Legionella pneumophilla : Σε έξαρση η νόσος των Λεγεωνάριων!

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η νόσος των Λεγεωνάριων (ονομασία προερχόμενη από το μικρόβιο Legionella pneumophilla a.k.a Λεγιονέλλα), εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης των κλιματιστικών (air condition) σε κάθε κλειστό χώρο (σπίτι, γραφείο, αυτοκίνητο, καταστήματα, εστιατόρια κλπ). Η κακή συντήρηση ή και η έλλειψή συντήρησης του κλιματιστικού, φέρνει συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό του, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που εισπνέει το άτομο.

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας, είναι στην ουσία μια εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων, που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με ένα βακτήριο γνωστό ως Λεγιονέλλα (Legionella pneumophila).

Η Λεγιονέλλα της πνευμονίας (Legionella pneumophila) είναι ένα αερόβιο, Gram αρνητικό, προαιρετικά ενδοκυττάριο μικρόβιο. Οι μικροοργανισμοί βρίσκονται σε περιβάλλοντα γλυκού νερού σε όλο τον κόσμο και μπορούν να προκαλέσουν νόσο στο αναπνευστικό σύστημα (νόσος των λεγεωνάριων). Η Λεγιονέλλα εντοπίστηκε για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα πνευμονίας σε εκπροσώπους της Αμερικανικής Λεγεώνας το 1976 σε ξενοδοχείο της Φιλαδέλφειας.

Η Λεγιονέλλα της πνευμονίας πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 42°C, με βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης τους 35°C. Αναπτύσσεται σε στάσιμα νερά στο περιβάλλον και σε τεχνητά συστήματα, όπως σε πύργους ψύξης, σε κλιματιστικά, σε συμπυκνωτές, σε πισίνες και σπα. Αυτά τα συστήματα παρέχουν επίσης τα μέσα με τα οποία δημιουργούνται τα αερολύματα και τα σταγονίδια, όπου και διασκορπίζεται ο μικροοργανισμός στην ατμόσφαιρα. Η νόσος των Λεγεωναρίων εμφανίζεται μετά την εισπνοή αερολυμάτων που περιέχουν τα μικρόβια της Λεγιονέλλας ή μετά από κατάποση μολυσμένου νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πνευμονία από Λεγιονέλλα είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας. Εμφανίζει ποσοστά θνησιμότητας 10-15%.

Οι ασθενείς με πνευμονία αρχικά παρουσιάζουν βήχα, πυρετό και μερικά άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων και τη δυσφορία, μυαλγία και κεφαλαλγία. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν ρίγη, πόνο στο στήθος, διάρροια ή και νευρολογικά συμπτώματα.

Η Λεγιονέλλα προκαλεί επίσης ακόμη μια πιο ήπια μορφή νόσου χωρίς πνευμονία που αποκαλείται πυρετός Pontiac που μοιάζει με τη γρίπη. Και οι δύο μορφές της πάθησης που προκαλεί η Λεγιονέλλα ονομάζονται Λεγιονέλλωση.

Ο πυρετός Pontiac συνήθως υποχωρεί από μόνος του και δεν χρειάζεται αντιβίωση. Ωστόσο, η νόσος των Λεγεωναρίων εάν δεν αντιμετωπισθεί με αντιβίωση μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Θεραπεία

Η θεραπεία βασίζεται στην έγκαιρη χορήγηση των αντιβιοτικών που είναι αποτελεσματικά κατά της Λεγιονέλλας. Τα αντιβιοτικά αυτά θα πρέπει να χορηγηθούν μόλις υπάρξει υποψία για νόσο των Λεγεωναρίων. Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την καταπολέμηση της Λεγιονέλλας ανήκουν στην οικογένεια των κινολονών (σιπροφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη, μοξιφλοξασίνη, γκατιφλοξασίνη) και στην οικογένεια των μακρολιδών (αζιθρομυκίνη, κλαριθροµυκίνη, ερυθρομυκίνη). Σημαντικό μέτρο θεραπείας είναι η σωστή ενυδάτωση των ασθενών και η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ηλεκτρολύτες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Λιάππα

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;