Λιπαρά: Τί να επιλέξω

Πηγή εικόνας: naturalproductinsider.com

Τα λιπαρά προσφέρουν τις περισσότερες θερμίδες από όλες τις θρεπτικές ουσίες (9 θερμίδες/1 γρ) και για αυτόν τον λόγο θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα πιο ενδεδειγμένα για κάποιον που χρειάζεται ενέργεια. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα, ωστόσο, συσχετίζουν την υπερβολική πρόσληψη λιπαρών με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Επιπλέον, ευνοούν την παχυσαρκία και με αυτή όλες τις παθολογίες οστών.

Λίγα λόγια για τα λιπαρά

Μιλώντας για τα λιπαρά χωρίς να διακρίνουμε ανάμεσα στα ζωικά και στα φυτικά, και χωρίς να διακρίνουμε τα φυτικά λιπαρά σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, υπάρχει κίνδυνος να αναμείξουμε τις πληροφορίες. Τα ζωικά λιπαρά είναι πιο επικίνδυνα, καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερίνη, τα οποία απειλούν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος αποτελώντας βάση των αθηρωματικών πλακών. Οι πιο πλούσιες σε αυτά τροφές (κρέας, τυρί, αλλαντικά, βούτυρο, λαρδί, αυγά κλπ) πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.

Τα λιπαρά φυτικής προέλευσης, αντίθετα, είναι πιο πλούσια σε ακόρεστα και εκτός του ότι αποτελούν την κυτταρική μεμβράνη, είναι πρώτες ύλες για τη σύνθεση απαραίτητων ουσιών για τον οργανισμό. Αλλά προσοχή να μην υπερβάλλουμε (σε μεγάλες ποσότητες στο καλαμποκέλαιο και στο ηλιέλαιο) γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο. Πρόκειται για ουσίες που οξειδώνονται εύκολα και δημιουργούν ελεύθερες ρίζες κυρίως κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Τα σπορέλαια, τα φιστίκια, τα καρύδια και η μαργαρίνη δεν περιέχουν πολλά ακόρεστα, όμως και πάλι δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές στην κατανάλωσή τους. Δεν πρέπει να αγνοείται ότι κάποια φυτικά λιπαρά (όπως το λάδι καρύδας ή το φοινικέλαιο) περιέχουν περισσότερα κορεσμένα από το λαρδί ή το μπέικον.

Ποια λοιπόν πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στα λιπαρά, ώστε να επωφελούμαστε από τη διατροφική τους αξία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;

Πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, όσον αφορά τα ζωικά, να προτιμάμε τροφές πλούσιες σε πολυακόρεστα όπως τα ωμέγα-3 που υπάρχουν στο ψάρι (ειδικότερα στις σαρδέλες και στο σκουμπρί). Από τα φυτικά, εξέχουσα θέση έχει το ελαιόλαδο, το οποίο εκτός από μονοακόρεστα (ολεϊκό οξύ), περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, όπως ενώσεις φαινόλης με βιταμίνη Ε. Τα υπόλοιπα καλό είναι να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Αθηναίου

Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου μένω μέχρι και σήμερα. Ασχολούμαι με την διατροφή και την άσκηση τα τελευταία 10 χρόνια. Αγαπάω τα ταξίδια και το καλό φαγητό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;