Παλαιολιθική δίαιτα: Κίνδυνοι και οφέλη (Paleo Diet)

παλαιολιθική δίατα
Πηγή:naturamarket.ca

Η παλαιολιθική δίαιτα αποτελεί ένα νέο μοντέλο διατροφής προερχόμενο, όμως, από το μακρινό παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, η προέλευσή της, αφορά την παλαιολιθική εποχή. Η συγκεκριμένη δίαιτα, στηρίζεται στην κατανάλωση των τροφών, που είχε διαθέσιμες και κατανάλωνε ο άνθρωπος την εποχή εκείνη.

Πυλώνας της δίαιτας αυτής, αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ρίζες, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα αβγά, τα ψάρια και τα άπαχα κρέατα. Οι τροφές, δηλαδή, που μαζεύονταν, μέσω του κυνηγιού.

  • Σκοπός

Η υιοθέτηση της παλαιολιθικής δίαιτας, στηρίζεται σε μια συγκεκριμένη υπόθεση. Ποια είναι αυτή; Η αδυναμία του γαστρεντερικού μας συστήματος (και γενικότερα του σώματός μας), να προσαρμοστεί στα σύγχρονα μοντέλα διατροφής, τα οποία, σε συνδυασμό με τη βιομηχανία τροφίμων αναπτύσσονται ραγδαία. Εξαιτίας, της αναντιστοιχίας αυτής, το συγκεκριμένο μοντέλο, προτρέπει να επιστρέψουμε στην κατανάλωση των τροφών, όπως αυτή γινόταν την παλαιολιθική εποχή, κάτι στο οποίο είμαστε προσαρμοσμένοι.

Για την αναντιστοιχία αυτή, <<ενοχοποιείται>> η γεωργία, λόγω της ταχείας ανάπτυξης και καθιέρωσης τροφών, όπως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια και τα δημητριακά. Η ενοχή δεν αφορά την ποιότητα των συγκεκριμένων τροφίμων, αλλά αναφέρεται στη γρήγορη ένταξή τους στη διατροφή, η οποία ξεπερνά την ικανότητα του σώματος να προσαρμοστεί, σύμφωνα με την αρχική υπόθεση. Τέλος, η αναντιστοιχία αυτή, κατηγορείται και για την επικράτηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

  • Οφέλη

Η παλαιολιθική δίαιτα, παρουσιάζει κάποια οφέλη, ωστόσο. απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την αποτελεσματικότητά της, σε βάθος χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης δίαιτας. Παράλληλα, ενθαρρύνει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, άπαχου κρέατος, ενώ αποθαρρύνει την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη, κάτι που εντοπίζεται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Επιπροσθέτως, ένα ακόμη όφελος της παλαιολιθικής δίαιτας, αποτελεί η απουσία θερμιδικών περιορισμών. Με άλλα λόγια, κάποιος, που ακολουθεί το συγκεκριμένο μοντέλο, έχει την ελευθερία να τρώει όσο θέλει, καθώς δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός που να αφορά την ποσότητα της τροφής.

παλαιολιθική δίαιτα
Πηγή:ygeiaevexia.gr
  • Κίνδυνοι

Εκτός, από τα οφέλη, η παλαιολιθική δίαιτα εμπεριέχει σημαντικούς για την υγεία κινδύνους. Συγκεκριμένα, αποκλείει την κατανάλωση των γαλακτοκομικών, των οσπρίων και των αμυλούχων τροφίμων από τη διατροφή μας. Ο αποκλεισμός των πρώτων σχετίζεται και με τον κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης ασβεστίου, στοιχείου πολύ σημαντικού για την υγεία και την ανάπτυξη των οστών. Μαζί με το ασβέστιο, όμως, ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών ενδέχεται να οδηγήσει και στην έλλειψη Βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Η έλλειψή τους σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης ραχίτιδας, οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Βασικό μειονέκτημα επίσης, για τη συγκεκριμένη δίαιτα ,στέκεται το γεγονός, πως πολλοί δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής σε βάθος χρόνου. Έχει αποδειχθεί, πως όσο περισσότεροι περιορισμοί εμπεριέχονται σε μία δίαιτα, τόσο αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας όσον αφορά στην υιοθέτησή της. Συνέπεια αυτού, αποτελεί η αρχική υιοθέτηση της παλαιολιθικής δίαιτας με τα οφέλη που παρέχει και μια μικρή ή μεγάλη απώλεια βάρους. Στη συνέχεια, όμως, η δυσκολία τήρησης της δίαιτας απογοητεύει το άτομο, το οποίο,  ανακτά ξανά το χαμένο του βάρος.

  • Συμπέρασμα

Φαίνεται, πως η παλαιολιθική δίαιτα παρέχει κάποια οφέλη για αυτούς που την επιλέγουν. Παρόλα αυτά, απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για τα οφέλη και τους κινδύνους της, σε βάθος χρόνου. Η προσθήκη των γαλακτοκομικών, των οσπρίων και των αμυλούχων, θα καθιστούσαν την παλαιολιθική δίαιτα ως ένα σαφώς πιο ισορροπημένο μοντέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές άρθρου:

Δίαιτα Paleo: Τα υπέρ και τα κατά της αγαπημένης δίαιτας των super models – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: onmed.gr  (τελευταία πρόσβαση: 12-4-21)

Παλαιολιθική δίαιτα: Πόσο χρήσιμη είναι; – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: mednutrition.gr (τελευταία πρόσβαση: 12-4-21)

Paleo diet: What is it and why is it so popular? – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: mayoclinic.org (τελευταία πρόσβαση: 12-4-21)

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικόλας Παρασκευής

Είμαι φοιτητής του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, με ιδιαίτερη έφεση στην συγγραφή επιστημονικών και όχι μόνο άρθρων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;