Κρίση πανικού: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πηγή εικόνας: difernews.gr

Ο πανικός είναι η βίωση υπερβολικού άγχους ή φόβου. Είναι μια κατάσταση τελείως διαφορετική από τον συνηθισμένο φόβο ή τις αγχώδεις αντιδράσεις. Είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που έρχεται χωρίς προειδοποίηση και συνδυάζει σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Συνεχώς, το άτομο έχει ένα συνεχή φόβο μήπως πάθει ακόμα μια κρίση πανικού. Αυτό όμως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του αφού πολλοί ασθενής παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι γιατί φοβούνται για την επόμενη κρίση πανικού.  Τα αίτια της κρίσης πανικού είναι πολλά. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι αρρώστια ή θάνατος μέλους της οικογένειας, έντονοι καβγάδες, μεγάλες αλλαγές όπως ένα διαζύγιο, απώλεια εργασίας και άλλα.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  • ζαλάδα ή αίσθημα λιποθυμίας
  • ταχυπαλμία
  • δύσπνοια, αίσθημα ασφυξίας
  • εφίδρωση
  • μούδιασμα
  • πόνος ή βάρος στο στήθος
  • ναυτία ή τάση για εμετό
  • εξάψεις ή ρίγη ακόμα και τρέμουλο
  • αποπροσανατολισμός, αίσθημα αποκοπής από την πραγματικότητα

Η καρδιά χτυπάει δυνατά πάει να σπάσει, η αναπνοή κόβεται και το αίσθημα του φόβου πως επέρχεται καρδιακή προσβολή είναι τεράστιο. Πρόκειται για μια τρομακτική εμπειρία. Η εμπειρία αυτή αφήνει κατάλοιπα στο άτομο που τη βίωσε. Αν το άτομο υποφέρει από επανειλημμένες κρίσεις πανικού μαζί με έντονο φόβο και ανησυχία που έχει ότι θα του ξανασυμβεί, εννοείται πως τροποποιείται και η συμπεριφορά του λόγω αυτής της κατάστασης και τότε μιλάμε για διαταραχή πανικού. Τα άτομα αυτά προκειμένου να ανακουφιστούν από το άγχος και τον φόβο, προσπαθούν να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να τους προκαλέσει κρίση πανικού. Θα φροντίσουν να μην μένουν μόνοι τους, ώστε άμα πάθουν κάτι να μπορέσουν να ζητήσουν βοήθεια άμα χρειαστεί.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;

Βαθιές αναπνοές. Κάθε τεχνική χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει πολύ. Όλα βασίζονται στην σωστή αναπνοή. Μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη και κρατώντας το λίγο μετρώντας μέχρι το 4 στη συνέχεια βγάλε όλο τον αέρα εκπνέοντας από το στόμα, μετρώντας και πάλι μέχρι το 4. Συνέχισε αυτή την διαδικασία για τουλάχιστον 10 λεπτά, δύο φορές την ημέρα (πρωί – βράδυ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δοκιμάστε επίσης, την απόσπαση προσοχής. Όταν αισθάνεσαι ότι το άγχος και ο φόβος σε κατακλύζουν, στρέψε την προσοχή σου αλλού. Όσο περισσότερο εστιάζεις την προσοχή σου σε άλλες δραστηριότητες όπως συζήτηση με έναν φίλο ή κάνοντας το χόμπι που σου αρέσει θα δεις ότι θα μειώνεται η δυσφορία που νιώθεις στο σώμα σου λόγω άγχους. Αυτό συμβαίνει γιατί με αυτόν τον τρόπο αγνοείς τις αρνητικές σκέψεις.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι το κρύο νερό βοηθάει πάρα πολύ  γιατί μειώνει τους παλμούς και έτσι μας ωθεί στην χαλάρωση.

Βιβλιογραφία

https://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/story/339469/krisi-panikoy-ta-symptomata–ta-aitia–i-therapeia

https://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/31247/10-vimata-gia-na-nikisete-tis-kriseis-panikoy.html

http://www.cancer-society.gr

https://www.psyxiatros.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Πάφρα

Ονομάζομαι Αγγελική Πάφρα , κατάγομαι από Εύβοια και σπουδάζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;