Μελέτη έδειξε ότι το λευκό κρασί συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος

Το αλκοόλ έχει συνδεθεί κατά καιρούς με διάφορες παθήσεις, μία από αυτές είναι και ο καρκίνος. Συγκεκριμένα, μία μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν, έδειξε ότι το αλκοόλ σχετίζεται σε υψηλά ποσοστά με την εμφάνιση μελανώματος (μορφή καρκίνου του δέρματος).
Για να βγουν αυτά τα αποτελέσματα οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες, στις οποίες πάνω από 210.000 άνθρωποι ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση επί 18 χρόνια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Στη μελέτη, το λευκό κρασί φάνηκε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κίνδυνο μελανώματος από το κόκκινο κρασί, την μπύρα ή κάποιο άλλο ποτό.
Επίσης, οι έρευνες έδειξαν ότι πιο ευάλωτα είναι τα μέρη του σώματος που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το αλκοόλ μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα. Σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, όσοι κατανάλωναν περίπου δύο μερίδες αλκοόλ την ημέρα, ήταν 73% πιθανότερο να διαγνωστούν με μελάνωμα του κορμού του σώματος, ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν μόνο κατά 2% για το κεφάλι, τα άκρα και το λαιμό.

H Eunyoung Cho, καθηγήτρια της δερματολογίας και επιδημιολογίας στο Warren Alpert Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown, μαζί με τους συνεργάτες της, συνέλεξαν στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 210.252 συμμετέχοντες, , οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, τον τόπο κατοικίας τους, καθώς κ το ιστορικό της υγείας τους, όπως επίσης συμπεριλαμβανομένων και των λεπτομερειών σχετικά με τα ηλιακά εγκαύματα και με το μαύρισμα.
Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης ατόμων 18 ετών και άνω 1.374 άτομα (λιγότερο από το 1% όλων των συμμετεχόντων) είχαν διαγνωστεί με διηθητικό μελάνωμα. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Cancer Epidemiology, Biomarkers & Πρόληψης, έδειξε ότι κάθε ποτό την ημέρα συσχετίστηκε με 14% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος.
Οι έρευνες όμως πέρασαν και σε κάθε τύπου κρασί ξεχωριστά. Για παράδειγμα, κάθε ποτήρι λευκό κρασί την ημέρα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κατά 13% του μελανώματος. Όπως επίσης,  έχουν δείξει ότι το κρασί έχει υψηλότερα επίπεδα ακεταλδεΰδη από μπύρα ή τα οινοπνευματώδη ποτά, ενώ η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κόκκινο κρασί μπορεί να αντισταθμίσει τους κινδύνους.

Διαβάστε επίσης  Π.Ο.Υ.: Ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας (WPV)
Advertisements
Ad 14

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

 Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του
Ανέβα στα βουνά να το φωνάξεις

“Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” μας προτρέπει ο James Baldwin

Το μυθιστόρημα “Ανέβα στο βουνό να το φωνάξεις” είναι το