Η Νέα Ζηλανδία και η Νότιος Κορέα εξάλειψαν την ιλαρά και την ερυθρά

SHARE

Εν τω μέσω μίας έξαρσης ιλαράς στην Ελλάδα, σε δύο χώρες ανατολικά μας εξαλείφεται η ιλαρά και η ερυθρά, χάρη στα καλά οργανωμένα και σωστά εφαρμοσμένα εμβολιαστικά τους προγράμματα.

Κατά την 68η συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Δυτικό Ειρηνικό, ανακοινώθηκε ότι δύο χώρες – η Νέα Ζηλανδία και η Νότιος Κορέα – έγιναν οι πρώτες χώρες της περιοχής όπου επιβεβαιωμένα εξαλείφθηκαν η ιλαρά και η ερυθρά. Δίνοντας ένα καλό παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών. “Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχουν υπάρξει περιστατικά ιλαράς και ερυθράς ορμώμενα από αυτές της χώρες” είπε η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας της Ν. Ζηλανδίας.

Όταν υπάρχουν δυνατά εμβολιαστικά προγράμματα που ακολουθούνται από τους κατοίκους της χώρας είναι εφικτό να επιτύχουμε τέτοια αποτελέσματα. Ειδικά το γεγονός ότι υπάρχουν συνδυασμένα εμβόλια, όπως το ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας, δίνεται η δυνατότητα να εξαλειφθούν παράλληλα πολλαπλές νόσοι. Και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να παραμείνουν επαγρυπνισμένες και να συνεχίσουν να βελτιώνουν τα ποσοστά εμβολιασμού, ώστε να διατηρήσουν την επιτυχία τους.

Οι εμβολιασμένοι αποτελούν έναν φραγμό γύρω από κάθε κρούσμα που εμποδίζει την μετάδοσή του παρακάτω. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να εξαπλωθεί ένα νόσημα μεταξύ των ανεμβολίαστων ατόμων, τα οποία μπορεί να αδυνατούν να εμβολιαστούν λόγω κάποιου υποκείμενου νοσήματος. Γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο ευπαθή από τον γενικό πληθυσμό πολλές φορές. Η ιλαρά και η ερυθρά εξαπλώνονται εύκολα μεταξύ ατόμων μη εμβολιασμένων και εμφανίζουν κοινά συμπτώματα: πυρετό και εξάνθημα. Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας χρειάζεται τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού να είναι εμβολισμένο για να προληφθούν εξάρσεις.

Η ιλαρά μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, ειδικά μεταξύ παιδιών που δεν είναι σε καλή κατάσταση λόγω κακής θρέψης. Ενώ η ερυθρά είναι ιδιαιτέρως σοβαρή για τις εγκύους καθώς εάν προσβληθούν από αυτή μπορεί να προκληθεί αποβολή ή τα νεογνά να γεννηθούν με συγγενείς ανωμαλίες, όπως τύφλωση, κώφωση και προβλήματα στην καρδιά.

Advertisement

 

Μια από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις των τελευταίων ημερών και ένα καλό παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε με επιμονή και υπομονή.

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG