Μητρικός θηλασμός: τροφή θρεπτική και αναγκαία

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί σαφώς την πρώτη τροφή για το νεογέννητο. Μία τροφή τόσο θρεπτική κι αναγκαία που αποτελεί την ιδανικότερη μορφή τροφής του. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά το κάνει σαφώς να υπερέχει σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γάλατα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατά του. Οι επιστήμονες μάλιστα επισημαίνουν πως ο θηλασμός ενισχύει τόσο τη διατροφή του μωρού, όσο και τη ψυχική υγεία της μητέρας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Τα βρέφη συνιστάται να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, κι αν είναι εφικτό συμπληρωματικά έως τον 2ο χρόνο γαλουχίας τους. Η συχνότητα που δίνεται στο μωρό θα πρέπει να καθορίζεται από το ίδιο και τις ανάγκες του. Εξάλλου η σύσταση του στο σώμα της μητέρας είναι  προσαρμοσμένη στις ανάγκες του βρέφους. Έτσι, προσφέρει  την ποσότητα γάλακτος που το μωρό χρειάζεται. Μετά τους 6 μήνες τα μωρά μπορούν να αρχίζουν να δοκιμάζουν τις στερεές τροφές. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας που μπορεί να θηλάζει το μωρό. Δυστυχώς, ωστόσο λίγες είναι οι μητέρες που θηλάζουν τα μωρά τους ακόμα και μέχρι τους 6 πρώτους μήνες.

Οφέλη μητρικού γάλακτος:

  • Το γάλα της μητέρας παρέχει στο μωρό έτοιμα αντισώματα, τα οποία θωρακίζουν το βρεφικό οργανισμό προστατεύοντας τον από λοιμώξεις ιών και βακτηρίων. Επίσης, παρέχει ένζυμα που το κάνουν πιο εύπεπτο για το μωρό.
  • Είναι καθαρό από μικρόβια και τα αντιοξειδωτικά του συμβάλλουν στη καλή υγεία κι ανάπτυξη του μωρού.
  • Ο βρεφικός οργανισμός απορροφάει πιο εύκολα τις πρωτεΐνες που προσφέρει, μειώνοντας τις διάρροιες και τη δυσκοιλιότητα.
  • Μπορεί να προσλάβει την παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει, καθώς το μωρό σταματάει μόνο του όταν χορτάσει. Εν αντιθέση  με το έτοιμο γάλα, όπου η μαμά συνήθως θέλει να ταΐσει όλη την ποσότητα του μπουκαλιού στο μωρό, λαμβάνοντας έτσι περισσότερες θερμίδες.
  • Τέλος, φυσικά δεν χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας του και βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία. Επίσης, είναι δωρεάν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θηλασμός όμως, αποφέρει οφέλη και στη μητέρα. Καταρχάς μέσα από αυτή την διαδικασία, δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ των 2. Η μητέρα γνωρίζει καλύτερα το παιδί της, αλλά και τις εκφράσεις του. Το μωρό λαμβάνει την φροντίδα κι αγάπη που χρειάζεται νιώθοντας οικεία κι ασφάλεια. Επίσης, ο θηλασμός μέσω της ορμόνης  ωκυτοκίνης βοηθά τη λεχώνα να αποβάλλει ευκολότερα και γρηγορότερα το βάρος της εγκυμοσύνης. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε φυσικά είναι περιπτώσεις όπου η μαμά λαμβάνει φάρμακα απαγορευτικά για το μωρό( χημειοθεραπευτικά για παράδειγμα). Καθώς επίσης, και να είναι η μητέρα απόλυτα υγιής, για να μην μεταφερθούν τυχόν λοιμώξεις μέσω του θηλασμού.

 

Το πιο σημαντικό; Μην φοβηθείτε ή ντραπείτε να θηλάσετε το μωρό σας όπου κι όποτε εκείνο χρειαστεί. Δεν υπάρχει καμία ενοχή σε αυτή την τόσο τρυφερή στιγμή.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Στίλλο

Απόφοιτη(σχεδόν) στο τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μεγάλη αδυναμία στη ψυχολογία, τα παιδιά και το σκύλο της. Αγαπά τη λογοτεχνία, την αρθρογραφία και τις ξένες γλώσσες.Αγαπημένο μότο;: ''Everything you want is on the other side of fear''

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;