delta Tocotrienol Supplementation on Liver Enzyms, Inflammation, Oxidative stress and Hepatic Steatosis in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Turk J Gastroenterol. doi: 10.5152/tig.2018.17297.

Goncalves de Carvaiho CM, Ribeiro Sm. (2017). Aging, low-grade systemic inflammation and vitamin D: a mini – review. Eur J Clin Nutr. doi: 10.1038/ejcn.2016.177.

https://www.onmed.gr/ygeia/story/326123/flegmoni-ti-einai-akrivos–ti-aitia-kai-ti-symptomata-exei, τελευταία πρόσβαση στις 15/02/ 2015

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λιάββα

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;