Ωμοφαγική διατροφή: Οδηγός για αρχάριους

Ωμοφαγική διατροφή: Οδηγός για αρχάριους
Πηγή εικόνας: balancelife.gr

Η ωμοφαγική διατροφή εμφανίστηκε το 1800, αλλά η δημοτικότητά της εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι η κατανάλωση κυρίως ωμών τροφών είναι ιδανική για την ανθρώπινη υγεία και την απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι διαιτολόγοι προειδοποιούν ότι η κατανάλωση κατά κύριο λόγο ακατέργαστης τροφής μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή;

Η ωμοφαγική διατροφή, που ονομάζεται συχνά ως ακατέργαστη διατροφή ή ακατέργαστη veganism, αποτελείται από ως επί το πλείστον ή εξ ολοκλήρου ωμά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Ένα φαγητό θεωρείται ακατέργαστο αν  δεν έχει ποτέ θερμανθεί πάνω από 104-118 ° F (40-48 ° C). Δεν πρέπει επίσης να παστεριωθεί, να υποβληθεί σε επεξεργασία με παρασιτοκτόνα ή να υποστεί άλλη επεξεργασία με οποιονδήποτε τρόπο. Αντ ‘αυτού, η δίαιτα επιτρέπει αρκετές εναλλακτικές μεθόδους παρασκευής, όπως χυμό, ανάμειξη και βλάστηση.

Παρόμοια με τον veganism, η ωμοφαγική διατροφή είναι συνήθως φυτική και αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, καρύδια και σπόρους. Ενώ οι περισσότερες δίαιτες ωμού τροφίμου είναι πλήρως φυτικές, μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν επίσης ωμά αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Λιγότερο συχνά, μπορεί επίσης να συμπεριληφθούν ωμά ψάρια και κρέας. Επιπλέον, η λήψη συμπληρωμάτων συνήθως αποθαρρύνεται στην πρώτη δίαιτα. Οι υποστηρικτές συχνά ισχυρίζονται ότι η διατροφή θα σας δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Οι υποστηρικτές πιστεύουν επίσης ότι τα τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία επειδή καταστρέφουν τα φυσικά ένζυμα στα τρόφιμα, μειώνουν την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μειώνουν τη “δύναμη ζωής” που πιστεύουν ότι υπάρχει σε όλες τις ωμές ή “ζωντανές” τροφές. Οι άνθρωποι ακολουθούν την ωμή διατροφή για τα οφέλη που πιστεύουν ότι έχουν, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της βελτιωμένης ζωτικότητας, της αύξησης της ενέργειας, της βελτίωσης των χρόνιων παθήσεων, της βελτίωσης της συνολικής υγείας και της μειωμένης επίδρασης στο περιβάλλον.

Πώς να ακολουθήσετε την ωμοφαγική δίαιτα; 

Για να ακολουθήσετε την ωμή διατροφή, σιγουρευτείτε ότι τουλάχιστον το 75% των τροφών που τρώτε είναι ωμά. Οι περισσότερες δίαιτες ωμών τροφίμων παρασκευάζονται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, καρύδια και σπόρους. Σκόνη και όσπρια συχνά επιτρέπονται, αλλά συνήθως πρέπει να εμποτιστούν ή να βλαστήσουν πριν τα φάτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρόφιμα για φαγητό

 • Όλα τα φρέσκα φρούτα
 • Όλα τα ωμά λαχανικά
 • Ακατέργαστα καρύδια και σπόροι
 • Αποξηραμένα φρούτα και κρέατα
 • Φύκι
 • Ακατέργαστα αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα, εάν είναι επιθυμητό
 • Νωπό κρέας ή ψάρι, εάν είναι επιθυμητό

Τρόφιμα προς αποφυγή

 • Μαγειρεμένα φρούτα, λαχανικά, κρέατα και σπόροι
 • Τα ψημένα τρόφιμα
 • Ψημένα καρύδια και σπόροι
 • Επιτραπέζιο αλάτι
 • Καφές και τσάι
 • Αλκοόλ
 • Γλυκά

Η ωμοφαγική διατροφή αποτελείται από τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί ποτέ. Τα επεξεργασμένα και εκλεπτυσμένα τρόφιμα δεν επιτρέπονται. Οι υποστηρικτές αυτής της διατροφής πιστεύουν ότι η κατανάλωση κυρίως ή όλων των ωμών τροφίμων είναι ιδανική για την ανθρώπινη υγεία.

Ωστόσο αυτή η ιδέα δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη και στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι τόσο τα μαγειρεμένα όσο και τα ωμά τρόφιμα έχουν οφέλη για την υγεία.

Προτεινόμενα άρθρα: Ντοπαμίνη: Φυσική αύξηση μέσω των τροφών


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κονδυλοπούλου

Είμαι η Κονδυλοπούλου Σοφία. Λατρεύω τα ταξίδια, τα γλυκά και ασχολούμαι με πολλά πράγματα γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;