Μητρικός θηλασμός: Πλεονεκτήματα και οφέλη

Mother nursing son

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα δώρο της φύσης στο μωράκι που μόλις γεννήθηκε! Είναι ότι καλύτερο μπορείτε να του δώσετε στο ξεκίνημα της ζωής του, διότι προάγει την ομαλή ανάπτυξη και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη καλών διατροφικών συνηθειών.

Πολλές φορές ο μητρικός θηλασμός συγκρίνεται και φέρετε ως ισότιμος θρεπτικά με την τεχνητή διατροφή του βρέφους (π.χ. γάλα σε σκόνη). Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη που μπερδεύει τους σημερινούς γονείς. Το μητρικό γάλα είναι μοναδικά σχεδιασμένο για την ικανοποίηση των θρεπτικών αναγκών των βρεφών. Έχει υψηλά επίπεδα αντιφλεγμονώδων παραγόντων και θρεπτικών συστατικών συνδυασμένων με αυξητικούς παράγοντες, ένζυμα που συμμετέχουν : στον καταβολισμό και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως είναι τα λιπαρά οξέα τα οποία προάγουν την αύξηση και ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Τα τυποποιημένα γάλατα σε σκόνη για βρέφη συνήθως περιέχουν επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών αλλά δεν συγκρίνονται και ούτε είναι ισοδύναμα σε καμία περίπτωση με το μητρικό.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP – American Academy of  Pediatrics) συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες και την συνέχιση της λήψης του για 1 έτος.

Ποσοστά μητρικού θηλασμού

Η βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού τμήματος του Π.Ο.Υ. και η Εθνική Μελέτη συχνότητας και Προσδιοριστικών παραγόντων Μητρικού θηλασμού , που δημοσιεύθηκε το 2009 από το Ινστιτούτο υγείας του παιδιού αναφέρει ότι:

Οι μητέρες της Νορβηγίας θηλάζουν αποκλειστικά το 1ο εξάμηνο 100%, από τον 6ο έως τον 12ο μήνα 80% !

Οι μητέρες της Ελλάδας θηλάζουν αποκλειστικά από 0 έως 1ο μήνα 20.7%, από τον 2ο έως 3ο μήνα 11.1% και  από τον 4ο έως τον 6ο μήνα 0.9%

Συμπεραίνετε ότι τα δεδομένα της Ελλάδας είναι άκρως απογοητευτικά!

Advertisement

Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού

Α. Πλεονεκτήματα για το νεογνό

 1. Μείωση των λοιμωδών νοσημάτων (βακτηριακή μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία, διάρροια, αναπνευστική λοίμωξη, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, διάμεση ωτίτιδα, ουρολοιμώξεις, κλπ.)
 2. Μείωση της βρεφική θνησιμότητας μετά τη νεογνική περίοδο
 3. Μείωση του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
 4. Μείωση της επίπτωσης του διαβήτη τύπου 1 και 2, λεμφώματος, λευχαιμιών, νόσος Hodgkin, άσθμα, αλλεργίες
 5. Μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και υπερχοληστεριναιμίας
 6. Ενίσχυση της ανάπτυξης γνωσιακών λειτουργιών
 7. Ανάπτυξη της γνάθου και περιορισμός προβλημάτων ατελούς σύγκλισης και κακής διάταξης δοντιών
 8. Αναλγητική δράση σε νεογνά που υποβάλλονται σε επώδυνες διαδικασίες (π.χ. φλεβοπαρακέντηση)

Β. Πλεονεκτήματα για την μητέρα

 1. Περιορισμός αιμορραγίας της λοχείας και ταχύτερη παλινδρόμηση της μήτρας
 2. Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μαστού, ενδομητρίου, ωοθηκών, μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης
 3. Ταχύτερη ανάκτηση σωματικού βάρους στα προ κύησης επίπεδα
 4. Μοναδική εμπειρία για την ανάπτυξη του δεσμού βρέφους/μητέρας
 5. Συμβολή στην ανάπτυξη του μητρικού ρόλου

Γ. Πλεονεκτήματα για τις οικογένειες και την κοινωνία

 1. Ο θηλασμός είναι βολικός και διενεργείται άνετα
 2. Ο θηλασμός είναι οικονομικότερος από τη σίτιση με τυποποιημένο γάλα. Επίσης δεν απαιτείται η αγορά μπουκαλιών και εξοπλισμού αποστείρωσης
 3. Μείωση των ετήσιων εξόδων για τη φροντίδα υγείας
 4. Μείωση της απουσίας των γονέων από την εργασία λόγω ασθένειας του βρέφους
 5. Περιορισμός της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος συγκριτικά με την απόρριψη συσκευασιών τυποποιημένου γάλακτος

Και μην ξεχνάτε! Θηλάστε το μωρό σας όπου και όπως εσείς θέλετε, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε! Ο θηλασμός είναι θέμα << προσφοράς – ζήτησης >> όσο πιο πολύ προσπαθήστε να θηλάσετε τόσο πιο αυξημένη θα είναι η ποσότητα την παραγωγής γάλακτος. Το μωράκι σας τις πρώτες μέρες δεν πεινάει όπως λανθασμένα πιστεύεται, απλά δείτε αυτή την εικόνα

Advertisement

Η μαία θα είναι πάντα δίπλα σας στο ταξίδι του θηλασμού! Μη διστάσετε να επικοινωνείτε τακτικά μαζί της για ότι σας δυσκολεύει ή σας προβληματίζει!

Πηγή: βιβλίο Νοσηλευτική μητρότητας Lowdermilk, Perry Cashion πίνακας κεφαλαίου <<ανατομία και φυσιολογία της γαλουχίας>> (Evidence of the long term effects of breastfeeding, Breastfeeding and the use of human milk, Pediatrics organization)

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG