Πνιγμός και Πνιγμονή: ποια η διαφορά;

Πηγή εικόνας: https://indicator.gr

Πόσοι ακόμα θα πνιγούν κατά την διάρκεια των διακοπών τους;

Τις τελευταίες μόλις μέρες έχουμε ακούσει για ασύλληπτα πολλά περιστατικά πνιγμού νεαρών ή και μεγαλύτερων ατόμων σε πισίνες σε όλη την Ελλάδα. Ατυχήματα τα οποία στοίχισαν την ζωή σε ανθρώπους μια μέρα που αποφάσισαν να πάνε να απολαύσουν το μπάνιο τους.

Πολλές φορές συγχέουμε τις έννοιες του πνιγμού και της πνιγμονής. Αυτό γιατί, όταν θέλουμε να μιλήσουμε για την απόφραξη των αεραγωγών γενικά χρησιμοποιούμε τον ένα από τους δύο όρους, αυτόν του πνιγμού. Θα ήταν καλό να μπορούμε να διακρίνουμε τις δύο αυτές παθολογικές οντότητες έτσι ώστε να μπορούμε να παράσχουμε σωστά πρώτες βοήθειες στο θύμα.

Πνιγμός

Ο πνιγμός έχει να κάνει με την απόφραξη των αεραγωγών λόγω κάποιου υγρού, το οποίο συνήθως είναι νερό. Πιο αναλυτικά: Ο πνιγμός είναι η βίαιη διείσδυση του υγρού μέσα στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες του θύματος. Μπορεί να επέλθει είτε τυχαία κατά την διάρκεια της κολήμβησης αν π.χ. ο κολυμβητής νιώσει δυσφορία-ζάλη ή αν χάσει τις αισθήσεις του κατά την διάρκεια της κολύμβησης.

Μπορεί όμως να συμβεί και όταν το άτομο δεν ξέρει κολύμπι οπότε δεν μπορεί να διαχειριστεί τις κινήσεις του σώματός του μέσα στο νερό. Σε αυτήν την περίπτωση το άτομο καταλήγει να πνιγεί συνήθως λόγω κρίσης πανικού. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επιπλέει στο νερό αν υπάρχει κάποιο επίπεδο ψυχραιμίας. Η αδυναμία κολύμβησης και ο φόβος του πνιγμού όμως προκαλούν τόσο μεγάλο πανικό που τελικά έχουν μοιραίο αποτέλεσμα. Τέλος ο πνιγμός μπορεί να είναι προκλητός αν για κάποιον λόγο το άτομο δεν μπορεί να βγει από την επιφάνεια του νερού για να εισπνεύσει.

Πνγιμονή

Η πνιγμονή έχει να κάνει με την απόφραξη των αεραγωγών λόγω κάποιου στερεού αντικειμένου και αυτή είναι η διαφορά πνιγμονής – πνιγμού. Πιο συχνά θα εμφανιστεί στα μικρά παιδιά καθώς βάζουν διάφορα μικρά αντικείμενα στο στόμα τους. Μπορεί για μια στιγμή να ξεφύγουν από την προσοχή των γονιών τους και να γίνει το ατύχημα. Ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου μπορεί να σταματήσει και να αποφράξει τον αεραγωγό σε διαφορετικό σημείο. Να σημειωθεί εδώ το ακόλουθο “ανατομικό fact”. Ως συνέχεια του φάρυγγα υπάρχει ένας άλλος σωλήνας που λέγεται τραχεία. Η τραχεία στο τέλος της διχάζεται σε δύο άλλους μικρότερους σωλήνες, τους κύριους βρόγχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο σημείο σύνδεσης της τραχείας με τους βρόγχους υπάρχει μια δομή που λέγεται τροπίδα. Η τροπίδα είναι σημαντική για τους εξής δύο λόγους: 1) Καθιστά το στόμιο του δεξιού βρόγχου πιο μεγάλο από αυτό του αριστερού, 2) Καθιστά την γωνία που σχηματίζει ο δεξιός βρόγχος με την τραχεία πιο μικρή από αυτή του αριστερού. Με αυτόν τον τρόπο, αν κάποιο αντικείμενο περάσει την τραχεία και φτάσει στους βρόγχους να μπορέσει και να μπει στον δεξιό βρόγχο – δεξιό πνεύμονα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η καρδιά και ο αριστερός πνεύμονας που είναι μικρότερος σε μέγεθος.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ατυχήματα πνιγμού και πνιγμονής;

Δεν μπορούμε μέσω ενός μόνο άρθρου να διδάξουμε στο αναγνωστικό κοινό πώς να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε θύματα των παραπάνω ατυχημάτων. Ενδεικτικά όμως θα αναφέρουμε ότι για την αντιμετώπιση του πνιγμού είναι απαραίτητη η διενέργεια ΚΑΡδιοΠνευμονικής Αναζωογόνησης CPR επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις η καρδιά του θύματος σταματά. Όσον αφορά την πνιγμονή ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η μέθοδος των κοιλιακών εξωθήσεων ή αλλιώς τεχνητός βήχας. Στην περίπτωση που το θύμα πνιγμονής χάσει τις αισθήσεις του, επιχειρούμε ΚΑΡ.ΠΑ.

Παρότι είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε όσοι περισσότεροι γίνεται τις παραπάνω διαδικασίες, το πιο σημαντικό είναι η ύπαρξη ειδικών σε δημόσιους χώρους κολύμβησης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές πισίνες τις οποίες χρησιμοποιεί το κοινό για κολύμβηση. Ανάλογη πολιτική θα πρέπει να εφαρμόζεται σε παραλίες στις οποίες υπάρχουν ομπρέλες και τραπέζια καταστημάτων. Επιπλέον στις πισίνες θα πρέπει να υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες προδιαγραφές ασφάλειας των λουόμενων. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να επιβάλλονται κυρώσεις στους παραβάτες. Δεν μπορεί να γίνεται δεκτό, να υπάρχει τόσος τουρισμός στη χώρα μας και ο κίνδυνος του πνιγμού να εγκυμονεί σε κάθε ακτή χωρίς να υπάρχει κανείς να τον αντιμετωπίσει.

Περισσότερα άρθρα περί πνιγμού και πνιγμονής:

Πνιγμός στη θάλασσα

ΚΑΡΠΑ-CPR – Σώζει Ζωές

Πώς αντιμετωπίζουμε την πνιγμονή; Ελληνική Ομάδα Διάσωσης


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;