Μικροβιοφοβία: Τι είναι και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

μικροβιοφοβία

Η μικροβιοφοβία είναι μία πάθηση ψυχολογικής φύσεως που επηρεάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στη σύγχρονη εποχή! Κατά κύριο λόγο, συνδέεται με συμπτώματα άγχους και στρες, ενώ υπαγορεύεται και από το φόβο μήπως για κάποιο λόγο χάσουμε την υγεία μας. Πρόκειται για μία διαταραχή, κατά την οποία ο πάσχων φοβάται μήπως κολλήσει κάποιο αόρατο σωματίδιο (μικρόβιο, ιό) και αρρωστήσει, ενώ μπορεί να συνδεθεί με κάποια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος.

Συμπτώματα

Πώς μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι είναι μικροβιοφοβικός; Σίγουρα, η πάθηση αυτή έχει άμεση σχέση με το άγχος και το στρες τα οποία είναι κυρίαρχα στις μέρες μας. Όμως, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα τα οποία μπορεί να σηματοδοτούν την ύπαρξή της. Αυτά είναι:

  • Εφίδρωση.
  • Τρέμουλο.
  • Ξηροστομία.
  • Ταχυπαλμία.
  • Ταχύπνοια.
  • Αίσθημα αδιεξόδου. Ο πάσχων νιώθει ότι βρίσκεται σε μία κατάσταση από την οποία δε μπορεί να ξεφύγει.
  • Αίσθηση ότι κάτι κακό θα συμβεί.
  • Κρίσεις πανικού σε πολύ ακραίες περιπτώσεις.
  • Έμμονες ιδέες που οδηγούν σε συμπεριφορές όπως ντύσιμο με τάξη και σειρά, υπερβολική αυστηρότητα και ακαμψία, τελειομανία, ισχυρογνωμοσύνη, αδυναμία λήψης αποφάσεων και επιθετικότητα. Το άτομο χάνει τον έλεγχο και πανικοβάλλεται αν νιώσει ότι δεν μπορεί να διατηρήσει αυτή την τάξη στη ζωή του και μπορεί να εκδηλώσει κρίσεις.

Διάγνωση

Η διάγνωση της μικροβιοφοβίας μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον ασθενή, καθώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται την αλλαγή στη συμπεριφορά του και την ύπαρξη των παραπάνω συμπτωμάτων, δε μπορεί να ζήσει μία ομαλή ζωή και αναζητά τη βοήθεια ενός ειδικού. Ο ειδικός ψυχολόγος θα τον κατευθύνει έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και η πάθηση.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της μικροβιοφοβίας γίνεται με τη βοήθεια  ειδικού ψυχολόγου, ο οποίος μέσω της ψυχανάλυσης μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να μάθει να ελέγχει το φόβο του και να σκέφτεται λογικά. Ταυτόχρονα, μπορεί να διδάξει στον ασθενή τρόπους αυτοελέγχου και χαλάρωσης, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις συνισάται και η λήψη αγχολυτικών φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

μικροβιοφοβία


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Δροσοπούλου

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο. Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα» E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;