Μύθοι και Αλήθειες για τη Νόσο του Πάρκινσον

νόσο του Πάρκινσον
diabetes.co.uk

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή του  νευρικού συστήματος, που επηρεάζει τη κίνηση. Τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά και επιδεινώνονται με τη πάροδο του χρόνου.

Μεταβολές μπορεί να παρατηρηθούν στον ύπνο, τη μνήμη. Ενώ παρατηρείται και εμφάνιση κατάθλιψης και εύκολης κόπωσης.

Αν και δε μπορεί να θεραπευτεί, τα φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν ή/και να επιβραδύνουν τα συμπτώματα.

Παρακάτω διατυπώνονται μύθοι που περιτριγυρίζουν τη συγκεκριμένη νόσο, καθώς και τι πραγματικά ισχύει.

Μύθος Νο1: Το Πάρκινσον είναι μόνο κινητική διαταραχή.

Πραγματικότητα: Αν και τα βασικά συμπτώματα είναι ο τρόμος, η ακαθισία, η δυσκαμψία, δε περιορίζεται το εύρος της ασθένειας μόνο σε αυτά. Όπως προαναφέρθηκε, στους πάσχοντες παρατηρούνται και άλλες καταστάσεις, όπως διαταραχή ύπνου, κατάθλιψη σε μεγάλο ποσοστό ασθενών και άνοια σε προχωρημένο επίπεδο της νόσου.

Πολλές φορές η φαρμακευτική αγωγή εστιάζει στα μη κινητικά προβλήματα, καθώς έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη καθημερινότητα του ατόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μύθος Νο2: Όλα τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον εμφανίζουν τρόμο

Πραγματικότητα: Η αλήθεια είναι πως έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τρόμος στον πάσχοντα. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, δεν αποτελεί πρωταρχικό χαρακτηριστικό αναγνώρισης της νόσου.

Μύθος Νο3:Η Levodopa  (φάρμακο εκλογής) έχει περιορισμένη χρονικά δράση, με όριο τα 5 έτη.

Πραγματικότητα: Αποτελεί το πιο διαδεδομένο μύθο και μάλλον για αυτό αρκετά άτομα αρνούνται τη χρήση της. Στη πραγματικότητα, το φάρμακο αυτό, είναι απαραίτητο καθώς δεν ελαττώνεται η δράση του. Αντιθέτως, βοηθά σημαντικά στα κινητικά προβλήματα και βελτιώνει έτσι, τη ποιότητα ζωής.

Μύθος Νο4: Τα φάρμακα, οδηγούν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πραγματικότητα: Αν και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα φάρμακα για το Πάρκινσον δεν είναι τοξικά, η αντίληψη αυτή ακόμα επικρατεί. Πολλές φορές, οι πάσχοντες εξέλαβαν την ιδέα ότι με τα φάρμακα επιταχύνεται η εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τελικά, μέσα από μελέτες διαπιστώθηκε ακριβώς το αντίθετο.

parkinson
vanraam.com

Μύθος Νο5: Εκτός από τα φάρμακα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης.

Πραγματικότητα: Εν μέρει η συγκεκριμένη πεποίθηση ισχύει. Πρόσφατες, όμως, μελέτες, ανέφεραν πώς άτομα με Νόσο του Πάρκινσον που γυμνάζονταν τακτικά, μπορούσαν να επιτελέσουν πιο εύκολα διεργασίες και δραστηριότητες.

Πολλοί παραιτούνται στη προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου, ενώ και οι ίδιοι μπορούν να συμβάλλουν στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων.

Μύθος Νο6: Η Νόσος του Πάρκινσον είναι θανατηφόρα.

Πραγματικότητα: Όταν προκύπτει η διάγνωση από τον θεράποντα ιατρό, πολλά άτομα θεωρούν πως οδηγούνται σε θανατική καταδίκη. Το Πάρκινσον, δεν οδηγεί άμεσα στον θάνατο. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από τη ποιότητα ζωής του ατόμου. Οπότε έμμεσα ‘’σκοτώνει’’ τη κοινωνική ζωή του ατόμου.

Όσο εξελίσσεται η ασθένεια, το άτομο είναι πιο επιρρεπής σε πτώσεις και για αυτό είναι απαραίτητη η άσκηση και η φυσικοθεραπεία. Παράλληλα, ο ασθενής πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένος για τη εξέλιξη της υγείας του, και να μην εγκαταλείπει στη προσπάθεια διατήρησης της προσωπικής ακεραιότητας και αυτοφροντίδας.

Μύθος Νο7: Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση είναι πειραματική θεραπεία.

Πραγματικότητα: Το Deep Brain stimulation (DBS), είναι μια διαδικασία τοποθέτησης ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, και τελικά ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου για τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται όταν δε δρουν αποτελεσματικά τα φάρμακα, όσον αφορά τις κινητικές διαταραχές.

Αν και δεν είναι ευχάριστη στο άκουσμα, πρόκειται για μια πετυχημένη διαδικασία, και δεν υπάρχει ασθενής που να μην έχει ωφεληθεί από αυτήν. Η επιτυχία της συγκεκριμένης μεθόδου για τη κάλυψη κινητικών διαταραχών, είναι κατά μέσο όρο 70%.

νόσος του Πάρκινσον
eurekalert.org

Μύθος Νο8: Η έρευνα για τη νόσο του Πάρκινσον έχει σταματήσει.

Πραγματικότητα: Η μελέτη γύρω από το Πάρκινσον, δε τέθηκε ποτέ σε παύση. Αντιθέτως, συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια μελέτες για τη κατανόηση της υποκείμενης παθολογίας και των μηχανισμών της ασθένειας.

Μύθος Νο9: Ο θεράπων ιατρός μπορεί να προγνώσει τη μελλοντική κατάσταση του ασθενή.

Πραγματικότητα: Τα συμπτώματα της νόσου, διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Ο γιατρός, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την εξέλιξη των συμπτωμάτων ή/και ποια από τα συμπτώματα θα εμφανιστούν σε κάθε περίπτωση.

Παρά τις αντιλήψεις που διαμορφώνονται κατά καιρούς για το Πάρκινσον, η αλήθεια είναι ότι η νόσος ναι μεν δεν είναι αναστρέψιμη, αλλά όχι και αμετάβλητη. Κάθε άτομο με τη νόσο αυτή, πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένο σχετικά με τις νέες έρευνες και μελέτες. Η άσκηση, η σωστή διατροφή, η ψυχολογική υποστήριξη, συντελούν στην όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη ποιότητα ζωής.

νόσος του Πάρκινσον
leafscience.com

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Johns Hopkins Medicine (2021). Myths and Facts: 7 Parkinson’s Disease Misconceptions. (Available at: hopkinsmedicine.org Last update: 20/3/2021).

Mayo Clinic (2020). Parkinson’s Disease. (Available at: Mayoclinic.org Last update: 20/3/2021).

Parkinson’s Foundation (2021). Myths about Parkinson’s. (Available at: Parkinson.org Last update: 20/3/2021).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

ΣΤΕΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ

Είμαι φοιτήτρια Νοσηλευτικής, και μέλος στην επιτροπή ισότητας των φύλων στο Πανεπιστήμιο που σπουδάζω. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαι ενεργά με έρευνες και νέες εξελίξεις γύρω απο θέματα υγείας και σώματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;