Παθήσεις του θυροειδούς αδένα: Υπερθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο πιο σημαντικός ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Ρυθμίζει τις καύσεις και το μεταβολισμό του οργανισμού και παράγει δύο σημαντικές ορμόνες τη θυροξίνη και την τριιωδοθυρονίνη. Ο θυρεοειδής αδένας είναι σημαντικός για τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, του ήπατος, του μυϊκού συστήματος και του λιπώδους ιστού.

thyreoeidhs-adenas-300x207

 Υποθυρεοειδισμός

 

Ο υποθυρεοειδισμός έχει να κάνει με την παραγωγή μη ικανοποιητικής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως υπνηλία, κόπωση, δυσκοιλιότητα, ξηρότητα του δέρματος και απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί βαρηκοΐα και τριχόπτωση. Στην Ελλάδα, ο υποθυρεοειδισμός φτάνει σε ποσοστό 5-7% στο γενικό πληθυσμό, ενώ σε ποσοστό 15% αφορά τις ηλικιωμένες γυναίκες. Ο υποθυρεοειδισμός είναι συχνό πρόβλημα στις γυναίκες ειδικότερα άνω των 35 ετών, οι οποίες έχουν πιθανότητα 10 φορές μεγαλύτερη να εμφανίσουν το πρόβλημα απ’ ότι οι άντρες. Για την πλήρη θεραπεία της νόσου, χορηγούνται δισκία θυροξίνης, ώστε να αναπληρωθεί η ποσότητα που λείπει από τον οργανισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Υπερθυρεοειδισμός

 

Στον υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από όσες πρέπει. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εφιδρώσεις, δυσανεξία στη ζέστη και απώλεια βάρους και καρδιακή αρρυθμία. Ταυτόχρονα, η νόσος συνδέεται με συναισθήματα ανεξήγητου εκνευρισμού, ανησυχίας καθώς και με τρέμουλο των χεριών. Στις γυναίκες προκαλεί αστάθειες και στον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται σε ποσοστά 0,2% στον αντρικό πληθυσμό και 2% στις γυναίκες και πρέπει να διαγνωσθεί εγκαίρως προκειμένου να μην προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία της καρδιάς.

 

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

 

Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή παρατηρήσετε στον εαυτό σας απώλεια βάρους με μεγάλη όρεξη, ξαφνικά δεν έχετε διάθεση για τίποτα, είστε διαρκώς κουρασμένοι, έχετε προβλήματα μνήμης,  ταχυκαρδία, πόνους στα άκρα και στους μύες, υψηλή χοληστερίνη, αδύναμα μαλλιά, υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ενδοκρινολόγο γιατί τα νοσήματα αυτά συσχετίζονται με σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε απώλεια του εμβρύου αν εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της κύησης.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Δροσοπούλου

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο. Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα» E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;