Ποιές εξετάσεις περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος

Πηγή εικόνας : microskopio.gr

 

Με τον όρο “προγεννητικός έλεγχος”, αναφερόμαστε στο σύνολο των εξετάσεων που απαιτούνται στην αρχή της εγκυμοσύνης ή ακόμα και πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθεια τεκνοποίησης. Πρόκειται για ένα σύνολο εξετάσεων, που αφορούν τόσο την υγεία της μητέρας,αλλά κυρίως την υγεία του εμβρύου.

Ποια η σημασία του προγεννητικού ελέγχου;

Ο προγεννητικός έλεγχος μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει ορισμένες ασθένειες. Επίσης μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για  προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία της εγκυμοσύνης και να αφορούν την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

Advertisements
Ad 14

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει ο προγγενητικός έλεγχος;

Οι περισσότερες από τις εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου  είναι μη επεμβατικές. Συνήθως πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του πρώτου και δευτέρου τριμήνου.

Οι εξετάσεις που περιλαμβάνει είναι:

  • Εξετάσεις Αίματος (Γενική Αίματος, Επίπεδα Σιδήρου και Φερριτίνης): Θα μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την γενική εικόνα υγείας της εγκύου. Γνωρίζοντας τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, σιδήρου και φερριτίνης, θα μπορέσουμε να αποκλείσουμε τη πιθανότητα για σιδηροπενική αναιμία.
  • Ομάδα Αίματος και Rhesus(RhD): Βασικό επίσης να γνωρίζουμε την ομάδα αίματος, στην περίπτωση που χρειαστεί μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού. Ο παράγοντας Rhesus, μπορεί να είναι είτε RhD (+) είτε RhD (-). Αυτό σημαίνει ότι άν η μητέρα είναι RhD (-) και το έμβρυο είναι RhD (+), το σώμα της εγκύου μπορεί να παράγει αντισώματα τα οποία αρχίζουν να επιτίθενται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου. Συνήθως σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε επόμενες εγκυμοσύνες και όχι τόσο στην πρώτη. Όπου η εγκυμονούσα ίσως χρειαστεί να λάβει ειδική θεραπεία με ορμόνες που θα σταματήσουν την παραγωγή αντισωμάτων.
  • Έλεγχος για τους ιούς Ηπατίτιδας Β και C, AIDS (HIV I&II), και Σύφιλης: Πολύ βασικό να γνωρίζει η μέλλουσα μητέρα ότι δεν νοσεί από Ηπατίτιδα, καθώς συμβαίνει να είναι φορέας και να μην έχει εκδηλώσει συμπτώματα. Αυτό θα είχε ως συνέπεια, αν περάσει ο ιός στο έμβρυο, να αντιμετωπίσει σοβαρά ηπατικά προβλήματα μετά τη γέννηση. Επίσης σημαντικό είναι να αποκλειστεί και η πιθανότητα να είναι η μητέρα φορέας του AIDS. Αν διαπιστωθεί ότι είναι φορέας του ιού, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο μωρό. Τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό. Όσον αφορά τη Σύφιλη, αν και η ασθένεια είναι αρκετά σπάνια πλέον, αν η μητέρα είναι θετική, αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες στην υγεία του μωρού.
  • Έλεγχος Σακχάρου: Ο έλεγχος αυτός γίνεται στα πλαίσια πρόληψης και έγκυρης διάγνωσης για διαβήτη κύησης με σκοπό την αποφυγή πιθανών επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Έλεγχος Τοξοπλάσμωσης: Ο έλεγχος για τοξοπλάσμωση είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο από το οποίο μία έγκυος γυναίκα μπορεί να μολυνθεί από επαφή με περιττώματα γάτας, ίχνη από χώμα σε ωμά λαχανικά, ωμό κρέας ή μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Σημαντικό να τονίσουμε, ότι εάν η εγκυμονούσα νοσήσει από τοξόπλασμα πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη, αυτό θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το έμβρυο. Καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αποβολής, γέννηση του μωρού με προβλήματα ή θάνατος του μωρού.
  • Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας (Μεταξύ 11ης και 14ης  εβδομάδας κύησης): Είναι μία εξέταση προγεννητικού ελέγχου, που έχει σαν στόχο την έγκαιρη διάγνωση ορισμένων παθήσεων και χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου. Όπως τα Σύνδρομα Down, Patau και Edwards. Επίσης ο έλεγχος αυχενικής διαφάνειας μας δείχνει την εικόνα της κύησης γενικότερα.
  • Αμνιοπαρακέντηση (Μετά την 15η εβδομάδα κύησης): Γίνεται λήψη συγκεκριμένης ποσότητας αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο και το οποίο περιέχει εμβρυικά κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί προκειμένου να γίνει έλεγχος του εμβρύου για φλεγμονή, να μειωθεί η ποσότητα του αμνιακού υγρού, να αποκλεισθεί η πιθανότητα φλεγμονής της μήτρας ή να εκτιμηθεί η σοβαρότητα ασυμβατότητας Rhesus ανάμεσα στη μητέρα και το έμβρυο.
Διαβάστε επίσης  Κατανοώντας τις γενικές εξετάσεις αίματος

Οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή πληροφοριών για πολλές γυναίκες. Καλό είναι όμως, όλες οι παραπάνω εξετάσεις να πραγματοποιούνται πάντα μετά από συνεννόηση με τον γυναικολόγο. Καθώς εκείνος θα είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος προγεννητικός έλεγχος είναι ιδανικός για την εκάστοτε περίπτωση.

 

 

Κετονική διατροφή: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Σύνδρομο Down: Είναι απλά ένα παραπάνω χρωμόσωμα…

Εγκυμοσύνη και γυμναστική, ναι γίνεται!

https://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/28529/egkymosyni-ti-prosexoyme-sti-diatrofi-ana-trimino.html

 

 

 

 

 

 

 

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other: Αγάπη σημαίνει

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο ”Two Strangers Trying Not
cowgirl

Cowgirl trend: Πως θα το ενταξεις στα καλοκαιρινά outfit

Το Cowgirl trend είναι ένα trend που έχουμε αγαπήσει μέσα