Λαχανικά: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κατανάλωσης τους;

SHARE

Πηγή εικόνας: sofokleousin.gr

Ένα ερώτημα που μας απασχολεί είναι πώς πρέπει να προετοιμάζουμε τα λαχανικά για να παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν. Αρχικά, στο μαγείρεμα οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν ή αυξάνουν την θρεπτικότητα τους. Καλό θα είναι κάποια από αυτά να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια δίνουν τα οφέλη τους χωρίς θερμότητα. Επομένως, πρέπει να μάθουμε για τα λαχανικά για να μπορέσουμε να ωφεληθούμε στο μέγιστο από τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες που έχουν να μας προσφέρουν.

Κάποια λαχανικά που προτιμάται να καταναλώνονται ωμά αναλύονται παρακάτω:

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει χημικές ουσίες που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία βοηθώντας στην προστασία από καρδιακή προσβολή. Το μαγείρεμα του σκόρδου δεν θα μας ωφελήσει. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια ένωση που ευθύνεται για τις αντιβιωτικές, αντι-ιικές και αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις του σκόρδου στον οργανισμό. Όμως, η αλισίνη μειώνεται με την θερμότητα. Για αυτό πρέπει να καταναλώνουμε το σκόρδο ωμό.

Καρότα

Τα ωμά καρότα περιέχουν πολυφαινόλες, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Όμως με το μαγείρεμα καταστρέφονται οι πολυφαινόλες. Αφού με το μαγείρεμα διασπάται η βιταμίνη C που βρίσκεται στα καρότα. Αυτή η βιταμίνη εύκολα αποδομείται όταν εκτίθεται στη θερμότητα. Βέβαια, τα μαγειρεμένα καρότα παρέχουν περισσότερο από το β-καροτένιο απ’ ότι τα ωμά. Με το σώμα μας να μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση.

 Κρεμμύδια

Το κρεμμύδι πρέπει να το τρώμε κυρίως ωμό. Όταν το τρώμε ωμό παίρνουμε περισσότερη από την φυτοθρεπτική ουσία την αλισίνη που θεωρείται ότι μειώνει την πείνα. Επίσης, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, τα κρεμμύδια περιέχουν φλαβονοειδή, όπως την κερσετίνη, που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αυξάνονται με το μαγείρεμα. Το μυστικό είναι το κρεμμύδι να ψήνεται μέχρι 5 λεπτά, γιατί μετά χάνει τις θρεπτικές του ουσίες.

Advertisement

Εξίσου σημαντική αναφορά είναι και για τα μαγειρεμένα λαχανικά. Στα οποία έχουμε:

Πηγή εικόνας: clickatlife.gr

Σπανάκι

Όταν είναι μαγειρεμένο το σπανάκι, ο οργανισμός θα απορροφήσει περισσότερο σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Είναι πολύ θρεπτικό όταν είναι και ωμό. Όμως, με το μαγείρεμα μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα το ασβέστιο από τον οργανισμό. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τα δόντια και την αντοχή των οστών. Αν μαγειρέψουμε το σπανάκι στον ατμό, θα αποφύγουμε την απώλεια των θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον μας προσφέρει μεγαλύτερα επίπεδα φυλλικού οξέος που είναι  σημαντικό για την κυτταρική ανάπτυξη και την αναπαραγωγική υγεία.

Ντομάτες

Οι ντομάτες τρώγονται μαγειρεμένες. Έτσι, απορροφάται περισσότερο λυκοπένιο, που καταπολεμά τον καρκίνο. Η ποσότητα του λυκοπένιου στις ντομάτες είναι υψηλότερη και απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό αν τις μαγειρέψουμε με λίγο λάδι, αντί να τις τρώμε φρέσκες ή ωμές. Όταν αυτή καταναλώνεται ωμή παίρνουμε μόνο το 4% του ισχυρού αντιοξειδωτικού  λυκοπένιου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ωμές ντομάτες έχουν παχιά κυτταρικά τοιχώματα που δυσκολεύουν την απορρόφησή του.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι καλύτερο να καταναλώνονται μαγειρεμένα. Μπορούμε να τα σοτάρουμε, να τα βράζουμε ή ακόμα να τα ψήνουμε στη σχάρα. Έτσι, απελευθερώνουν το κάλιο που περιέχουν που θα βοηθήσει να οικοδομήσουμε γερούς μύες. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και φυτικών ινών.

Με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε στο ότι τα λαχανικά μπορεί να τρώγονται είτε ωμά είτε μαγειρεμένα. Επομένως, έτσι μπορούμε να παίρνουμε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά εξαρτώμενη όμως από το μαγείρεμα που θα έχουν.

Advertisement

Πηγή:

https://www.itrofi.gr/texnologia/asfaleia/article/1112/einai-ta-oma-lahanika-pio-ygieina-apo-ta-mageiremena

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/319487/poia-laxanika-prepei-na-trome-oma-kai-poia-mageiremena

www.medinova.gr

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Αγγελική Πάφρα , κατάγομαι από Εύβοια και σπουδάζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG