Παιδική αναιμία: Πόσο επιβλαβής είναι για το παιδί

Παιδική αναιμία
Πηγή εικόνας: mednutrition.gr

Παιδική αναιμία χαρακτηρίζεται η έλλειψη αιμοσφαιρίνης ή πιο συγκεκριμένα η έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό. Ενώ ακούγεται κάτι όχι και τόσο επιβλαβές, ανάλογα την κατηγορία στην οποία ανήκει το άτομο το οποίο έχει την αναιμία, μπορεί να είναι επικίνδυνη ή ακίνδυνη. Η αναιμία είναι από τις πρώτες παθήσεις, για τις οποίες γίνονται εξετάσεις αφότου ένας άνθρωπος έρθει στη ζωή.

Αίτια εμφάνισης αναιμίας

Το οξυγόνο για να περάσει από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος, χρειάζεται τα ερυθρά αιμοσφαίρια προκειμένου να το μεταφέρουν, όταν υπάρχει έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τότε, το οξυγόνο δυσκολεύεται να περάσει από τους πνεύμονες στους ιστούς, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί έντονα προβλήματα για τον οργανισμό. Η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η βασικότερη αίτια εμφάνισης αναιμίας. Στα παιδιά όμως, ακόμη πιο σημαντική αιτία είναι η έλλειψη σιδήρου ή αλλιώς σιδηροπενία.

Είδη αναιμίας

Τα είδη της αναιμίας είναι τρία: η σιδηροπενική, η δρεπανοκυτταρική και η μεσογειακή αναιμία. Στα παιδιά συναντώνται και οι τρεις κατηγορίες ανάλογα με την κληρονομικότητα που έχουν λάβει από τους γονείς.

Σιδηροπενική αναιμία

Η σιδηροπενία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή αναιμίας στα βρέφη και τα παιδιά. Έχει να κάνει με την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό και συναντάται όταν ο ένας εκ των δύο γονέων έχει το στίγμα της αναιμίας. Δεν υπάρχει κίνδυνος στην περίπτωση αυτή για τη ζωή του παιδιού.

Δρεπανοκυτταρική αναιμία

Η δρεπανοκυτταρικη αναιμία είναι μία μορφή μεταξύ σιδηροπενικής και μεσογειακής αναιμίας. Τ παιδιά που πάσχουν από αυτήν τη μορφή αναιμίας τείνουν να έχουν εντονότερα τα συμπτώματα κόπωσης, δύσπνοιας, αδυναμίας και αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω κακής διατροφής. Στην δρεπανοκυτταρική αναιμία όπως και στην σιδηροπενική, ο ένας εκ των δύο γονέων έχει το στίγμα της αναιμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσογειακή Αναιμία

Η μεσογειακή αναιμία διαχωρίζεται σε δύο τύπους: την ετερόζυγη β-μεσογειακή αναιμία (ή ελάσσων β-θαλασσαιμία) και την ομόζυγη ή μείζον β-μεσογειακή αναιμία (ή νόσος του Cooley).

Συμπτώματα αναιμίας στα παιδιά

Τα παιδιά που πάσχουν από οποιαδήποτε μορφής αναιμία, είναι πολύ χλωμά. Αυτό αναγνωρίζεται κατά κύριο λόγο από τους βλεννογόνους των ματιών τους.

Επίσης, έχουν μελανά χείλη. Νιώθουν έντονη κόπωση και αδυνατούν να πράξουν κάποιες δραστηριότητες, διότι δεν έχουν τις ίδιες αντοχές, με παιδιά τα οποία δεν πάσχουν από  κάποιας μορφής αναιμία. Ακόμη, εμφανίζουν κιτρίνισμα κάτω από τα νύχια και έντονη τριχόπτωση. Η έντονη δύσπνοια είναι ένα εξίσου σοβαρό σύμπτωμα που εμφανίζουν.

Αντιμετώπιση της αναιμίας στα παιδιά

Το πρώτο στάδιο για να αναγνωρίσουμε ποια είναι η ιδανικότερη μορφή αντιμετώπισης της αναιμίας είναι, να εξεταστεί το παιδί προκειμένου να αναγνωρίσει αρχικά ο γιατρός, το τύπο αναιμίας του πάσχοντα. Η εξέταση για την αναγνώριση της αναιμίας είναι το αιμοδιάγραμμα. Στην περίπτωση της σιδηροπενικής αναιμίας η έλλειψη σιδήρου είναι το βασικό κριτήριο. Ο γιατρός θα παραπέμψει τους γονείς σε μία σωστότερη διατροφή για το παιδί πλούσια σίδηρο, την οποία θα συνδυάσει με συμπληρώματα σιδήρου, αν καταστεί αναγκαίο. Τέτοια διατροφή είναι αυτή που περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι, αυγό, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως ο χυμός πορτοκαλιού. Εάν η διατροφή δεν καταστεί ιδανική για την απαραίτητη συμπλήρωση σιδήρου στο παιδί, τότε θα γίνει και χορήγηση σιδήρου σε μορφή χαπιών η σιροπιού.

Όσον αφορά, την μεσογειακή αναιμία επειδή είναι μία ιδιαίτερα σπάνια και επικίνδυνη πάθηση, η αντιμετώπιση της θα γίνει με άλλη προσέγγιση προς το παιδί. Όπως προαναφέραμε οι τύποι της μεσογειακής αναιμίας είναι δύο. Οπότε, ανάλογα με αυτόν από το οποίο πάσχει το παιδί μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι βαριάς μορφής ή ήπιας μορφής. Στην πρώτη περίπτωση, χρειάζεται ισχυρότερη χορήγηση σιδήρου καθόλη τη διάρκεια ζωής του παιδιού. Στην περίπτωση της νόσου Cooley, το παιδί χρειάζεται ισόβια φροντίδα με μετάγγιση αίματος και προσθήκη σιδήρου στον οργανισμό του. Με αυτό τον τρόπο, θα παραταθεί η διάρκεια της ζωής του. Αυτό συμβαίνει διότι στην δεύτερη περίπτωση η πήξη του αίματος δεν καθίσταται ικανή να γίνει. Το παιδί εμφανίζει από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του ίκτερο, χλωμάδα, στενότητα στο έντερο και προβλήματα στα κάτω άκρα.

Ειδικές κατηγορίες αναιμίας

Στο σημείο αυτό, αξίζει να συζητηθούν δύο ακόμη πολύ σοβαροί τύποι αναιμίας, οι οποίοι εμφανίζονται στα παιδιά. Η αιμορροφιλία είναι ο τύπος αναιμίας, κατά τον οποίο δεν γίνεται πήξη του αίματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ακόμα και ένας μικρός τραυματισμός να οδηγήσει σε αιμορραγία, που αν δεν ελεγχθεί σωστά, οδηγεί ακόμη και σε απώλεια ζωής. Αυτή η μορφή αναιμίας εμφανίζεται από τη βρεφική ηλικία και κατά κύριο λόγο στα αγόρια. Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει με ισόβια μετάγγιση αίματος όπως και στην περίπτωση της μεσογειακής αναιμίας.

Τέλος, η λευχαιμία είναι μία πολύ επικίνδυνη νόσος για τα παιδιά. Έχει να κάνει με την έλλειψη αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Η αντιμετώπιση της λευχαιμίας εάν αναγνωριστεί άμεσα, μπορεί να γίνει με ειδική θεραπεία που θα κρίνει ο αιματολόγος που ελέγχει το παιδί. Εάν γίνει μία σωστή θεραπεία με κατάλληλη προσέγγιση από τον θεράποντα ιατρό, τότε οι πιθανότητες το παιδί να ζήσει είναι υψηλές.

Πηγές

Παιδική αναιμία συμπτώματα και αντιμετώπιση – Healthyliving.gr – 25/11/2013 – ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: healthyliving.gr (Τελευταία τροποποίηση: 29/10/2021)

Επτά προειδοποιητικά σημάδια αναιμίας σε παιδιά- με υγεία – 19/8/2020 – ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: meygeia.gr (τελευταία τροποποίηση: 29/10/2021)

Αναιμία στα παιδιά αιτίες συμπτώματα – Psidiatros – ανάκτηση από την ηλεκτρονική διεύθυνση: paidiatros.gr τελευταία τροποποίηση: 29/10/2021)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;