Νόσος Addison ή επινεφριδιακή ανεπάρκεια

Πηγή εικόνας: https://www.hopkinsmedicine.org

Επινεφρίδια και ορμόνες

Τα επινεφρίδια είναι δύο ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται στο σώμα μας πάνω από τα νεφρά. Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ορισμένων ορμονών μεταξύ των οποίων η κορτιζόλη και η αλδοστερόνη. Όταν τα επινεφρίδια για κάποιους λόγους δεν παράγουν αρκετές ποσότητες αυτών των ορμονών προκύπτει μια ασυνήθιστη κλινική εικόνα που ονομάζεται νόσος Addison. H νόσος Addison μπορεί να προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου. Η θεραπεία γίνεται με την αναπλήρωση των ορμονών που δεν παράγουν τα επινεφρίδια.

Εξέλιξη της νόσου Addison

Η νόσος του Addison μπορεί να κλιμακώνεται πολύ αργά έτσι να μην μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξή της. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι αρκετά ήπια μέχρι τη στιγμή που θα υπάρξει μια μεγάλη κρίση στρες που θα προκαλέσει την εκρηκτική εκδήλωση των συμπτωμάτων. Μια τέτοια κρίση στρες μπορεί να είναι ένα μεγάλο σοκ ή ένα σοβαρό σωματικό τραύμα. Οι ορμόνες που φυσιολογικά παράγουν τα επινεφρίδια είναι σημαντικές στο να μετριάζουν τις επιπτώσεις των τραυμάτων στον οργανισμό. Όταν επομένως αυτές χρειάζονται να παραχθούν, και τα επινεφρίδια δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, θα υπάρξει μια σοβαρή κατάσταση για τον οργανισμό που θα συγκεντρώνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Συμπτώματα της νόσου Addison

Εμφανίζεται έντονη κόπωση που συνοδεύεται από μεγάλη αποβολή βάρους και μείωσης της όρεξης. Χαρακτηριστικά είναι επίσης ορισμένα σκουρόχρωμα σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα των ασθενών. Το μειωμένο σάκχαρο αίματος και η μειωμένη αρτηριακή πίεση μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και λιποθυμικά επεισόδια. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν έντονη ναυτία και (τάση προς) εμετό. Η διαταραχή των ορμονών προκαλεί προβλήματα και στην συμπεριφορά του ασθενούς με γρήγορες εναλλαγές της διάθεσης, έντονη θλίψη ακόμα και κατάθλιψη.

Η επινεφριδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει αιφνιδιαστικά σε οξεία επινεφριδιακή κρίση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή. Ουσιαστικά τα συμπτώματά της είναι ίδια με αυτά της επινεφριδιακής ανεπάρκειας απλά εμφανίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Η έντονη ζάλη και ο πόνος στα πόδια, στην κάτω πλάτη και στην κοιλιά καθιστούν τον ασθενή εντελώς μη λειτουργικό.

Θεραπευτική προσέγγιση της ασθένειας Addison

Η θεραπεία της νόσου Addison όπως αναφέραμε παραπάνω γίνεται με την χορήγηση των ορμονών που δεν παράγουν τα επινεφρίδια. Η θεραπεία με ορμόνες όμως θα πρέπει να γίνεται πάρα πολύ προσεκτικά γιατί μπορούν να έχουν έντονες παρενέργειες. Οι παρενέργειες των ορμονικών θεραπειών θα εμφανιστούν όταν αρχίσουν να συσσωρεύονται ορμόνες στον οργανισμό. Τότε θα προκληθεί η κλινική εικόνα της ακριβώς αντίθετης κατάστασης από την νόσο Addison δηλαδή η ύπαρξη πολύ υψηλής συγκέντρωσης αλδοστερόνης στο αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορτιζόνη: επικίνδυνη ή θεραπευτική; Ακολουθώντας τη σωστή διατροφή

Η νόσος Addison από Mayo Clinic

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;