

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος λόγω της μειωμένης ανθεκτικότητας και ελαστικότητάς τους. Είναι άραγε εύκολο να αντιμετωπισθεί;
Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν είπε ο Ιπποκράτης, γι’ αυτό καθένας οφείλει να είναι ενήμερος σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που μπορεί να λάβει.
Ποικίλοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την οστική πυκνότητα.
- Γενετικοί.
- Διατροφικοί. (Άτομα με δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο και βιταμίνη D)
- Συνήθειες όπως το κάπνισμα.
- Φάρμακα ή παθήσεις.
Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης είναι ιδιαίτερα πιθανό να πάσχουν, με τις πιθανότητες να αυξάνονται σε περίπτωση που έχει πασχίσει κάποιος από τους δύο γονείς.
Επιπλέον, τόσο το χαμηλό σωματικό βάρος, όσο διατροφικές διαταραχές όπως ανορεξία, βουλιμία ή χρόνιες παθήσεις όπως αρθρίτιδα ή διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα δυσχεραίνουν την υγεία των οστών και αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Η απουσία άσκησης, πόσο μάλλον σε συνδυασμό με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ ή στην πιο απλή περίπτωση η λήψη φαρμάκων όπως τα κορτιζονούχα, παλαιότερα ή τώρα, επηρεάζουν την οστική πυκνότητα σε μεγάλο βαθμό αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Υγιεινός τρόπος ζωής
Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Επίσης, καλό θα ήταν να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ, αφού έχει αποδειχθεί πως σταδιακά προκαλείται απώλεια ασβεστίου εξ’ αιτίας της καφεΐνης.
Διατροφή
Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο βοηθά τη σωστή ανάπτυξη των οστών. Πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά ή τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Βέβαια, για να μπορέσει να ξεκινήσει να απορροφάται το ασβέστιο από τα οστά μας είναι απαραίτητη η Βιταμίνη D. Είκοσι λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να παραχθεί η απαραίτητη ποσότητα που χρειαζόμαστε από τον οργανισμό μας. Τέλος, η κατανάλωση μαγνησίου, το οποίο το βρίσκουμε σε όσπρια, ξηρούς καρπούς ή τρόφιμα ολικής αλέσεως, είναι απαραίτητη για την έκκριση της παραθυρεοειδούς ορμόνης, υπεύθυνη για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου.
Άσκηση
Πολύ βοηθητική για την οστεοπόρωση είναι η συχνή άσκηση. Προσοχή. Η υπερβολική άσκηση, όπως και η υπερβολική απώλεια βάρους οδηγούν σε ανεπιθύμητα για την υγεία των οστών αποτελέσματα. Διατηρείστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα και μην καταπονείστε κάνοντας υπερβολική άσκηση. Συνιστάται συνδυασμός ασκήσεων ενδυνάμωσης μυών, διατάσεων και αερόβιας άσκησης υψηλής και μέτριας έντασης. Ακόμη, για τους.. μη λάτρεις της άσκησης, αρκεί να περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, κι αυτό θεωρείται άσκηση.
Διάγνωση
Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικά μέτρηση οστικής πυκνότητας, ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα η πάθηση.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της οστεοπόρωσης δεν μπορεί να πετύχει πλήρη αναπλήρωση της οστικής μάζας, ωστόσο υπάρχουν θεραπείες που στοχεύουν αύξηση της οστικής μάζας ή τουλάχιστον στην ελάττωση της απώλειάς της.
Κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η τεριπαρατίδη, η παραθορμόνη, η δενοσουμάμπη ή η πρόσληψη σροντίου, ανάλογα με τον ασθενή, σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας. Η ιστοσελίδα του ιδρύματος είναι η εξής: www.elire.gr/info_det.php?di=21 και περιλαμβάνει σημαντικές και εμπεριστατωμένες πληροφορίες σχετικά με την οστεοπόρωση και άλλες ρευματικές παθήσεις.

Φαίνεται λοιπόν πως η θεραπεία της οστεοπόρωσης δεν είναι απλή υπόθεση. Έτσι, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψή της, συνδυάζοντας σωστή διατροφή και άσκηση.