Εγκυμοσύνη: Ποια τρόφιμα να αποφύγετε

Πηγή εικόνας: Mothersblog.gr

Η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Γι΄αυτό  και οι έγκυες πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των διατροφικών τους συνηθειών για να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές. Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γενική υγεία της εγκύου καθώς και του εμβρύου. Σημαντικά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη είναι τα ωμά οστρακοειδή και τα ωμά αυγά.

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να κάνει ορισμένες γυναίκες πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις. Πολλά τρόφιμα φέρουν βακτηρίδια ή άλλα μολυσματικά μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η έγκυος δεν αισθάνεται άρρωστη, μερικά από αυτά τα μικρόβια είναι ικανά να επηρεάσουν το έμβρυο.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια. Αν και τα ψάρια είναι μια καλή, καθαρή πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών, όπως τα λιπαρά οξέα, ο τύπος των ψαριών που μία έγκυος τρώει είναι πολύ σημαντικός. Ορισμένα ψάρια τείνουν να είναι υψηλά σε υδράργυρο, το οποίο είναι πολύ τοξικό και προκαλεί προβλήματα τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο.

Τα ψάρια που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι: μεγάλα ψάρια όπως τόνος, ξιφίας, σκουμπρί και καρχαρίας. Επίσης να αποφεύγονται όλα τα ωμά ψάρια, αλλά και το σούσι ή το σασίμι, καθώς ενδέχεται να περιέχουν παράσιτα ή επιβλαβή βακτήρια.

Ωστόσο, πολλά ψάρια είναι ασφαλή για κατανάλωση της εγκύου. Και αυτό γιατί ορισμένα ψάρια περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου, μεταξύ των οποίων αντσούγιες, σολομός, ρέγγα, σαρδέλες. Αυτές οι επιλογές ψαριών μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή χρήσιμων θρεπτικών ουσιών και συνίσταται η κατανάλωσή τους 2-3 φορές εβδομαδιαίως.

Αλκοόλ. Αν και πιστεύεται ότι μπορούν να καταναλωθούν μικρές ποσότητες αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της κύησης. Κάθε μονάδα αλκοόλ στο αίμα της γυναίκας περνά στο έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σωματικών ή πνευματικών αναπτυξιακών προβλημάτων. Οι περισσότεροι γιατροί συνήθως συστήνουν πλήρη αποφυγή του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωμά οστρακοειδή. Τα ωμά οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, τα καβούρια και τα μύδια, μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή βακτηρίων,τα οποία μπορούν να προκαλέσουν χολέρα και άλλες λοιμώξεις. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών στο σώμα, οι οποίες μπορεί να είναι σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγή στο ανοσοποιητικό σύστημα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου.

Λουκάνικα ή άλλα κρέατα που έχουν ωριμάσει ή δεν έχουν ψηθεί. Ορισμένοι τύποι κρέατος θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το δυνητικά επικίνδυνο βακτήριο Listeria. Οι λοιμώξεις από το Listeria μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις έγκυες και τα νεογνά, καθώς το Listeria μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποβολή. Γι΄αυτό καλό είναι το προς κατανάλωση κρέας να είναι πάντα καλά ψημένο.

Ωμά χόρτα και λαχανικά. Τα λαχανικά είναι γενικά πολύ ωφέλιμα για να τα προσθέσετε στη διατροφή, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ινών και θρεπτικών ουσιών. Ωστόσο, ορισμένα χόρτα ή βλαστάρια μπορεί να περιέχουν βακτήρια, όπως Salmonella ή E. coli, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Οι βακτηριακές λοιμώξεις του αίματος, των οποίων και οι λοιμώξεις από E.coli είναι από τους πιο συνηθισμένους τύπους και είναι δυνητικά θανατηφόρες κατά την εγκυμοσύνη.

Δυστυχώς οι μολύνσεις από E.coli είναι δύσκολο να αποτυπωθούν, επειδή μπορούν να προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές. Μία λοίμωξη από E.coli μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων, όπως τροφική δηλητηρίαση, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και αναπνευστικά προβλήματα.

Περίπου το 20% των μολύνσεων από E.coli οφείλονται σε μολυσμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν χόρτα και βλαστάρια. Επίσης, να είστε προσεκτικοί εάν η σαλάτα περιέχει συστατικά που μπορεί να φέρουν βακτήρια, όπως ζαμπόν, κοτόπουλο ή θαλασσινά.

Ωμά αυγά. Τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών ουσιών. Τα ωμά αυγά όμως μπορεί να περιέχουν το βακτήριο Salmonella. Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Μπορεί να είναι πιο σοβαρή όμως σε άτομα με κατευνασμένο ανοσοποιητικό σύστημα και πολύ μικρά παιδιά.

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση αποφεύγοντας πηγές ωμών ή μερικώς μαγειρεμένων αυγών. Για παράδειγμα, τηγανητά αυγά με ρευστό κρόκο, σάλτσες σαλάτας που περιέχουν αυγά, όπως το Caesar dressing, tiramisu, χειροποίητο ή σπιτικό παγωτό,μείγμα κέικ. Όταν αγοράζετε αυγά, επιλέξτε παστεριωμένα αυγά.

Η διαδικασία παστερίωσης σκοτώνει όλα τα βακτήρια στο αυγό, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Ελέγχετε πάντοτε τις ετικέτες των προϊόντων που έχουν αποθηκευτεί στην αγορά και περιέχουν αυγά για να ελέγξετε την παστερίωση.

Μαλακά τυριά. Πολλά είδη τυριών περιέχουν χρήσιμα βακτήρια. Ορισμένα όμως, περιέχουν και επιβλαβή βακτήρια. Οι  έγκυες καλό είναι να αποφεύγουν τα μαλακά τυριά που παράγονται από μη παστεριωμένο γάλα, όπως φέτα, gorgonzola, ροκφόρ κτλ. Το μαλακό τυρί μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια, όπως Listeria ή E. coli. Είναι ασφαλέστερο να καταναλώνετε σκληρές ποικιλίες, όπως το τυρί Swiss ή Cheddar.

Καφεΐνη. Ενώ πολλές γυναίκες μπορούν να απολαύσουν μια μικρή ποσότητα καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γιατροί συστήνουν συχνά στις έγκυες να το αποφύγουν εντελώς. Και ο λόγος είναι ότι η καφεΐνη μπορεί να περάσει στο έμβρυο. Το έμβρυο δεν μπορεί να διασπάσει την καφεΐνη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Μη παστεριωμένο γάλα ή χυμοί φρούτων. Σημαντικό είναι οι έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τόσο το μη παστεριωμένο γάλα όσο και τον μη παστεριωμένο χυμό φρούτων. Ο μη παστεριωμένος χυμός ή ο μηλίτης μπορεί να είναι πηγή Ε. Coli. Αποφύγετε τους ωμούς χυμούς φρούτων ή τον μηλίτη, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων χυμών, όπως πορτοκάλι ή χυμό μήλου. Βράζετε τυχόν μη παστεριωμένο χυμό ή μηλίτη για τουλάχιστον 1 λεπτό. Αυτό βοηθά στο να απομακρύνετε τα βακτηρίδια πριν τα καταναλώσετε.

Καθώς η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές αλλαγές στο σώμα, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν μεμονωμένες διαιτητικές επιλογές.

Συνεργαζόμενοι με έναν γιατρό ή διατροφολόγο, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να βρουν ένα σχέδιο διατροφής που τους βοηθά να αποφεύγουν τα προβληματικά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Παπαδάκη

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;