Μαύρη σοκολάτα: όλη η αλήθεια για την “τροφή των θεών”

Γνωστή και ως “τροφή των θεών”, η μαύρη σοκολάτα, διακρίνεται για την πικρή γεύση της και το ιδιαίτερο άρωμα της. Οι καρποί του κακάο προέρχονται από το δέντρο Theobroma cacao και κατόπιν ειδικής επεξεργασίας δίνουν τη σκόνη κακάο και το βούτυρο κακάο. Η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο εξαρτάται από την επεξεργασία και διακρίνεται σε υψηλής (70-85%), μέτριας (60-69%) και χαμηλής (45-59%) περιεκτικότητας. Όσο αυξάνεται η ποσότητα κακάο τόσο πιο πικρή είναι και η γεύση. Έρευνες έχουν αποδείξει τα πολλαπλά οφέλη που έχει τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία.

Ποιά τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στον οργανισμό;

  • Οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή και οι κατεχίνες που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα είναι αυτές οι ουσίες στις οποίες οφείλεται η αντιοξειδωτική της δράση.  Θεωρείται μία από τις καλύτερες τροφές για πρόληψη της συγκέντρωσης ελευθέρων ριζών και της γήρανσης των κυττάρων. 
  • Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία και να τονώσει την διάθεση. Χάρη στην καφεϊνη και την θεοβρωμίνη που περιέχονται στο κακάο διεγείρεται το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνεται η ικανότητα συγκέντρωσης σε καθημερινές δραστηριότητες! Επίσης με την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας προάγεται η παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που δρά σαν φυσικό ηρεμιστικό-χαλαρωτικό, και αυξάνονται τα επίπεδα της στον εγκέφαλο.
  • Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας συμβάλλει στην μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων! Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που αναφέρθηκαν παραπάνω προστατεύουν από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης που είναι ο βασικός παράγοντας εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας. Οι φλαβονόλες που περιέχονται στο κακάο έχουν θετική επίδραση στο ενδοθήλιο των αρτηριδίων, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο μπορεί να προκαλέσει ήπια αύξηση της “καλής” χοληστερόλης HDL, αύξηση της αιματικής ροής και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον η μαύρη σοκολάτα φαίνεται ότι μπορεί να περιορίσει την αντίσταση στην ινσουλίνη που αποτελεί κοινό παράγοντα για ποικίλες ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.
  • Προωθεί την υγεία των τενόντων και των αρθρώσεων, χάρη στα υψηλά επίπεδα φωσφόρου, ασβεστίου και φυσικών αντιβιοτικών που διαθέτει.
  • Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία UV, εξαιτίας των φλαβονολών που αυξάνουν την αιματική ροή, την πυκνότητα του δέρματος και την ενυδάτωσή του.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό, όμως δεν είναι “αθώα” και η υπερκατανάλωση της προκαλεί προβλήματα. Παρόλο που οι μαύρες σοκολάτες του εμπορίου έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο περιέχουν και ζάχαρη, η οποία μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος και σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι βλαβερή, όπως στους διαβητικούς ασθενείς. Γι’ αυτό η κατανάλωση της πρέπει να γίνεται με μέτρο και η συνιστώμενη ποσότητα είναι 30 γραμμάρια ημερησίως (περίπου 175 θερμίδες) .

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φεντερίκα Καπούλα

Μέλλουσα φαρμακοποιός, λάτρης του καλού φαγητού, των ταξιδιών, της ενημέρωσης, του θεάτρου και του διαβάσματος! Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με έκανε να επιλέξω αυτό το αντικείμενο σπουδών και γι'αυτό μαζί θα δούμε κυρίως θέματα καθημερινά που αφορούν στην υγεία! Enjoy it!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;