Παιδική χοληστερίνη

[punica-dropcap]Χ[/punica-dropcap]οληστερίνη είναι μία λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας. Επίσης υπάρχει και σε ορισμένα τρόφιμα. Η χοληστερίνη είναι βασικό συστατικό σε πολλά όργανα όπως στην κυτταρική μεμβράνη. Βοηθάει στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και ορμονών όπως κορτιζόλη και ορμόνες φύλου. Οι λιποπρωτεΐνες  που μεταφέρουν τη χοληστερίνη στο αίμα είναι οι LDL και HDL.

Χοληστερίνη LDL

Είναι η λεγόμενη “κακή” χοληστερίνη. Σε υψηλά επίπεδα υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο). Με πιο απλά λόγια φράζει τα αγγεία.  Η αθηρωματική νόσος (πρόκειται για βλάβη στα τοιχώματα των αγγείων) αποτελεί την κύρια αιτία της στεφανιαίας νόσου (που οδηγεί στο έμφραγμα). Αρχίζει από την παιδική ηλικία και ο ρυθμός που εξελίσσονται οι βλάβες στα αγγεία σχετίζεται άμεσα με τις τιμές της χοληστερόλης.

Χοληστερίνη HDL

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η λεγόμενη “καλή” χοληστερίνη. Αυτή βοηθάει το καρδιοαγγειακό σύστημα. Δε θέλουμε οι τιμές της να είναι κάτω από το φυσιολογικό.

Τριγλυκερίδια

Επίσης υπάρχει ακόμα ένα είδος λίπους, τα τριγλυκερίδια. Αυτά μπορεί να συσσωρευθούν στο σώμα και μαζί με τα χαμηλά επίπεδα HDL αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Στην ολική χοληστερίνη καταμετρούνται και τα τριγλυκερίδια.

Προδιαθεσικοί παράγοντες :

 • παιδιά με διαβήτη
 • οικογενειακό ιστορικό – κληρονομικότητα ( 1 στα 500 παιδιά)
 • κακή διατροφή
 • παχυσαρκία
 • έλλειψη άσκησης
 • κάπνισμα
 • υπέρταση
 • υποθυρεοειδισμός ή νοσήματα των νεφρών και του ήπατος.

Αν ένας ενήλικας πάσχει από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, τότε τα παιδιά του θα πρέπει να εξετάζονται από πολύ μικρή ηλικία. Ακόμη αν στο οικογενειακό ιστορικό υπάρχει άτομο κάτω των 50 ετών που να έχει παρουσιάσει καρδιακό επεισόδιο, συστήνεται έλεγχος των παιδιών της οικογένειας για παιδική χοληστερίνη. Αρχικά γίνεται ο πρώτος έλεγχος 9-12 χρονών και μετά 17-21. Αν υπάρχει ιστορικό ξεκινάμε πρώτο έλεγχο από 2-8 ετών και μετά 12-16 . Δυστυχώς, η υπερχοληστερολαιμία είναι σιωπηρή νόσος. Δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές, που στην παιδική ηλικία είναι σπάνιες.

 

Φυσιολογικές τιμές και αποκλίσεις που χρήζουν ελέγχου :

LDL

 • κάτω από 110 mg/dL θεωρείται φυσιολογικά- χαμηλά
 • από 110 – 130 mg/dL θεωρείται οριακά υψηλή
 • πάνω από 130 mg/dL θεωρείται υψηλή

HDL

 • από 45 mg/dL  και πάνω θεωρείται καλό επίπεδο
 • από 45-40 mg/dL θεωρείται οριακό επίπεδο
 • από 40 mg/dL θεωρείται χαμηλό επίπεδο.

Ολική χοληστερίνη

 • κάτω από 170 mg/dL θεωρείται καλό επίπεδο
 • από 170- 200 mg/dL θεωρείται οριακό επίπεδο
 • από 200 mg/dL θεωρείται υψηλό επίπεδο

Τριγλυκερίδια

 • Για 0-9 ετών : 75 mg/dL και κάτω θεωρείται καλό επίπεδο. Όχι πάνω από 100 mg/dL.
 • Για 10-19 ετών : 90 mg/dL και κάτω θεωρείται καλό επίπεδο. Όχι πάνω από 130 mg/dL.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ο έλεγχος;Οι γενικές αίματος πρέπει να περιλαμβάνουν και ολική χοληστερίνη, ολικά λιπίδια, τριγλυκερίδια, HDL και LDL χοληστερίνη.

Οι μετρήσεις αυτές πρέπει να γίνονται μετά από 12 ώρες νηστεία.

Ποιες τροφές λοιπόν μπορούν να φάνε ή όχι τα παιδιά με χοληστερίνη:

Υπάρχουν διάφορες τροφές που επηρεάζουν ανοδικά και την παιδική χοληστερίνη. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εφαρμόζεται ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό για τα παιδιά μικρής ηλικίας.

ΝΑΙ : γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, μουρουνέλαιο, φιστίκια, ψάρια( πλούσια σε Ω3), ελαιόλαδο. Αν βρίσκονται εκτός σπιτιού μπορεί να επιτραπεί τοστ με γαλοπούλα ( όχι καπνιστά), γιαουρτάκια, λίγο τυρί, φρούτα, άπαχο κρέας – όχι τακτικά.

ΟΧΙ : έτοιμα φαγητά ( fast food), γλυκά, αλμυρά, τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, τηγανιτά, κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα, πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν, βούτυρο, κρέας σε μεγάλη ποσότητα (ζωικά λιπαρά).

Φυσικά συστήνεται μαζί με τη διατροφή και η έναρξη άσκησης – αθλήματος για την πρόληψη της παχυσαρκίας, γιατί περιορίζει την “κακή” χοληστερίνη και για την ένταξη σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Θεραπεία :

 • φαρμακευτική αγωγή ( σε περίπτωση κληρονομικότητας, ακόμα και εφ’ όρους ζωής).

Φυσικά η χορήγηση στατίνων σε πολύ μικρή ηλικία και για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αντικείμενο διαφωνιών ανάμεσα στους γιατρούς. Οι στατίνες δεν έχουν μακροχρόνιες μελέτες στα παιδιά και η σοβαρότητα των παρενεργειών τους είναι άγνωστη. Η επίδραση επίσης των στατινών στην σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς ενδέχεται να επηρεάζεται η σύνθεση των ορμονών και η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, δεν έχει μελετηθεί επίσης. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επίσης θέτει το όριο ηλικίας έναρξης θεραπείας με στατίνες τα 10 έτη για τα αγόρια και για τα κορίτσια αργότερα, μετά την εμφάνιση της έμμηνου ρύσης.

 • ειδική διατροφή πλούσια σε Ω3, κρατάμε τα επίπεδα της HDL υψηλά
 • αποφυγή καπνίσματος σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας
 • έναρξη άσκησης

http://www.paidiatros.com/paidi/diatrofi/…

http://www.diaitologia.gr/xolisterini-paidi/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναστασία Ζαραφίδου

Έχει τελειώσει σχολή νοσηλευτικής. Εργάζεται ως καθηγήτρια νοσηλευτικής στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με τη ζωγραφική και το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;