Πεζοπορία στην εξοχή, λόγοι για να την επιλέξεις!

Η πεζοπορία είναι μια διαφορετική μορφή άσκησης. Συνδυάζει τους δύο σημαντικότερους στόχους ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Επηρεάζει το σώμα αλλά και το μυαλό και τη ψυχή σου. Και εκεί ακριβώς είναι το κλειδί για να το κάνεις μέρος της ζωής σου. Είτε ως μέλος σε κάποιον ειδικό σύλλογο είτε ως άτομο (με δική σου παρέα) μπορείς να αρχίσεις άμεσα. Είναι από τις λίγες μορφές άσκησης που απευθύνεται σε όλους τους οργανισμούς, καθώς είναι ήπια και οι διαδρομές προσαρμόζονται ανάλογα τις ικανότητες του ατόμου. To ιδανικό είναι να ακολουθείται η αρχή της προοδευτικότητας και η σταδιακή επιβάρυνση. Ξεκινώντας από 30 λεπτά με τον καιρό μπορεί το άτομο να φτάσει και τη μιάμιση ώρα.

Tip : Η πεζοπορία πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε το άτομο να μη χάνει την ανάσα του, πρέπει να είναι διαδικασία απόλαυσης που θα προσφέρει γενική σωματική κούραση. Αν νιώσεις ότι λαχανιάζεις απλά χαλάρωσε τον ρυθμό. Φόρα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για να μην επιβαρύνεις τα γόνατα σου.

Αρχικά οφέλη της πεζοπορίας 

Τα πρώτα οφέλη που αξίζει να αναφέρουμε έχουν σχέση με το σώμα σου. Ως αερόβια άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του λίπους ενώ ταυτόχρονα γυμνάζει τα πόδια σου. Μη ξεχνάς ότι θα σε βοηθήσει να αυξήσεις και την αντοχή σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως και το απλό περπάτημα, βοηθού στη σωστή λειτουργιά της καρδιάς καθώς αυξάνεται η χωρητικότητα των καρδιακών κοιλοτήτων. Άρα στέλνει περισσότερο αίμα με λιγότερη πίεση. Ενώ μειώνεται η LDL (υπεύθυνη για την αρτηριοσκλήρυνση) και αυξάνεται ηHDL (καλή χοληστερόλη). Η καρδιά είναι μυς, έτσι αν δεν είναι γυμνασμένη ατροφεί με τα χρόνια. Έτσι ένα επιπλέον θετικό που προκύπτει από αυτό είναι η μακροζωία.

Τα οφέλη στο μυαλό και τη ψυχή σου

Η πεζοπορία στην εξοχή μπορεί να σου ανοίξει νέους ορίζοντες. Γιατί να επιλέξεις την εξοχή; Θα γνωρίσεις νέα μέρη, μέρη που ίσως αλλιώς να μην επισκεπτόσουν λόγω της καθημερινότητας ενώ ταυτόχρονα σε βγάζει από τη ρουτίνα σου.

Αν το περπάτημα οξυγονώνει τον εγκέφαλο σκέψου τι μπορεί να κάνει μια πεζοπορία σε ένα δασός ή ένα βουνό. Ο καθαρός αέρας και η φύση θα σου χαρίσουν ασυναγώνιστη διαύγεια και θα απαλλαγείς από το παθογόνο στρες.

Αν επιλέξεις έναν σύλλογο θα γνωρίσεις νέα άτομα που θα επιτύχετε μαζί νέους στόχους. Η κοινωνικοποίηση από μόνη της είναι πολλή σημαντική για τον ανθρώπινο ψυχισμό.

Τέλος, μην αγνοείς το πόσο μπορεί να σε ευνοήσει η φύση από μόνη της. Ο άνθρωπος της πόλης έχει χάσει την επαφή του με την φύση. Τα λουλούδια, τα δέντρα, τα διάφορα ζώα που μπορεί να συναντήσεις θα σου βγάλουν μια άλλη πλευρά σου. Θα αναπτύξεις οικολογική συνείδηση και αγάπη για τη φύση. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που εκτείνονται στη φύση για μεγάλο χρονικό διάστημα νιώθουν σταδιακά μεγαλύτερη γαλήνη με τον εαυτό τους και αποκτούν σχέση καλής εξάρτησης με αυτήν.

Mini οδηγός πεζοπορίας

Παρακάτω παρατίθεται ένα μικρό πρόγραμμα πεζοπορίας στη φύση το οποίο ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει στις ανάγκες και τις ικανότητες του.

Προθέρμανση : Χαλαρό περπάτημα 5-10 λεπτών ώστε να προετοιμάσεις την ανάσα σου και τα πόδια σου για τη βασική πεζοπορία.

Βασική πεζοπορία : Περπάτα με τέτοιο τρόπο ώστε να μένουν σταθεροί οι σφυγμοί σου. Όταν νιώθεις άνετα πρόσθεσε κάποιες κινήσεις στο πάνω μέρος του κορμού σου για λίγα μέτρα. Κούνα, δηλαδή, τα χεριά σου πάνω κάτω, κάνε κύκλους και άνοιγε τον θώρακα σου. Επίσης ένα κόλπο για να μη τραυματίσεις τα γόνατα σου είναι στις κατηφόρες να δώσεις πλάγια κλίση στο σώμα σου. Ακόμη, μη διστάσεις να προσθέσεις περπάτημα στις φτέρνες και τις μύτες των ποδιών σου όπως και το ανασήκωμα κάθε ποδιού εναλλάξ ως το στήθος σου.

Αποθεραπεία : Χαλαρό περπάτημα 2-5 λεπτών και εννοείται ότι δεν πρέπει να ξεχάσεις το stretching, κυρίως στα πόδια αλλά και στον κορμό σου.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Μωραΐτη

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών. Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor. Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;