Νευρική ανορεξία: Συμπτώματα και αιτίες

Νευρική ανορεξία - συμπτώματα και αιτίες
Πηγή εικόνας: geneticliteracyproject.org

Νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή  που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό βάρος και από τον φόβο της πρόληψης βάρους. Οι άνθρωποι που πάσχουν από νευρική ανορεξία δίνουν μεγάλη αξία στον έλεγχο του βάρους χρησιμοποιώντας ακραίες μεθόδους. Επίσης περιορίζουν σοβαρά την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν και ελέγχουν την πρόσληψη θερμίδων με εμετό μετά το φαγητό.  Ένα ακόμα στοιχείο της νευρικής ανορεξίας είναι να προσπαθούν να χάσουν βάρος με υπερβολική άσκηση. Στο τέλος ανεξάρτητα από το πόσο βάρος χάνει, το άτομο συνεχίζει να φοβάται την αύξηση του βάρους.

Η ανορεξία δεν αφορά πραγματικά τα τρόφιμα. Είναι ένας εξαιρετικά ανθυγιεινός και μερικές φορές απειλητικός για τη ζωή τρόπος να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τα συναισθηματικά προβλήματα. Η ανορεξία συχνά ισοδυναμείτε με την λεπτότητα και την αυτοπεποίθηση.

Η ανορεξία, όπως και άλλες διατροφικές διαταραχές, μπορεί να καταβάλει τη ζωή σας και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Αλλά με τη θεραπεία, μπορείτε να αποκτήσετε μια καλύτερη αίσθηση του ποιοι είστε, να επιστρέψετε σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να αντιστρέψετε μερικές από τις σοβαρές επιπλοκές της ανορεξίας.

Συμπτώματα

Τα φυσικά σημάδια και τα συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας σχετίζονται με την πείνα. Η ανορεξία περιλαμβάνει επίσης συναισθηματικά και θέματα συμπεριφοράς που περιλαμβάνουν μια μη ρεαλιστική αντίληψη για το σωματικό βάρος και έναν εξαιρετικά έντονο φόβο να πάρει βάρος ή να γίνει λίπος. Μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρήσετε σημεία και συμπτώματα επειδή αυτό που θεωρείται χαμηλό σωματικό βάρος είναι διαφορετικό για κάθε άτομο και ορισμένα άτομα μπορεί να μην φαίνονται εξαιρετικά λεπτές. Επίσης, τα άτομα με ανορεξία συχνά συγκαλύπτουν τη λεπτότητα τους, τις διατροφικές συνήθειες ή τα φυσικά προβλήματα.

Συναισθηματικά συμπτώματα και  συμπτώματα συμπεριφοράς

 Στην νευρική ανορεξία τα συμπτώματα συμπεριφοράς μπορεί να περιλαμβάνουν απόπειρες απώλειας βάρους με:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Περιορίζοντας σοβαρά την πρόσληψη τροφής μέσω της δίαιτας ή της νηστείας
 • Υπερβολική άσκηση
 • Προκαλείται εμετός για να απαλλαγούμε από τα τρόφιμα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση καθαρτικών, κλύσματα, βοηθημάτων διατροφής ή φυτικά προϊόντα

Τα συναισθηματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Δεν θέλει να φάει δημόσια
 • Ψεύδεται για την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει
 • Συχνός έλεγχος στον καθρέφτη για αντιληπτά ελαττώματα
 • Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι είναι παχιά ή έχουν μέρη του σώματος που έχουν λίπος
 • Καλύπτονται με πολλά ρούχα
 • Ελλιπή διάθεση (έλλειψη συναισθημάτων)
 • Κοινωνική απομόνωση
  Αιτίες

Η ακριβής αιτία της ανορεξίας είναι άγνωστη. Όπως και με πολλές ασθένειες, είναι πιθανώς ένας συνδυασμός βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

 • Βιολογικός. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια γονίδια εμπλέκονται, μπορεί να υπάρχουν γενετικές αλλαγές που κάνουν μερικούς ανθρώπους να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ανορεξίας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια γενετική τάση προς τελειοποίηση, ευαισθησία και επιμονή – όλα τα γνωρίσματα που σχετίζονται με την ανορεξία.
 • Ψυχολογικός. Μερικοί άνθρωποι με ανορεξία μπορεί να έχουν ψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα προσωπικότητας που καθιστούν ευκολότερο να κολλήσουν σε αυστηρές δίαιτες και να εγκαταλείψουν το φαγητό παρά το γεγονός ότι είναι πεινασμένοι. Επιπροσθέτως μπορεί να έχουν χαρακτηριστικό την τελειομανία, που τους κάνει να νομίζουν ότι δεν είναι ποτέ αρκετά λεπτοί. Τέλος τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να τους κάνει να περιορίσουν το φαγητό ως και να το μειώσουν σημαντικά.
 • Περιβάλλον. Ο σύγχρονος Δυτικός πολιτισμός τονίζει την λεπτότητα. Η επιτυχία και η αξία συχνά εξομοιώνονται με το να είσαι λεπτός. Η πίεση από τους συμμαθητές μπορεί να βοηθήσει στην επιθυμία να είναι λεπτή, ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών κοριτσιών.

Προτεινόμενα άρθρα: Νευρική βουλιμία: Τι είναι και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κονδυλοπούλου

Είμαι η Κονδυλοπούλου Σοφία. Λατρεύω τα ταξίδια, τα γλυκά και ασχολούμαι με πολλά πράγματα γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;