Ποδηλασία και υγεία της καρδιάς

ποδηλασία

Το ποδήλατο είναι μια εξαιρετική αεροβική άσκηση η οποία έχει πολλά οφέλη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατο για μεταφορικό μέσο, για να γυμναστούμε αλλά και για να διασκεδάσουμε.

Όλες οι έρευνες επιβεβαιώνουν τη θετική συνεισφορά του ποδηλάτου στην υγεία μας και συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν μεταφορικό μέσο μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο θνησιμότητας. Ακόμη όμως και εκείνοι που δεν κάνουν ποδήλατο τόσο συχνά, δηλαδή περίπου 3 ώρες την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν κατά 28% τον κίνδυνο θνησιμότητας χωρίς να κάνουν κάποια άλλη άσκηση. Το ποδήλατο μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, αφενός μεν βελτιώνοντας κατά 46% την ευαισθησία που παρουσιάζουν στην ινσουλίνη και αφετέρου μειώνοντας το λίπος που βρίσκεται στο εσωτερικό του οργανισμού και περιβάλει τα ζωτικά όργανα.

Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, αλλά ο καιρός δεν είναι ακόμη ανοιξιάτικος. Αν το κρύο δε σας εμπνέει για να βγείτε βόλτα με το ποδήλατο, μπορείτε να κάνετε ποδηλασία σε σταθερό ποδήλατο στο γυμναστήριο ή στο σπίτι. Η ποδηλασία σε σταθερό ποδήλατο είναι εξίσου ευεργετική και μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι γυμνάζει περισσότερο από το κανονικό ποδήλατο. Στο σταθερό ποδήλατο η δυσκολία μπορεί να αυξηθεί με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα η άσκηση να γίνεται πιο έντονη. Κατά τη διάρκεια της άσκησής μας, δε, μπορούμε να παρακολουθούμε τον καρδιακό μας ρυθμό, το χρόνο άσκησης και τις θερμίδες που κάψαμε. Παρακολουθώντας άλλωστε σημάδια βελτίωσης στην απόδοσή μας, ανεβάζουμε και την αυτοπεποίθηση μας και γυμναζόμαστε περισσότερο. Αν είστε έτοιμοι για κάτι πιο δύσκολο, παρακολουθήστε ένα μάθημα spinning στο γυμναστήριο. Το spinning αφορά έντονη άσκηση σε ειδικά σταθερά ποδήλατα τα οποία επιτρέπουν πολύ γρήγορη και σκληρή κίνηση των πεταλιών. Συνδυάζει ποδηλασία με ασκήσεις του κορμού και των γλουτών, ενδυναμώνει και κάνει καλό στην καρδιά και στην αναπνοή. Η ποδηλασία κάνει την καρδιά να κτυπά με ένα σταθερό ρυθμό και βοηθά στη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι ποδηλατώντας στη δουλειά σας θα αυξάνει την καρδιαγγειακή ικανότητα κατά 3-7%. Η ποδηλασία χρησιμοποιεί τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό για να επωφεληθούν η αντοχή και η φυσική κατάσταση.

Η ποδηλασία δεν είναι απλά μια αεροβική άσκηση. Γυμνάζει τους μύες των ποδιών και συμβάλλει στην καύση θερμίδων. Συγκεκριμένα, αν η ποδηλασία είναι έντονη και διαρκεί πολλή ώρα μπορούμε να κάψουμε 750 με 1000 θερμίδες ανά ώρα. Όμως, οι περισσότεροι δεν ακολουθούν αυτό το ρυθμό, συνεπώς κατά μέσο όρο η ποδηλασία αντιστοιχεί σε καύση 500 με 600 θερμίδων ανά ώρα. Οι θερμίδες που θα καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, παίζει ρόλο αν κάνουμε ποδήλατο σε κλασσικό ή σταθερό ποδήλατο, η αντίσταση του πεταλιού (αν κάνουμε σε ανηφόρα ή αν έχουμε αυξήσει τη σκληρότητα του πεταλιού στο σταθερό ποδήλατο), πόσο καλό είναι το ποδήλατο κ.α. Σε σύγκριση με το τρέξιμο, δε, η ποδηλασία αντιστοιχεί σε 25% λιγότερη καύση θερμίδων ανά ώρα. Όμως, αν κάνουμε ποδήλατο με έντονο ρυθμό είναι πιθανό να κάψουμε πολλές περισσότερες θερμίδες από ότι αν τρέξουμε το ίδιο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κλεοπάτρα Μποζιώρη

Διαβάζοντας για την υγεία, του σώματος και του μυαλού και ενώνοντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία τους, γίνεται η μεταφορά προς εκείνα τα στοιχεία, που ούτε στόμα μπορεί να τα διηγήθει ούτε χέρι να τα γράψει. Φοιτήτρια φυσικοθεραπείας και λάτρης της ψυχολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;