Οργανικά τρόφιμα: Γιατί πρέπει να τα επιλέγουμε;

Οργανικά τρόφιμα: Γιατί πρέπει να τα επιλέγουμε;
Πηγή εικόνας: miro.medium.com

Οργανικά τρόφιμα

Με τον όρο «οργανικά τρόφιμα» αναφερόμαστε στη διαδικασία παραγωγής ορισμένων τροφίμων. Η διαδικασία παραγωγής των οργανικών τροφίμων, γίνεται χωρίς τη χρήση τεχνητών χημικών, ορμονών ή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Πιο συγκεκριμένα, δεν περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, συντηρητικά, χρωστικές και αρωματικές ουσίες.  Αυτά που αγοράζονται συχνότερα είναι φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας.

Ποια θρεπτικά συστατικά διαθέτουν τα οργανικά τρόφιμα: 

Τα οργανικά τρόφιμα, ενδέχεται αρκετές φορές να είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά, σε αντίθεση με τα συμβατικά. Σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν γίνει, τα οργανικά τρόφιμα, περιλαμβάνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, ψευδάργυρο και σίδηρο. Αξίζει να αναφερθεί, ότι στην καλλιέργεια οργανικών φρούτων, δε χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα για την προστασία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να παράγουν περισσότερες προστατευτικές ενώσεις από μόνα τους, δηλαδή αντιοξειδωτικά. Αυτό εν μέρει, μπορεί να εξηγήσει τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών σε αυτά τα φρούτα.

Οργανικά τρόφιμα: Γιατί πρέπει να τα επιλέγουμε;
Πηγή εικόνας: agri-mag.com

Λιγότερα βακτήρια και χημικά

Πολλοί άνθρωποι, επιλέγουν να αγοράζουν οργανικά τρόφιμα για να αποφύγουν τις τεχνητές χημικές ουσίες. Η κατανάλωση οργανικών τροφίμων, μειώνει την «έκθεση» του οργανισμού μας σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βακτηριδίων. Σαφώς και δεν «απαγορεύεται» να αγοράζουμε συμβατικά τρόφιμα. Το καλό πλύσιμο και μαγείρεμα, μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις χημικές ουσίες τους αλλά δεν αφαιρούνται εντελώς.

Οφέλη

Υπάρχουν κάποια στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι τα οργανικά τρόφιμα, έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αρχικά, εργαστηριακές μελέτες, διαπίστωσαν ότι το υψηλό αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο βοήθησε στην προστασία των κυττάρων από διάφορες βλάβες. Ακόμη, οι οργανικές δίαιτες, μπορούν να ωφελήσουν την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά ισχυρά στοιχεία που να οδηγούν στην επιβεβαίωση ότι τα οργανικά τρόφιμα ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλο βαθμό. Για να αποδειχθεί αυτό, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας.

Οργανικά τρόφιμα: Γιατί πρέπει να τα επιλέγουμε;
Πηγή εικόνας: lifescienceevents.com

Αξίζει να σημειωθεί, ότι επειδή ένα προϊόν έχει την ένδειξη «οργανικό» ή «βιολογικό», δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υγιές. Μερικά από αυτά τα προϊόντα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι και πρόσθετα λίπη. Οι ετικέτες των οργανικών τροφίμων, τις περισσότερες φορές δηλώνουν ότι είναι «φυσικά», δηλαδή δεν έχουν υποστεί κάποια τεχνητή χημική επεξεργασία. Για παράδειγμα, μπορούν να αγοραστούν βιολογικά μπισκότα, σοκολάτες και παγωτά. Παρόλο που έχουν την ετικέτα του «οργανικού» προϊόντος, δεν παύουν να είναι ανθυγιεινά. Εν κατακλείδι, η αγορά οργανικών τροφίμων, είναι αναμφίβολα ένας καλός λόγος για να αποφευχθούν πολλές χημικές ουσίες που προστίθενται συχνά σε συμβατικά τρόφιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του άρθρου:

Jane, Mary. (2016). What is Organic Food, and is it Better Than Non-Organic?. Ανακτήθηκε από: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-organic-food. (Τελευταία πρόσβαση: 24.07.2020).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φαίη Ταραντζοπούλου

Κατάγομαι από τη Φλώρινα, είμαι λάτρης της μουσικής και τα τελευταία χρόνια παίζω κλασική κιθάρα. Fav quote: Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;