Ναυτία και ζαλάδα κατά την άσκηση : Που οφείλεται

Θέλεις να γυμναστείς αλλά πολλές φορές νιώθεις ναυτία και ζαλάδα; Είναι ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Βέβαια εξαρτάται και από το είδος της άσκησης που κάνει ο καθένας. Όμως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς καθώς αν μπορείς να το αντιμετωπίσεις δεν θα σε ενοχλεί.

Όταν γυμνάζεσαι αυξάνεται η αρτηριακή σου πίεση. Έτσι η καρδιά δυσκολεύεται να μεταφέρει αρκετή ποσότητα αίματος στις αρτηρίες. Ως αποτέλεσμα να μειώνεται και η ποσότητα του οξυγόνου που μεταφέρει το αίμα στο σώμα σου. Για αυτό και δημιουργείται η ζαλάδα που νιώθεις κατά την διάρκεια της άσκησης.

Που οφείλεται και τρόποι αντιμετώπισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Αυτό που κανένας δεν δίνει σημασία είναι οι αναπνοές . Παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις. Για αυτό, πρέπει να εισπνέουμε ήρεμα και βαθιά και να εκπνέουμε την κατάλληλη στιγμή. Μετά από κάποιες δοκιμές, όλη αυτή η διαδικασία θα βγαίνει αυθόρμητα.
  • Μήπως δεν πίνεις πολύ νερό; Ναι σωστά κατάλαβες. Η αφυδάτωση είναι αιτία για πολλά προβλήματα και την ώρα της άσκησης είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει. Κανονικά το νερό είναι απαραίτητο πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όχι σε υπερβολικό βαθμό αλλά το νερό πάντα θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.
  • Η συγκέντρωση βοηθάει. Την ώρα που κάνεις γυμναστική πρέπει να είσαι προσηλωμένος στην άσκηση. Δεν είναι ώρα για άλλες σκέψεις και για ματιές στο χώρο. Οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή θα σε βγάλει από το πρόγραμμά σου και θα σου προκαλέσει ναυτία.
  • Πρόσεχε την διατροφή σου. Πολλοί κάνουν το λάθος και θέλοντας να χάσουν κιλά κάνουν δίαιτα. Αν το στομάχι σου είναι άδειο τότε δεν θα έχεις ενέργεια. Τότε τα αποθέματα σακχάρου στο αίμα σου θα πέσουν κατακόρυφα και θα ζαλιστείς. Για αυτό είναι απαραίτητο έστω να έχεις φάει ένα μικρό σνακ.
  • Τέλος , υπάρχει η πιθανότητα αυτό που νιώθεις να έχει να κάνει με την υγεία σου. Καλό θα ήταν πριν αρχίσεις την εντατική άσκηση να κάνεις ένα “τσεκ-απ” για να σιγουρευτείς ότι είσαι σε θέση να γυμναστείς.

Για να έχεις πλήρη έλεγχο του σώμα σου, πρέπει να ξέρεις και τα όρια σου. Χαμήλωσε την ένταση της άσκησης αν δεν αντέχεις άλλο. Και φυσικά να κάνεις προθέρμανση πριν ξεκινήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, αν συνεχιστεί η ναυτία και η ζαλάδα καλό θα ήταν να διακόψεις την άσκηση. Στο τέλος δεν είναι κακό να επισκεφθείς και έναν ειδικό για να σου λύσει κάθε απορία. Εξάλλου η γυμναστική πρέπει να σε χαροποιεί και όχι να σε εμποδίζει.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Ελένη Πεππέ

Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών . Μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο του ίντερνετ . Μου αρέσουν επίσης οι ταινίες , η μουσική , τα ταξίδια και οι βόλτες με φίλους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;