Νεφρολιθίαση και αντιβιοτικά: Μήπως συνδέονται;

Νεφρολιθίαση και αντιβιοτικά - μήπως συνδέονται;
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν πρόσφατα, φαίνεται πως η εμφάνιση πέτρας στα νεφρά , είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα αντιβιοτικά. Η νεφρολιθίαση έχει αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 30 χρόνια. Εμφανίζεται σε παιδιά, ενήλικες και εφήβους ανεξαιρέτως.

Η λήψη αντιβιοτικών από το στόμα δημιουργεί διαταραχή στις μικροβιακές κοινότητες. Αυτές με την σειρά τους είναι υπαίτιες για την εμφάνιση πέτρας στα νεφρά.

Έρευνα για την νεφρολιθίαση

Οι νεφρολιθίαση φαίνεται πως κατά το παρελθόν ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο στα παιδιά και τους εφήβους. Σε έρευνα που διεξήχθη στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια, διαπιστώθηκε ότι η εμφάνιση πέτρας στα νεφρά είναι υψηλού κινδύνου σε αυτές τις ηλικίες. Ο κίνδυνος μπορεί να αυξάνεται για τρία έως πέντε χρόνια μετά την λήψη των αντιβιοτικών.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικάνικης Εταιρίας Νεφρολογίας. Διεξήχθη σε κοινό 26.000 ατόμων με νεφρολιθίαση και 26.000 ατόμων χωρίς πέτρα στα νεφρά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά μπορεί να αναπτυχθεί από 2,3 έως 1,3. Τα στοιχεία αυτά σχετίζονται απόλυτα με την λήψη αντιβιοτικών. Επίσης, η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι, η νεφρολιθίαση σχετίζεται απόλυτα με πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών. Ο κίνδυνος αύξησης αυτής να ανέρχεται στα 27 %.

Η χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, άνοιας και καρκίνου. Επίσης, η χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, όπου εμφανίζονται πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί οι οποίοι αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για το έντερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία άλλη έρευνα στον Καναδά έδειξε πως η χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεογέννητα. Λόγω της αδυναμίας εμφάνισης μικροβιώματος στο έντερο τουλάχιστον 12 εβδομάδες από τη γέννηση των νεογνών, δημιουργείται υψηλός κίνδυνος για την εμφάνιση ασθενειών στα βρέφη. Τέτοιες οι ασθένειες δύσκολα μπορεί να γιατρεύουν. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός τους δεν είναι τόσο ισχυρός, ώστε να μπορεί να απωθήσει ή να αντιμετωπίσει αυτές τις ασθένειες αποτελεσματικά.

Συνεπώς, διαπιστώνουμε ότι η χρήση αντιβιοτικών συμβάλει απόλυτα στην εμφάνιση πέτρες στα νεφρά κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους. Τέλος, η χορήγηση αντιβιοτικών από γιατρούς έχει αποδειχθεί ότι σε ποσοστό 30% είναι περιττή. Καλό θα ήταν λοιπόν, να περιορίζεται η συνταγογράφηση τους.

Πηγές

Ερευνά: Τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρολιθίασης σχεδόν κατά 30% – 24/1/2019 – Holistic Life – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: holisticlife.gr (Τελευταία τροποποίηση: 16/1/2021)

Αντιβιοτικά και νεφρολιθίαση – MEDITEAM.gr – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: mediteam.gr (Τελευταία τροποποίηση: 16/1/2021)

Τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρα στα νεφρά – 11/5/2018 – HEALTH PHARMA – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: healthpharma.gr (Τελευταία τροποποίηση: 16/1/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;