Κριθαράκι στο μάτι κι όχι στο πιάτο: πώς να το αντιμετωπίσετε

Κριθαράκι! Εάν δεν είναι στο πιάτο σου με κοκκινιστό μοσχάρι τότε στο άκουσμά του κανείς δεν χαίρεται. Τι είναι αυτό το ενοχλητικό καρουμπαλάκι που βγαίνει στο βλέφαρο; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Τι είναι το κριθαράκι;

Το κριθαράκι (κρίθη) είναι ένα εξόγκωμα που εμφανίζεται συνήθως στο άνω βλέφαρο και φλεγμαίνει. Μπορεί να είναι είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό.  Το εσωτερικό κριθαράκι είναι ένα μικρό απόστημα που προκαλείται από οξεία σταφυλοκοκκική λοίμωξη των μεϊβομιανών αδένων, ένω η εξωτερική κριθή (κριθαράκι) είναι ένα οξύ μικρό σταφυλοκοκκικό απόστημα του θυλάκου μιας βλεφαρίδος και του αντίστοιχου αδένα του Zeis και του Moll. Το βλέφαρο τοπικά είναι έντονα ερεθισμένο, κόκκινο, πρησμένο και επώδυνο. Δημιουργείται ένα μικρό “μπαλάκι”, το οποίο όταν είναι μικρό είναι καλά ανεκτό αλλά σε περίπτωση που μεγαλώσει εντόνως είναι αρκετά ενοχλητικό. Μπορεί να μαλακό και γεμάτο υγρό ή σκληρό στην υφή.

Πού οφείλεται;

Στην άκρη του βλεφάρου καταλήγουν τα στόμια πολλών μικροσκοπικών αδένων. Σε περίπτωση που κάποιο από αυτά αποφραχθεί συσσωρεύεται το έκκριμα τους και  δημιουργείται αυτή η διόγκωση. Το κριθαράκι λοιπόν είναι φλεγμονή αυτών των αδένων. Η απόφραξη μπορεί να οφείλεται στο μακιγιάζ, παχύρρευστη παραγωγή εκκρίσεων, και άλλα πολλά. Πολλές φορές η κύστη που δημιουργείται επιμολύνεται από μικρόβια και γεμίζει πύον.

Θεραπεία

Σε μία μη επιπλεγμένη περίπτωση η θεραπεία είναι απλή και δεν υπάρχει φόβος. Καλό είναι να μεριμνήσουμε νωρίς έτσι ώστε να μην χρειαστεί κάποια χειρουργική διάνοιξη.

  • Θερμές κομπρέσες Μια καθαρή πετσέτα βουτηγμένη σε ζεστό νερό ή και χαμομήλι τοποθετείται πάνω στα κλειστά βλέφαρα για 5-10 λεπτά , 3-4 φορές την ημέρα. Βρέχουμε συνεχώς την πετσέτα ώστε να διατηρείται η επιθυμητή θερμοκρασία. Τέλος, στεγνώνουμε με απαλές κινήσεις τα βλέφαρα και σκουπίζουμε κάθε ίχνος από πύο ή άλλο έκκριμα με καθαρή γάζα την οποία αλλάζουμε σε κάθε σκούπισμα.
  • Μασαζ Καλό είναι χαλαρά και περιοδικά κινήσεις μασάζ στην περιοχή με καθαρά χέρια και με τη βοήθεια μιας γάζας με στόχο να αποσυμφορηθεί η κύστη. Μην προσπαθείτε να το σπάσετε!!
  • Αντιβιοτικά Συνήθως χορηγείται μία αντιβιοτική αλοιφή για το μάτι (πχ Tobrex).

Μέσα σε λίγες μέρες υποχωρεί και είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ. Αν όμως επιμείνει, γίνει πολύ μεγάλο, πολύ επώδυνο, πολύ θερμό ή γενικότερα σας ανησυχεί, επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο σας και ζητήστε βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Κουκάκη

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;